Firmele grupului Mazăre falimentează în lanț

După loviturile primite din zona justiției, anul acesta, grupul Mazăre înregistrează pierdere după pierdere, firme consacrate conduse de membrii găștii, care până odinioară a crezut că stăpânește Constanța, cerându-și una după alta falimentul. În mod natural falimentul unei societăți survine atunci când aceasta nu poate face față plăților scadente (pasivul exigibil), datoriile fiind superioare ca valoare resurselor disponibile și fără ca în viitor să existe posibilitatea redresării. Managementul se dă bătut în fața vicisitudinilor economice și conjuncturilor nefaste, preferând să-și achite datoriile prin vânzarea averii (bunurilor societății). Și totuși, viteza și modul în care societățile “tripletei de aur” se închid nu pare să fie rodul hazardului, ci mai degrabă o situație bine coordonată.

Numai în luna iunie anul acesta, la diferență de 11 zile, două dintre firmele amiral ale grupului Mazăre au fost publicate în Buletinul Insolvenței, prima “THOMAS COOK SERVICES & DISTRIBUTION SA” (fostă SRL) pe 19 iunie, urmată din “coincidență” de “CONPRESS ADVERTISING SRL” pe 30 iunie. Conform “Antițepari.Ro”, societatea Thomas Cook Services & Distributions (care are în patrimoniu tipografia care, printre altele, tipărește şi câteva publicaţii periodice din Constanța) a înregistrat în total datorii de 8,57 milioane lei (adică, aproape 2 milioane de Euro), în timp ce, Conpress Advertising are datorii de 1.638.247 lei (aproximativ 373.000 Euro la cursul BNR din iunie).

THOMAS COOK o afacere de “famiglie”

În mod oficial, Thomas Cook a intrat în faliment pe 2 iunie 2014, atunci când, la cererea proprie a administratorului, calitatea de lichidator judiciar a fost încredințată Cabinetului Individual de Insolvență Vizitiu Cătălina din Constanța. În paralel, la data de 16 iunie 2014, Tribunalul Constanța a admis și cererea reprezentanților Conpress Advertising de deschidere a procedurii simplificate a insolvenţei, tot Vizitiu Cătălina fiind însărcinată cu problema lichidării.

La momentul solicitării falimentului, societatea Thomas Cook era administrată, conform site-ului Vrajitorul.eu de Sorin Gabriel Strutinsky și deținută de acționarul majoritar “SIGMA TRADING SA” din Constanța, diferența aflându-se în proprietatea persoanelor fizice Alexandru Mazăre cu 1% (alias “Sandu”, senator PSD de Constanța, fratele primarului), Mihai Mazăre cu 1% (zis “Mițu”, celălalt frate al primarului), Dumitru Martin cu 15% (fratele și asociatul, în firma de salubrizare Polaris M. Holding, al fostului prefect PSD de Constanța, Gheorghe Martin – tatăl deputatului PSD de Constanța Gheorghe Martin alias Edi) și Monica – Maria Lățea (soția deputatului Eduard Martin).

 Datoriile THOMAS COOK “plimbate” prin firmele “grupului”

Conform “tabelului preliminar al creanțelor”, nu mai puțin de 78,1% din totalul datoriilor admise societății Thomas Cook  sunt “creanțe chirografare”, diferența fiind reprezentată de restanțe salariale în valoare de 98.971 lei și de “creanțe garantate” în valoare de 1.779.011,46 lei.

Pentru clarificarea situației precizăm că, termenul juridic “chirografar” se referă la “creditorul a cărui creanţă nu este garantată prin garanţii personale sau reale, ci numai prin dreptul de gaj general asupra patrimoniului debitorului” în timp ce “creanțele garantate” reprezintă acele datorii garantate real cu bunuri din patrimoniul debitorului (în cazul nostru, patrimoniul Thomas Cook Services & Distributions). În categoria datoriilor garantate intră și suma de 977.919,46 lei (222.760 Euro la cursul BNR din iunie 2014) către Banca Transilvania și suma de 801.092 lei (182.481 Euro) către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Totuși, trebuie reținut că, garantarea datoriile nu înseamnă în mod obligatoriu și recuperarea acestora de la debitor, existând și posibilitatea ca păgubiții să solicite atragerea răspunderii personale a administratorilor societății falimentare.

Structura “creditorilor chirografari” arată că Thomas Cook a ajuns în faliment din cauza datoriilor înregistrare către alte firme ce fac parte tot din grupul acționarilor amintit mai sus, situație ce pune sub semnul întrebării cauzele şi împrejurările care au condus la apariţia stării de faliment.

Astfel, cel mai important creditor al societății Thomas Cook, ce are de recuperat suma de 2.150.566,95 lei, este tocmai “Telegraf Advertising SRL” (fosta Conpress Construct SRL) deținută de Sorin Strutinsky (administratorul debitoarei) și Mihail – Gheorghe Cârciog (fost proprietar al debitoarei prin Sigma Trading).  Cei doi afaceriști sunt asociați și la Conpress Advertising SRL, societatea înscrisă și ea la masa credală a falimentarei Thomas Cook pentru suma de 2.036.496,26 lei. Cele două firme menționate sunt urmate pe locul al treilea în topul creditorilor de “Conpress Group” (fosta Conpress SIX), societate ce are de recuperate suma de 1.447.557,67 lei, administrată de acelaşi Sorin Gabriel Strutinski şi în care figurează ca asociat alături de: Mihail – Gheorghe Cârciog, Nicuşor – Daniel Constantinescu (preşedintele Consiliului Județean Constanţa) şi Radu Ştefan Mazăre (primarul Constanţei).

Pe lista creditorilor mai apare și societatea “Polaris M.Holding SRL” care se ocupă de peste 14 ani de salubrizarea Constanței, beneficiara unor contracte semnate cu primăria sub administrația Mazăre. Această societate este deținută de Dumitru Martin (acționar al firmei falimentare), Monica – Maria Lățea (soția deputatului Eduard Martin), Eduard – Stelian Martin (deputat PSD) și Simona Raluca Turiceanu.

“Grupul” din spatele falimentului THOMAS COOK

Dacă discutăm sau nu despre un “grup” situația este clarificată de Codul Fiscal, care definește persoanele afiliate astfel: “o persoană fizică este afiliată cu altă persoană fizică, dacă acestea sunt soţ/soţie sau rude până la gradul al III-lea inclusiv” sau “o persoană juridică este afiliată cu altă persoană juridică dacă cel puţin: prima persoană juridică deţine, în mod direct sau indirect, inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealaltă persoană juridică ori dacă controlează persoana juridică”.

În cazul nostru, primarul Radu Mazăre este afiliat cu frații săi (rude de gradul al doilea) care dețint societatea falimentară, în timp ce acționarul majoritar SIGMA TRADING este afliliată societății Thomas Cook deoarece deține controlul a 68% din aceasta, primarul alături de fratele său Mihai (Mițu) fiind și acționari la SIGMA. Mai departe, societatea “SIGMA TRADING” ca acționar majoritar al “THOMAS COOK” (care l-a numit administrator pe Sorin Gabriel Strutinsky) este deținută de “FIVE HOLDING SA” (administratorul complexului comercial Brick Mall și a ansamblului rezidențial SPECTRUM din Constanța).

 “FIVE HOLDING” este firma fanion a grupului de interese ce gravitează în jurul primarului Mazăre și l-a avut ca acționarul pe Gheorghe Oancea (decedat pe data de 16 iulie 2014) alături de offshore-ul cipriot “DITLINE INVESTMENTS Limited” (companie deținută mai departe de un alt offshore “EBS Nominees Limited”). În general, societățile nerezidente care apar în acționariatele firmelor din grupul amintit se reunesc în Nicosia (capital divizată a Republicii Cipru), cinci dintre acestea, în frunte cu “DITLINE” având sediul social (coincidență !), la aceeași căsuță poștală cu Nr. 1075 fiind vorba de: “Southstone Holdings Ltd”, “Willridge Consulting Limited”, “Euroglobal See Audit Ltd” și “Talmage Overseas Limited”.

Cum ștergi putina prin insolvență

Conform “Antițepari.Ro” administratorul societății falimentare “THOMAS COOK SERVICES & DISTRIBUTION SA”, Sorin Strutinsky figurează ca asociat în peste 30 de societăți înmatriculate în România, două dintre acestea, DIFPRES SRL și GRIM PRESS (Grupul de Editare, Distribuție Presă și Comerț) fiind radiate de curând în urma închiderii procedurii de faliment. Totodată, o altă firmă din portofoliul lui Strutinsky, denumită “M & D FARERS INVEST SRL” din Constanța se află în procedură de insolvență din data de 27 august 2013. La această societate Strutinsky apare ca asociat alături de cetățenii italieni Giuseppe Severin și Serghie Cristian Ion, poziția de administrator fiind deținută de Elena Gilda Dospinescu (sora PSD-istului Nicolae Dospinescu). Și aici, perdanții sunt tot cetățenii români, principalii creditori ai falimentarei “M & D FARERS INVEST” fiind Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Situația poate explica și motivele care au stat la baza numirii lui Daniel Georgescu șef la Canale Navigabile în iunie 2012, după ce acesta ocupase poziția de director economic la Expertissa Constanţa SRL (firmă care a umplut administrația locală din Constanța de copiatoare marca XEROX, pentru care facturează service lunar).

Situația la zi a “tripletei de aur”

Asociat la SIGMA TRADING (care deține falimentara THOMAS COOK) primarul Radu Ștefan Mazăre se află sub control judiciar, Nicușor – Daniel Constantinescu (asociat la Conpress Group) are emise pe numele său două mandate de arestare (din 7 august și 4 septembrie 2014), iar Sorin – Gabriel Strutinsky este informal dat dispărut, la ultimul interviu acordat acesta afirmând că se află în “concediu” în Bulgaria.

spot_img
Ovidiu Irimia
Ovidiu Irimia
Are o experiență de 18 ani în presa scrisă. A debutat în 2001, ca simplu colaborator al departamentelor de investigații pentru mai multe publicații din România, apoi consultant, iar ulterior a devenit editor cu normă întreagă. A profesat mult timp în mediul de afaceri din București și din străinătate, fiind specializat în achiziții și analiză de piață, dar pasiunea pentru presa de investigații nu l-a părăsit niciodată.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE