Exclusiv! Avem demisia Feliciei Ovanesian! ”Mi-ați interzis sesizarea organelor penale”

Jurnaliștii Constanta.INFO au intrat în această seară în posesia documentului prin care Felicia Ovanesian i-a transmis primarului Vergil Chițac că-și prezintă demisia. Este vorba de o scrisoare amplă, în care Felicia Ovanesian reproșează relația strâmbă dintre ea și primar. Se poate spune chiar că acest document reprezintă un denunț, pentru că primarului i se reproșează faptul că Feliciei Ovanesian nu i s-a dat voie să sesizeze organele penale în cazuri grave, și nici să anuleze autorizații de construire ilegale.

Dincolo de aceste fapte pentru care procurorii ar fi obligați să pună întrebări, în scrisoarea pe care v-o prezentăm, Felicia Ovanesian îi reproșează primarului faptul că a fost ”sabotată” constant, în momentele în care erau necesare decizii importante. 

Scrisoarea, așa cum a redactat-o Felicia Ovanesian, ne arată că deși majoritatea credeam că ea este omul care ia toate deciziile, a fost marginalizată în activitate încă de la bun început, dezastrul pe care-l trăim cu toții în orașul Constanța fiind mai degrabă ”opera” primarului Vergil Chițac, care a decis peste capul administratorului public.

Vă prezentăm scrisoarea, integral, în exclusivitate, trimisă prin e-mail către primar: 

”Domnule primar, 

Subsemnata Felicia Nadina Ovanesian, administrator public al municipiului Constanța, conform contractului de management nr 199987/2020, în temeiul art 18 lit e din contractul anterior individualizat, vă notific la renunțarea la mandatul acordat, motivat de neasigurarea condițiilor prevăzute în contract privind libertatea în organizarea, coordonarea și gestionarea activităților direcțiilor și serviciilor coordonate.

Extrem de sintetic, cu excepția coordonării efective a direcțiilor conduse de domnii Daniel Vlăescu și Răzvan Calotă, de a căror colaborare necondiționată am beneficiat, funcția mea a fost total lipsită de conținut.

În 2 ani și ½ nu am semnat nici măcar un unic document emis în cadrul Direcției Dezvoltare și Fonduri Europene, nu mi-a fost adusă la cunoștință și/sau solicitată opinia pe nicio situație concretă din cadrul direcției, nu mi-a fost ascultată nicio recomandare, mi-a fost ignorată orice dispoziție. Deși acest lucru v-a fost adus la cunoștință în mod repetat, nu ați întreprins absolut niciun demers pentru a pune lucrurile pe făgașul normal, nu ați binevoit să beneficiați nici măcar de cunoștințele mele juridice. Unicul sfat al subsemnatei pe care l-ați urmat vreodată cu privire la activitatea din cadrul direcției – în ciuda opoziției doamnei director Merlă, care a și refuzat semnarea adresei – a fost acela de a notifica asociatul firmei Hidro Salt 92, antreprenor al lucrărilor ce se desfășoară pe bulevardul Lăpușneanu – 1 decembrie, fapt ce a și determinat o oarecare revitalizare a lucrărilor. Ați ignorat numeroasele mele atenționări cu privire la activitatea antreprenorilor, cu privire la activitatea supervizorilor și, mai ales, cu privire la activitatea mai mult decât defectuoasă a funcționarilor din cadrul direcției, funcționari care nu au emis o singură notificare/somație legată de activitatea din șantiere. Nici către antreprenori și nici către supervizori care, la rândul lor, nu și-au îndeplinit niciuna dintre atribuțiile din contract, iar la îndeplinirea acestor atribuții trebuia să veghem noi, din cadrul Primăriei.

Cât privește activitatea de urbanism, ați dispus, la doar 6 luni de la desemnarea mea în calitate de administrator public, să nu mai am acces la certificatele de urbanism și autorizațiile de construire pe care le verificam anterior semnării acestora de către domnia voastră. Pe aceeași linie, nu mi-a mai fost permisă verificarea legalității adeverințelor de edificare (emise pentru intrarea în legalitate a imobilelor ridicate fără autorizație de construire sau cu încălcarea acesteia). Opțiunea dumneavoastră a fost cel puțin surprinzătoare, câtă vreme doar în cursul anului 2021 au fost identificate peste 40 de adeverințe  de edificare eliberate în condiții de ilicit total, iar altele au fost oprite de la semnat de subsemnata. V-aș aminti doar de adeverința de edificare pregătită de serviciul de urbanism pentru dl Postolache, cu autorizație de construire anulată de instanța penală.

Succesiv, mi-ați reproșat faptul că am reproșat secretarului general emiterea a 2 autorizații de supraetajare ilegale, ceea ce m-a determinat să reiterez solicitarea de retragere a atribuțiilor legate de urbanism, fapt pe care l-ați acceptat. Și, ca și acum, vă spun că nu înțeleg să răspund pentru lucruri pentru lucruri pe care nu mi se permite să le controlez, coordonez.

Cât privește coordonarea direcției conduse de doamna director executiv Georgescu Raluca… dorința mea de a îmbunătăți activitatea Polaris s-a lovit sabotajul constant al doamnei director, sabotaj care deși v-a fost adus la cunoștință, l-ați permis. Așa se face că tarifele pentru colectare selectivă aprobate de doamna director, fără supervizarea unui specialist s-au dovedit greșite, iar confirmarea doamnei director a venit la 3 luni după ce îi solicitasem verificarea unor aspecte legate de tarife pe care a pretins că le-a verificat și sunt corecte. Cu ”ajutorul” dnei director, fără consultarea mea, muncipiul Constanța este incapabil să încheie contracte cu OIREP-urile de mai bine de 6 luni de zile. În luna ianuarie 2023 am trimis personal notificări către OIREP-uri pentru a le invita la perfectarea contractelor. Până atunci nu se făcuse nimic. După ce au fost gata contractele tripartite, dna Georgescu a zis că ANRSC recomandă doar contracte  între municipalitate și OIREP, când le-am modificat a revenit și a spus din nou că trebuie tripartite. Apoi a spus că nu mai perfectăm nimic, că așteptăm să se modifice legea, să nu mai aibă Polaris obligația de a plăti garanție. Ca și cum asta este treaba noastră.

Nimeni, nici domnia voastră și nici doamna director nu ați binevoit să îmi aduceți la cunoștință aceste aspecte.

Ajustările de tarife pentru Tracon au fost propuse consiliului pe baza analizei dnei Georgescu, care ulterior a apreciat că și acestea ar trebui verificate de un expert. Sunt convinsă că se vor dovedi prea mari.

Ar fi cu siguranță multe de spus, esențial este că nu mi-a fost permisă exercitarea atribuțiilor, deciziile fiind luate în cele 3 direcții de domnia voastră și director/arhitect șef.

Menționez și faptul că mi-ați interzis sesizarea comisiei de disciplină, chiar și formularea de referate către domnia voastră, dar și faptul că v-ați opus în anumite situații sesizării organelor de urmărire penală cu privire la situații ce impuneau cu necesitate acest lucru, iar în rarele ocazii în care mi-ați permis acest lucru, mi-ați reproșat ulterior faptul că sesizarea organelor penale va face ca funcționarii publici să nu își mai exercite atribuțiile. Mi-ați reproșat aplecarea spre legalitate, cu veșnicul argument ”așa nu mai facem nimic”. Ați intervenit chiar și în atributul susbemnatei de evaluare a funcționarilor publici.

Am rezistat sperând să pot face ceva, oricât de puțin, pentru oraș. Sunt la punctul la care apreciez toate aceste compromisuri ca fiind excesive față de scopul pentru care am ales să renunț la profesie și să mă dedic interesului public.

Cu aleasă considerație,

Av Felicia Ovanesian”

spot_imgspot_img
spot_img
Dorian I. Hapurnea
Dorian I. Hapurnea
Ziarist, activist civic și antreprenor, Dorian Hapurnea și-a împărțit cariera profesională între activitățile jurnalistice, și diferite proiecte în zona privată. Jurnalist încă de prin anii 2000, a lucrat la cotidianul Replica de Constanţa, la ediția de Dobrogea a cotidianului România Liberă și la trustul de presă Radio Sky - Cuget Liber. După o pauză forțată de câțiva ani, din zona presei, impusă de șmecherii zonei, a revenit din 2013 ca fondator al publicației online Constanța.Ro. Începând din Ianuarie 2019, a dezvoltat un nou proiect în zona presei online devenind fondator al publicației Constanta.INFO. În 2021 a fondat alături de Cristian Hagi și Dragoș Ionescu postul TV online, Tomis TV, unde moderează emisiunea ”Constanța Altfel?”

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE