În urmă cu nici 24 de ore, un scandal de proporții lovea orașul Constanța. Regia Autonomă Județeană de Apă acuza firma Tiragram SRL că în urma unor lucrări la construcția unei stații Peco de pe bulevardul Aurel Vlaicu, a avariat conducta magistrală a orașului, lasând mai multe cartiere fără apă potabilă. Mai mult decât atât, reprezentanții RAJA susțin că firma respectivă a desfășurat lucrări fără a deține o autorizație în acest sens și că, urmare a avariilor suferite, daunele regiei se ridică la peste 800.000 de lei.
Pentru a înțelege mai exact situația, l-am contactat pe patronul companiei acuzată de distrugerea magistralei, acesta arătându-se mirat de declarațiile făcute de RAJA, în condițiile în care firma sa deține toate actele necesare demarării lucrărilor.
Ce spune RAJA:Lucrări fără autorizație. Daune de peste opt miliarde.
Iată ce transmiteau reprezentanții RAJA, prin intermediul mai multor communicate de presă, legat de situația magistralei avariate: ”În cursul acestei seri, firma constructoare care lucrează pentru societatea Tiragram SRL a avariat conducta magistrală de alimentare cu apă a părții de sud a orașului Constanta. Pe bulevardul Aurel Vlaicu în zona podului IPMC, firma Tiragram a început construcția unei benzinării.
În luna iunie a acestui an, societatea a cerut un aviz de principiu de la SC RAJA SA, aviz prin care I s-a adus la cunostinta faptul că în zona se afla pozată magistrala de alimentare, iar pentru obținerea avizului necesar demarării lucrărilor este nevoie de realizarea unui proiect și de execuția lucrărilor de protecție a conductei. Mai mult, firma avea obligația ca după realizarea acestor lucrări să vină cu proiectul viitoarei contrucții – stația Peco refăcut în conformitate cu cerințele RAJA pentru a obține avizul pentru construire. Reprezentanții Tiragram nu au ținut cont de nimic și la începutul acestei luni au demarat lucrările.
Pe data de 02 octombrie la fața locului s-a deplasat o echipă RAJA formată din juriști și reprezentanți ai Departamentului tehnic, care au încheiat o notă de constatare semnată și de către firma Tiragram, dar și de constructorul lucrărilor, prin care aceștia îsi luau angajamentul că vor stopa lucrările, vor asigura realizarea protecției pentru magistrală și vor depune toate actele pentru obținerea avizului necesar pentru a intra în legalitate. În data de 08 octombrie, pentru că firma a continuat lucrarile și nu a respectat nota de constatare SC RAJA SA a trimis catre Tiragram o notificare prin executor judecătoresc de stopare a lucrărilor.
În plus, pe data de 09 octombrie s-a transmis si catre Inspectoratul In Constructii o notificare prin care solicitam să se ia masurile legale necesare pentru întreruperea lucrărilor. În cursul acestei seri,(22 octombrie) muncitorii care lucrau în zonă au avariat conducta de 800 mm. Pentru remedierea situației a fost nevoie să fie întreruptă furnizarea apei pe conductă, fiind afectați de oprirea apei abonații din cartierele Palas, IC Brătianu, Medeea, CET și Anda. Abonații din cartierele Km 4 -5, Km5, Viile Noi au apă cu presiuni scăzute.
În cursul acestei dimineți, în zona avariei au ajuns și doi experți independenți, care vor face evaluările pentru execuția lucrărilor, dar și pentru pierderile de apă suferite de RAJA. Din primele estimări, contravaloarea lucrărilor de reparații se ridică la aproximativ 800.000 lei. Lucrările presupun înlocuirea unui tronson din magistrală pe o lungime de aproximativ 20 metri, dar și realizarea ancorajului de protecție din beton armat. Din acest motiv, durata lucrarilor de reparații va fi una extinsă, pentru că betonul turnat are nevoie de cel putin 10-12 ore pentru a se întări.”
Firma incriminată respinge toate acuzațiile: La momentul avariei, în zonă se afla doar un paznic.
Așa cum este normal, l-am contactat pe patronul firmei acuzate că a distrus conducta magistrală. Gheorghe Mărgărit, asociatul majoritar al firmei Tiragram SRL, consideră că acuzațiile care i se aduc sunt complet nefondate, fiind decis să rezolve problema în instanță dacă va fi necesar, deși a repetat în mai multe rânduri că în ciuda situației create, nu dorește să alimenteze un conflict cu RAJA Constanța și că speră ca problema să se soluționeze amiabil în zilele următoare.
Am citit foarte surprins în presa constănțeană că nu deținem autorizație pentru lucrările pe care le desfășurăm. Nimic mai fals, toate actele sunt în regulă, am avut parte de mai multe controale de la instituțiile abilitate. Numai un nebun s-ar apuca să construiască fără actele necesare, ne-a declarat Gheorghe Mărgărit.
Acesta ne-a spus de asemenea că la momentul în care a survenit avaria incriminată, lucrările erau sistate de două zile de către reprezentanții ISC Constanța, pentru verificări.
”În ziua respectivă, când s-a întâmplat avaria, la ora 19.30, pe șantier se afla doar paznicul. Există chiar și un proces verbal făcut de acesta, la încheierea zilei, în care specifică faptul că la fața locului nu se mai afla nimeni și că nu s-au desfășurat lucrări în acea perioadă. Și-atunci, cum să spui că am avariat o conductă dacă există toate dovezile că acolo nu se lucra de două zile? Mai mult decât atât, deși nu-mi doresc să ma cert cu reprezentanții RAJA, trebuie să le reamintesc acestora că ei vorbesc despre o magistrală aflată pe domeniul public dar în realitate lucrurile nu stau așa. Conducta trece pe un teren care se află în proprietatea mea, pe care plătesc impozit, deși ea e declarată în acte și în schițe ca trecând pe sub șosea”, ne-a declarat în exclusivitate Gheorghe Mărgărit.