Lucrurile nu funcționează la Primăria Constanța. O realitate care se conturează din ce în ce mai clar. În spatele amiralului fără miză, despre care noi credem că nu va mai candida pentru al doilea mandat, s-au așezat prea mulți pretendenți la tronul ce va rămâne liber.
Avem viceprimarul Ionuț Rusu, care e convins că în 2024 va fi noul primar, avem Horia Constantinescu, micuțul PSD-ist care caută evident un dram de imagine pentru a candida din nou, vom avea desigur un candidat USR, poate Florin Cocargeanu, poate altul, și o avem pe madame Felicia Ovanesian care s-a pornit deja într-o campanie electorală vizibilă, chiar de la începutul anului, dând semne că își dorește să candideze în 2024. Și toți oamenii ăștia ar trebui să facă echipă timp de patru ani, fără să-și dea la gioale între ei. O situație imposibilă, care arată deja de ce nu vom avea o administrație competentă în următorii patru ani.
Astăzi, ne rezumăm la Felicia Ovanesian care, de câteva zile ne tot aruncă frânturi de povești. O face de pe contul personal, la care puțini au acces iar lucrurile pe care ni le povestește pot fi trecute cel mult la capitolul ”intenții” deși în disperare de cauză, noul city manager angajat pe pile ni le prezintă ca pe niște mari realizări.
Spre exemplu, doamna city manager ne spune așa: că de ani de zile orașul Constanța beneficiază de o singură cisternă. Asta e ce ne spune doamna. Ce nu ne spune este că orașul nu avea de ce să dețină cisterne, atât timp cât achizționase serviciile prestate de două companii, care, ce să vezi, aveau propriile cisterne.
Ce nu ne spune doamna Felicia Ovanesian și n-a binevoit să ne spună nici primarul în funcție sau vreunul dintre viceprimari, este că acele două firme care prestau servicii pentru Primăria Constanța, în materie de îngrijire spații verzi, au cerut rezilierea contractelor, după o discuție pe care reprezentanții companiilor au avut-o cu noul șef serviciu spații verzi din Primăria Constanța, nimeni altul decât Horia Constantinescu. O discuție în care dinspre Horia Constantinescu au plecat înjurături nedemne de un funcționar public, înspre firmele ce colaborau cu primăria. Firme care așteaptă de peste o lună să li se ofere un răspuns la rezilierea cerută.
Ați înțeles acum de ce e obligată Primăria Constanța să cumpere cisterne? Pentru că identificarea și contractarea unor noi firme care să îngrijească spațiile verzi va dura cel puțin doi ani, dacă nu cumva mai mult. Și povestea nu se termină nici măcar aici, pentru că firmele alea pe care le înjura toată Constanța, ca fiind firmele lui Mazăre, lucrau pe tarifele stabilite în 2001, așa că noua licitație va trebui să aducă firme care să presteze pe aceleași tarife, administrația locală riscând altfel niște plângeri penale pentru că au refuzat să le ridice ăstora de-acum tariful. Cam ca în povestea aia cu Polaris, care a câștigat procesul pentru că i se refuza mărirea legală de tarif, de ani de zile.
Detalii, pe care evident, doamna City Manager nu stă să le lămurească, n-are timp de muritorii de rând. Să mergem mai departe. Felicia Ovanesian ne spune ”am demarat procedurile de achiziție pentru 10 cisterne de maximă capacitate”.
Am căutat de ne-am plicisit, nu există nicio achiziție pentru cisterne, în desfășurare, la Primăria Constanța. Ce-o însemna ”am demarat”, nu știm. Teoretic, o achiziție de cisterne nici măcar nu e posibilă până la aprobarea noului buget, care se va întâmpla prin februarie-martie. Dar, e simplu să scrii pe un cont de Facebook ”am demarat”, ”avem 5 racorduri de irigații”, chiar oare unde-or fi aceste racorduri, nici asta nu ni s-a spus. Minciunele pentru gușteri.
Astăzi, de dimineață, ne-a lovit din nou bomba. Panourile SeaView Media se demolează. La un an și jumătate de când le-a expirat autorizația, ne spune Felicia Ovanesian, cu aplomb, de zici că le demolează era personal. Ce nu ne spune? În acel an și jumătate care a trecut, s-au mai demolat 100 de astfel de panouri. E doar un proces care continuă firesc, nu o inițiativă nouă, cum ar trebui să credem.
Viziunea lui Decebal Făgădău a fost transparentă. A explicat că vrea să păstreze o parte dintre panouri. Viziunea celor care conduc acum Primăria Constanța nu e clară. Știm doar că se demolează. Câte? Ce va fi în locul lor? Cine le demolează? Nu știm.
Panourile astea aduceau la bugetul Constanței până acum aproximativ 600.000 de euro anual. Nu știm dacă e bine sau rău, știm doar că aceasta este cifra. Actuala administrație ar trebui să ne explice un plan prin care va aduce la buget banii respectivi. Altfel, demolarea panourilor pare doar o altă răzbunare către o firmă cunoscută ca făcând parte din gruparea Mazăre.
Iar răzbunările politice nu aduc beneficii orașului, credem noi.
Tot dintr-o formă de răzbunare se dărâmă 20 de terase din Constanța. Pe surse, pentru că oficial nu ni s-a comunicat absolut nimic, am aflat că acestea nu respectă legea. Care sunt cele 20 de terase, de ce nu respectă legea, de ce n-au fost ajutate să intre în legalitate, de ce se preferă efectiv demolarea, nu știm.
Se demolează și roata de la Poarta 1, adusă de administrația Făgădău. Plătea 7000 de lei chirie lunar și nu deranja pe nimeni. De ce e demolată? Doar pentru că e opera fostei administrații? Din nou răzbunare, din nou beneficii ioc pentru municipiu. Și din nou, nu ne povestește nimeni care e planul în acea zonă, ce se vrea în schimb.
Mâine, vom primi probabil din partea Feliciei Ovanesian o nouă fumigenă. Mulți se vor bucura neștiind adevărul din spatele frânturilor de poveste aruncate aiurea pe online, pentru spectacol. Constanța însă pierde, în fiecare zi, de pe urma acestui război între actuala administrație și fosta și mai ales între liderii acestei noi administrații care nu reușesc să sudeze o echipă.