Florin Vizan este noul Director General al Portului Constanța. Gruparea Midia a învins

În urma ședinței Consiliului de Administrație care a avut loc azi la CN Administrația Porturilor Maritime (APM) Constanța, pe poziția de Director General a fost numit omul de afaceri, milionar, Florin Vizan, un apropiat al șefului PSD Constanța, Felix Stroe.

Discutăm despre un om putred de bogat, cu o declarație de avere absolut impresionantă. Deține clădiri în Brașov, Neptun, stațiunea Mamaia, București și terenuri în stațiunea Neptun, Constanța și Corbu.

Vizan a mai lucrat la  Administrația Porturilor Constanța pe vremea directorului Mircea Banias, pe postul de consilier, și este un apropiat al omului de afaceri Dan Radu Rușanu supranumit “Hrebenciului PNL” (proprietarul hotelului Internațional din stațiunea Sinaia).

În același timp multe dintre afacerile sale au legătură cu vechiul și noul PSD Constanța, sub Radu Mazăre și Stroe Felix.

Directorul Portului înlocuit după aproape doi ani

Florin Goidea a fost numit director general la CN Administrația Porturilor Maritime (APM) Constanța pe 23 decembrie 2020, odată cu încetarea mandatului fostului director Costel Stanca.

Cu zece luni înainte, Goidea fusese propulsat adjunct al CN APM prin voința mogulului Gabriel Valentin Comănescu și a operatorilor portuari, după cum susținea Claudiu Palaz: „Nu știu ce expertize a făcut pentru GSP și Comănescu…”

Cert este că, Goidea a fost făcut director general al Portului Constanta chiar înainte ca USR să preia portofoliul transporturilor, iar în felul acesta operatorii s-au asigurat că deranjul va fi cât mai mic cu putință. Conform tradiției, Goidea a ajuns în această poziție printr-un soi de concurs de proiecte de management, printr-o procedură opacă organizată de fostul cabinet liberal al transporturilor.

De fapt, liberalii nu l-au mai vrut pe Costel Stanca, prea puțin dispus să le facă jocurile, situație în care au ajuns să-și înlocuiască chiar propriul om. În acest contex s-ar putea aprecia că Florin Goidea a reprezentat varianta de compromis, acesta fiind mult mai “maleabil” decât Stanca.

Goidea s-a jucat cu interesele lui Ion Dumitrache

Simțind că se află pe val, Goidea a început să lovească în interesele grupării PSD de la Midia, coordonată de omul de afaceri Ion Dumitrache.

Astfel, tentativa de a bloca accesul la cheu al pasagerului Alezzi Yacht, sub pretextul că această navă ar utiliza în Portul Midia „un cheu ce nu este autorizat” sau tergiversarea proiectului imobiliar “Midia Grand Marina” reprezintă doar două exemple ale modului încare Goidea a încercat să fie “amabil” cu mogulii de la Constanța în dauna celor de la Midia.

Ion Dumitrache, Președintele PSD Municipiul Constanța
Ion Dumitrache, Președintele PSD Municipiul Constanța

Așa cum era de așteptat, revenirea PSD la guvernare cu Sorin Grindeanu vicepremier și ministru al Transporturilor a generat schimbări la nivelul managementului CN APM.

Astfel, pe 10 februarie 2022 s-a produs o mică dar importantă mișcare în Consiliul de Administrație al Portului: Ghiorghe Bătrînca și Mircea Burlacu fiind înlocuiți în CA cu reprezentații PSD, Suryan Omar Dede și Gheorghe Naceades. A urmat, pe 16 mai aducerea fostul consilier local și deputat PSD, George Vișan, pe poziția de Director Comercial în cadrul CNAPM.

Declanșarea conflictului din Ucraina a pus și mai multă presiune pe infrastructura maritimă și fluvială din țara noastră, Portul Constanța devenind principala poartă de export a cerealelor ucrainene. Contextul regional tensionat a impus o mai mare aplecare a Ministerului Transporturilor asupra domeniului naval, moment în care, pe 29 martie, Goidea s-a trezit „vizitat” de vicepremierul Grindeanu împreună cu șeful PSD, Marcel Ciolacu.

Cu această ocazie vicepremierul Grindeanu a ținut să sublinieze la conferința de presă că interesele statului primează intereselor particulare ale operatorilor privați: “N-am spus nici de bine, nici de rău. Am venit să transmitem un mesaj legat de prioritățile României, și să-l înțeleagă prin viu grai. “Eu înțeleg interesele marilor companii care-și desfășoară activitatea în Portul Constanța, iar noi n-am venit să punem frână, dar primul interes al statului român este de a valorifica potențialul Portului Constanța la maximum.”

A fost primul semnal că Florin Goidea trebuie să-și pregătească bagajele, mai ales că mandatul acestuia expira la începutul lunii august.

Desigur, în diverse medii sociale Goidea a ținut să infirme impoteza înlăturării sale de la conducerea Portului, afirmând cu fiecare ocazie că planul său de management este gândit pe patru ani” și nu pe doi. De ca și cum, mai interesa pe cineva despre planurile lui Goidea, și acelea mai mult inexistente.

Vizan, o surpriză anunțată

Simțind că mandatul său se apropie de final, liberalul Goidea s-a predat cu arme și bagaje noii puteri PSD-iste din Constanța, fiind dispus să-i satisfacă lui Dumitrache orice doleanță legată de Portul Midia – cel puțin așa susțin surse de bune intenții din anturajul profesional al fostului director general.

Florin Vizan, Club NUBA, Mamaia - sursa CanCan, 2018
Florin Vizan, Club NUBA, Mamaia – sursa CanCan, 2018

Încă de ieri, mediile de presă din Constața au fost informate, tot pe surse, că directorul Goidea urmează să fie înlocuit: „S-a apucat șă-și strângă”

În schimb, nimeni nu dorea să dezvăluie numele succesorului “la tronul” CN APM, semn că elementul surpriză trebuia protejat. Secretomania avea să-și găsească explicația ceva mai târziu, atunci când, în timpul ședinței de CA s-a aflat că Vizan urmează să fie numit director general.

Pentru cei bine informați, numele lui Vizan n-a reprezentat chiar o noutate, acesta fiind vehiculat încă din luna martie. S-a spus încă de atunci că este omul grupării de la Midia, iar numirea se bazează pe „dosarului deosebit” al personajului.

spot_img
Ovidiu Irimia
Ovidiu Irimia
Are o experiență de 18 ani în presa scrisă. A debutat în 2001, ca simplu colaborator al departamentelor de investigații pentru mai multe publicații din România, apoi consultant, iar ulterior a devenit editor cu normă întreagă. A profesat mult timp în mediul de afaceri din București și din străinătate, fiind specializat în achiziții și analiză de piață, dar pasiunea pentru presa de investigații nu l-a părăsit niciodată.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE