În urmă cu două ore, Autoritatea Navală Română (ANR) a trimis un comunicat destul de cuprinzător, pentru clarificarea situației studienților și deopotrivă a absolvenților Universității Maritime din Constanța (UMC), care-și doresc să obțină brevetul de ofițer maritim.
Documentul se intitulează „Actualizare situație UMC”, și se referă la absolvenții diferitelor forme de învățământ, pe care Universitatea Maritimă din Constanța le derulează în prezent.
Vă prezentăm în continuare textul comunicatului, iar ulterior comentariile autorului:
„Având în vedere informațiile apărute anterior în spațiul public, cu privire la situația absolvenților Universității Maritime din Constanța, de la forma de învățământ în limba română cu frecvență redusă (IFR), care doresc să obțină brevete de ofițer maritim sau certificate de capacitate, și ținând cont de întrebările absolvenților adresate Autorității Navale Române și a discuțiilor purtate pe diferite rețele de socializare, inclusiv a informațiilor care se regăsesc pe site-ul Universității Maritime din Connstanța, revenim cu următoarele lămuriri:
În conformitate cu prevederile legale în vigoare, așa cum se regăsesc în OG 42/1997 (R) și OMT 1354/2007, activitățile de educare, respectiv pregătirea profesională şi perfecționarea personalului navigant român, se desfășoară numai printr-o formă de pregătire aprobată.
Forma de pregătire aprobată pentru obținerea și menținerea valabilităţii brevetelor şi certificatelor personalului navigant reprezintă totalitatea cursurilor organizate de un furnizor de educație, de formare profesională sau de perfecționare, aprobate de Autoritatea Navală Română.
Autoritatea Navală Română are obligaţia să monitorizeze permanent respectarea condițiilor în baza cărora au fost aprobate formele de pregătire, modul de derulare a acestora, inclusiv calificarea şi experienţa personalului didactic şi ale instructorilor, precum şi baza tehnico-materială de care dispune furnizorul de educație pentru pregătirea viitorilor navigatori.
Monitorizarea se efectuează exclusiv pentru forma de pregătire aprobată conform documentației pe care furnizorul de educație o înaintează Autorității Navale Române spre verificare și aprobare.
Autoritatea Navală Română a informat conducerea Universității Maritime din Constanța, prin adresă scrisă, în data de 20.03.2024, faptul că, începând cu anul universitar 2023-2024, diplomele de studii, adeverințele sau orice alte documente eliberate studenților/absolvenților în cadrul formelor de învățământ în limba română cu frecvență redusă și în limba engleză cu frecvență, nu sunt recunoscute de către ANR în vederea emiterii brevetelor sau certificatelor de capacitate.
Pentru cele două forme de învățământ anterior amintite, Universitatea Maritimă
din Constanța nu a depus niciun document în vederea aprobării acestora, singurele documente depuse fiind pentru forma de învățământ cu frecvență în limba română.
Aducem la cunoștința celor interesați că lista programelor educaționale, vocaționale și de calificare aprobate de Autoritatea Navală Română, cu formele de învățământ aferente este publică și poate fi consultată prin accesarea următorului link.
Vom detalia în continuare formele de învățământ aprobate ale Universității Maritime din Constanța, pentru a elimina orice eventuale nelămuriri ale studenților care urmează o formă de pregătire în prezent sau ale absolvenților anului 2024:
Forma de învățământ cu frecvență în limba română – aprobarea este parțială, deoarece în urma analizei documentelor pentru toate cele trei specializări (Navigație, Electromecanică, Electrotehnică) a fost respins modulul de limba engleză conform modelului de curs IMO 3.17 și pentru modelele de curs IMO 7.03 (nivel operațional) și 7.01 (nivel managerial) aprobarea a fost emisă sub rezerva prezentării unui plan de rectificare.
Având în vedere că până la data prezentei planul de rectificare nu este aprobat, Autoritatea Navală Română nu va mai recunoaște diplomele de studii, adeverințele sau orice alte documente emise studenților sau viitorilor absolvenți de către acest furnizor de educație, pentru toate cele trei specializări, până la rectificarea observațiilor și neconformităților comisiei de verificare.
Forma de învățământ cu frecvență redusă și forma de învățământ cu frecvență în limba engleză nu sunt forme de învățământ aprobate de Autoritatea Navală Română conform prevederilor Ordinului MT nr. 1354/2007, nefiind depus niciun document în acest sens.
Vă aducem la cunoștință că Universitatea Maritimă din Constanța a informat Autoritatea Navală Română în luna aprilie 2024 că va propune studenților de la forma de învățământ cu frecvență redusă ce intenționează să se adreseze către ANR în vederea obținerii brevetului maritim, trecerea la forma de învățământ cu frecvență, dându-le posibilitatea recuperării cursurilor ce nu erau incluse în forma de învățământ cu frecvență redusă.
În concluzie, referitor la afirmațiile Universității Maritime din Constanța de pe site-ul propriu, prin care susține că forma de învățământ cu frecvență redusă este auditată periodic de ANR, și că forma de învățământ cu frecvență în limba engleză este certificată de ANR, acestea nu se susțin, fiind forme de pregătire neaprobate de către Autoritatea Navală Română, absolvenții acestor forme de învățământ neputând obține documente eliberate de ANR.
Pentru orice alte eventuale nelămuriri, vă rugăm să vă adresați instituției de învățământ care organizează forma de pregătire respectivă”.
Comunicatul este semnat de conducerea Autorității Navale Române.
Comentariile autorului
Noul rector al Universității Maritime Constanța, Gabriel Mărgărit Raicu, fost Prorector sub conducerea fostei echipe manageriale Cornel Panait – Violeta Vali Ciucur, nu dorește nici în ruptul capului să renunțe la vechile practici.
Mai exact, planurile de învățământ ale Universității Maritime din Constanța nu respectă condițiile impuse de Convenția STCW, ratificată de statul român prin Legea Nr. 107 din 3 octombrie 1992 privind standardele de pregatire a navigatorilor, brevetare/atestare și efectuare a serviciului de cart, adoptată la Londra la 7 iulie 1978 (STCW 1978).
Astfel, pentru a face loc unor materii care n-au legătură cu profilul UMC, conducerea de ieri și de azi a universității a redus numărul de ore alocat disciplinelor care sunt obligatorii în vederea obținerii brevetului de ofițer maritim: mai puțină „Navigație Costieră și Estimată” mai multă “Cultură marină în civilizația europeană”, mai puțină „Navigație Astronomică” și mai mult „multiculturalism” ș.a.m.d.
Este de la sine înțeles, ca să nu spunem de noapte minții, că „multiculturalismul” nu te face navigator, și nici securitatea cibernetică nu te face. Nu de alta, dar așa funcționează acest domeniu, conform normelor adoptate prin vot liber de Organizația Maritimă Internațională (IMO).
Un alt exemplu, aproape șocant, este reducerea la jumătate a oreleor de „Manevra Navei” și „Navigație Radar”. Păi dacă nu se învață Manevra Navei și Radar la UMC, cum poți pretinde că ești Universitate de Marină?
Cu toate acestea, din informațiile pe care le deținem, Autoritatea Navală Română a solicitat în nenumărate rânduri conducerii UMC remedierea deficiențelor constatate, fără succes însă. S-au rugat cu cerul și cu pământul de rectorul Gabriel Raicu să îndrepte situația, dar acesta refuză cu obstinație orice formă de dialog pe tema STCW.
În schimb, actualul rector susține, de câte ori are ocazia, că programele de învățământ derulate de UMC au aprobarea ARACIS, adică aprobarea Ministerului Învățământului, lucru total diferit și care nu face obiectul discuției.
Asta deoarece, ARACIS aprobă programele de „inginerie” ale UMC, în timp ce Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea Navală Română, verifică și aprobă respectarea normelor Convenției STCW aplicabile în domeniul „navigației.”
Cu alte cuvinte, Universitatea Maritimă din Constanța poate pregăti în continuare ingineri, ca orice altă universitate din țara asta, dar dacă nu respectă normele STCW, absolvenții UMC nu pot obține și brevetul de ofițer maritim.
În plus, STCW prevede prezența obligatorie la toate disciplinele IMO (enumerate și în comunicatul Autorității Navale), situație în care absolvenții de la forma de învățământ cu frecvență redusă nu pot fi acceptați la examenul de brevet organizat de ANR.
Acestea fiind datele problemei, situația UMC fiind cunoscută deja la toate nivelurile, este foarte probabil ca în scurt timp Universitatea Maritimă din Constanța să rămână doar cu ingineria în oferta educațională.
Desigur, toată lumea înțelege că asta va însemna ca UMC să-și pună singură lacătul pe ușă; pentru că, așa cum am atras atenția în nenumărate articole publicate în ultimii doi ani, cei care se înscriu la UMC o fac în scopul obținerii brevetului de ofițer maritim, și nu din alte motive.
Vă invităm să citiți și textul publicat anterior pe această temă, în data de 25 Iunie 2024