Mulți dintre noi l-au văzut, în ultimele zile, pe viceprimarul Ionuț Rusu, plimbându-se prin redacțiile mai multor publicații sau radiouri constănțene, pentru a se lăuda cu revitalizarea sportului constănțean. N-o să lungim inutil povestea, mulți dintre voi o știți probabil deja.
Viceprimarul liberal a susținut același text, indiferent de redacția în care s-a aflat. ”Ministerul Sportului se va împărți în două ministere, iar domnul ministru dorește să descentralizeze structurile aflate în administrarea instituției, transferându-le în administrarea a șapte municipii din țară.”
Practic, Ionuț Rusu ne-a transmis că, la solicitarea mai marilor Ministerului Sportului, și nu în urma vreunei strategii venite de la nivel local, Primăria Constanța are acum ocazia să preia toate bazele sportive aflate pe teritoriul municipiului, administrate în prezent de la nivel central.
În graba lor, deștepții de la Primăria Constanța au luat la pas orașul și au inventariat tot ce credeau ei că e administrat de Ministerul Sportului, fără însă a-i întreba și reprezentanții acestei instituții care sunt bazele pe care le mai au în administrare. Au făcut-o așa, de capul lor, și au greșit, veți vedea de ce.
Mai departe, Primăria Constanța s-a grăbit să inițieze mai multe Hotărâri de Consiliu Local, prin care solicită de la Ministerul Sportului trecerea bazelor sportive în administrarea municipiului Constanța.
Printre ele, se află și baza sportivă Hidrotehnica, aflată de 10 ani în administrarea Ministerului Educației prin Universitatea Maritimă din Constanța.
Hotărârea de Consiliu Local prin care Primăria Constanța solicita Ministerului Sportului administrarea bazei Hidrotehnica a fost supusă la vot fără a cere părerea actualului administrator, UMC. Mai mult HCL-ul a fost motivat printr-un raport de audit efectuat de Direcția Județeană de Tineret și Sport, raport care stipula faptul că în baza respectivă nu s-au efectuat investiții majore. Nu e foarte clar ce înseamnă investiții majore, având în vedere că președintele Senatului UMC, Cornel Panait, a prezentat documente care atestă investiții de aproximativ 800.000 de euro. Chiar și așa, raportul pe care s-a suit Primăria Constanța este irelevant, pentru că în protocolul prin care UMC a primit în administrare baza Hidrotenica, erau stipulate mai multe obligații, nu însă și obligația de a investi financiar în bază.
Acest raport a fost, așadar, doar un tertip, pentru a justifica dorința Primăriei de a lăsa Universitatea Maritimă fără bază sportivă. Doar un pretext.
Revenind, vă spuneam că, în ciuda afirmațiilor lui Ionuț Rusu, care susține că a discutat cu ministrul Sportului despre fiecare dintre aceste baze, adevărul este cu totul altul. Iar noi, pentru a afla adevărul, am făcut exact ce ar fi trebuit să facă reprezentanții Primăriei Constanța, înainte de a iniția o solicitare către Ministerul Sportului. L-am abordat pe ministrul Sportului, Eduard Novak, pentru a lămuri situația bazei sportive Hidrotehnica. Iar răspunsul ministrului nu coincide în totalitate cu povestea pe care a încercat să ne-o vândă Ionuț Rusu.
”Baza Hidrotehnica nu este de competența Ministerul Sportului. Nu suntem implicați în această poveste”
Cum spuneam, l-am abordat pe domnul ministru al Sportului, Eduard Novak, pentru a afla care sunt planurile instituției pe care o conduce referitoare la baza Hidrotehnica. Acesta ne-a ascultat, și-a notat speța și a revenit prin vocea purtătorului de cuvânt, o oră mai târziu.
”Într-adevăr, descentralizarea este un proiect important al Ministerului Sportului și un obiectiv al Programului de Guvernare. Domnul ministru susține ideea că anumite obiective sportive pot fi administrate mai eficient la nivelul autorităților locale, care dispun de pârghii de finanțare mai flexibile și cunosc mai bine nevoile comunităților. Cu privire la situația descrisă de dumneavoastră, însă, nici Ministerul Sportului, nici domnul ministru nu au vreo implicare, pentru că Universitatea Maritimă Constanța este o instituție de învățământ superior și se subordonează administrativ Ministerului Educației. Ministerul Sportului nu are autoritate în acest caz, iar domnul ministru nu a exprimat nicio opinie pe această temă. Nici nu a fost solicitat și nici nu o poate face, câtă vreme nu cunoaște detaliile concrete și nu este o problemă care ține de competența Ministerului Sportului.”
Discuția însă nu se oprește aici. Pentru că nici noi nu suntem jurnaliști de ieri, am rugat conducerea ministerului să verifice atent documentele legate de baza Hidrotehnica, pentru ca răspunsul instituției să fie unul indubitabil. Reprezentanții Ministerului Sportului au înțeles rugămintea noastră și, câteva ore mai târziu, am primit un nou răspuns, mai elaborat. În cadrul acestei discuții, am întrebat și despre raportul DJTS pe care se sprijină solicitarea Primăriei Constanța.
Iată răspunsul:
”În anul 2012, prin H.G. nr. 385 din 2 mai 2012, Complexul Sportiv Hidrotehnica, aflat în domeniul public al statului și administrarea MECTS prin Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret – Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa, a trecut în administrarea MECTS prin Universitatea Maritimă din Constanţa.
La acel moment, atât Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret – Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa, cât și Universitatea Maritimă Constanța se aflau în subordinea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
În acest moment, dacă veți verifica Anexa 30 la HG 1705/2006, veți putea constata că acest complex nu mai figurează în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului administrate de Ministerul Sportului.
Conform art. 2 alin. (1) din prin H.G. nr. 385 din 2 mai 2012, Universitatea Maritimă din Constanţa avea obligaţia de a menţine destinaţia imobilului şi de a asigura gratuitatea desfăşurării activităţilor specifice Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, precum şi unităţilor/instituţiilor din subordinea sau din coordonarea acestuia, în sistemul de educaţie fizică şi sport.
Conform art. (2), Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret – Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret avea obligația de a verifica periodic modul de folosire a imobilului transmis Universităţii Maritime din Constanţa, în conformitate cu destinaţia acestuia.
Această obligație legală a Direcţiei Judeţeane pentru Sport şi Tineret, aflată acum în subordinea Ministerului Sportului, a fost îndeplinită, iar în luna martie a acestui an, Comisia constituită la nivelul DJST Constanța a verificat obiectivul și a constatat că destinația acestuia a fost păstrată, dar, de la data preluării (2012) până în prezent nu s-au efectuat lucrări majore de investiții, ci doar lucrări parțiale de reparații la nivelul acoperișului.
Revenind la esența întrebării dumneavoastră, răspunsul anterior transmis se menține, căci complexul sportiv amintit nu se află în administrarea Ministerului Sportului, ci în cea a Ministerului Educației.”, ne-au transmis reprezentanții Ministerului Sportului.
Răspunsul Ministerului Sportului este, astfel, cât se poate de clar. Proprietarul bazei Hidrotehnica este Statul Român, administrator al bazei este Ministerul Educației prin Universitatea Maritimă Constanța. Astfel, HCL-ul prin care se solicită schimbarea administratorului către Ministerul Sportului este nul, iar Primăria Constanța, respectiv vicele Ionuț Rusu, înregistrează o nouă gafă. O gafă care s-ar fi putut evita, dacă domnii din Primărie s-ar fi lăudat mai puțin și și-ar fi făcut treaba mai mult.