În luna iunie 2014, avocatul Marius Mocanu, cel care s-a evidenţiat în ultima perioadă prin reprezentarea lui Nicuşor Constantinescu în dosarele sale penale, a înregistrat la Agenţia de Protecţia a Mediului Constanţa o cerere pentru obţinerea acordului de mediu, în vederea construirii unui restaurant pescăresc. În cererea sa, avocatul lui Nicuşor preciza că este, deopotrivă cu soţia actuală Ştefania-Consuela, proprietarul terenului situat pe bulevardul Mamaia, în zona Pasteur. Ce lot, ce număr, ce încadrare – doar proprietarii par să ştie, căci aceste informaţii lipsesc din actul oficial al deciziei APM, disponibil ca atare pe site-ul instituţiei. Totuşi, un amănunt interesant ne lasă să întrevedem o veritabilă ţesătură de interese: dezvoltatorul investiţiei este firma Pontica Star SRL, înfiinţată în martie 2014 de către Marian Sorinel Mănăilă şi Dragoş-Sidor Buhai.
Cum a ajuns Mănăilă şef la ANPA
Mănăilă este absolvent al Academiei Navale Mircea cel Bătrân, promoţia 1989, specializare pescuit oceanic. În anul de graţie 2009, pe când PSD-ul a fost cooptat la guvernare în cabinetul Boc III, organizaţia social-democrată de la malul mării anunţa, cu mândrie, nominalizarea unor profesionişti în vederea învestirii în posturi importante din administraţia publică centrală. Unul dintre aceştia s-a pomenit a fi tocmai Marian Sorinel Mănăilă, care a fost uns atunci preşedinte la Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA). Mănăilă şi-a continuat misiunea şi în guvernul Boc IV, fiind schimbat din funcţie abia după sosirea la Palatul Victoria a actualului premier Victor Ponta. Însă nu a fost înlăturat din instituţie, ocupând şi acum, potrivit site-ului oficial al ANPA, funcţia de director al Direcţiei Maritime, fiind practic al teilea om din organigramă.
Buhai senior, partenerul CJC într-o afacere de multe milioane de euro
Asociatul lui Mănăilă, din firma care-şi face restaurant pescăresc pe terenul fără număr al avocatului lui Nicuşor Constantinescu, n-a lăsat prea multe urme în evidenţele publice disponibile pe internet. În afară de faptul că a picat Bacul în 2011 şi a fost implicat într-un accident rutier doi ani mai târziu, Internetul nu suflă o vorbă despre Dragoş-Sidor Buhai. Aflăm, însă, din circumstanţa picării Bacului, că este fiul lui Daniel Buhai, fost coleg de promoţie la Academia Navală Mircea cel Bătrân cu Mănăilă, dar mai ales partener actual al Consiliului Judeţean Constanţa, într-o afacere pescărească de multe, multe milioane de euro (ca potenţial). Buhai senior a devenit partener oficial al CJC-ului pe 22 mai 2013, când instituţia condusă pe atunci de Nicuşor Daniel Constantinescu adopta nouă hotărâri epocale pentru dezvoltarea pescuitului maritim. Toate, fără excepţie, aprobau încheierea unor parteneriate între Judeţul Constanţa, ANPA şi câteva asociaţii nonguvernamentale, cu responsabilităţi, atribuţii şi aporturi neprecizate ce urmau să facă obiectul unor acte adiţionale ulterioare. Dar aşa, consilierii judeţeni au votat în alb, neştiind ce angajamente financiare aprobă, situaţia excedând clar cadrului legal în vigoare.
Asociaţia lui Buhai are sediul la TV Neptun
Patru din cele nouă acorduri de parteneriat au fost semnate de Daniel Buhai. Astfel, Asociaţia Pro-Pescador – Pescuit Marin Costier Tulcea, în care Buhai senior deţine calitatea de preşedinte, devenea partener oficial al CJC-ului pentru construirea unor porturi pescăreşti la Eforie Sud, Mamaia Sud şi Năvodari – digul de sud. S-ar spune că sudul a bătut cu multă căldură peste proiectele lui Buhai. Pe de altă parte, Federaţia pentru Dezvoltarea Pescuitului Marin Românesc „Ro-Pescador Marea Neagră”, reprezentată de acelaşi Daniel Buhai, şi tot ca preşedinte, devenea partener pentru „Modernizarea portului Midia prin realizarea de facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor specifice pescuitului”. În Hotărârea Judeţeană nr. 236/22.05.2013, se menţiona faptul că Federaţia în cauză are sediul social pe Bulevardul Mamaia nr. 236, ceea ce constituie un fals material de zile mari comis în scopul ascunderii situaţiei de fapt, total diferite. Astfel, potrivit datelor la fel de oficiale, însă neviciate de intenţii ascunse, ale site-ului Ministerului Finanţelor Publice, Federaţia RO-Pescador funcţionează în clădirea situată pe bulevardul Mamaia nr. 296, exact acolo unde îşi are sediul postul local de televiziune TV Neptun, fondat de Nicuşor Constantinescu, Radu Mazăre, Sorin Strutinsky şi regretatul Mihail Cârciog.
Revenind la restaurantul pescăresc pe care îl construieşte fiul lui Buhai pe terenul avocatului binefăcătorului tatălui său, trebuie să spunem că n-ar fi exclus ca acesta să fie situat în vecinătatea portului pescăresc Mamaia Sud. Căci acest obiectiv, lăudat la vremea lansării proiectului chiar şi de primarul Constanţei, Radu Mazăre, se situează pe Bulevardul Mamaia nr. 312, la Pescăria veche, adică tocmai în zona Pasteur. Cum şi când a intrat terenul de sub viitorul restaurant în posesia avocatului lui Nicuşor Constantinescu – rămâne deocamdată un mister. Dar şi-n această privinţă există un indiciu temporal destul de precis: după anul 2011.
Căci terenul este proprietatea comună a soţilor Marius şi Ştefania Consuela Mocanu, care s-au căsătorit pe 28 mai 2011. Anterior căsătoriei, avocatul a purtat numele de stare civilă Marius Mocanu-Caraiani. Acesta a renunţat la numele Caraiani – care provenea de la prima sa soţie, după încheierea căsătoriei actuale. O dovadă în acest sens este şi acţiunea civilă din dosarul 5527/212/2012 al Judecătoriei Constanţa, prin care Marius şi Ştefania-Consuela au cerut modificarea certificatului de naştere al fiului lor, născut în 2010, în sensul că „la rubrica referitoare la numele de familie al tatălui se va trece Mocanu Marius în loc de Mocanu-Caraiani Marius”.