Gașca Stroe-Dumitrache mai pierde un pion. Daniel Georgescu, înlocuit cu Goidea la conducerea ACN

Știrea zilei vine din domeniul naval. Daniel Georgescu și-a dat demisia din funcția de director general al CN Administrația Canalelor Navigabile.

Evenimentul s-ar fi petrecut ieri, după orele prânzului, și la doar câteva zile după ce Georgescu tocmai primise o prelungire de 5 luni a mandantului la conducerea companiei. 

Cu alte cuvinte discutăm despre o schimbare în forță, cel mai probabil la presiunea decidenților din jurul ministrului transporturilor Sorin Grindeanu, schimbarea lui Georgescu de la conducerea ACN fiind în discuție încă de la începutul acestui an.

În plus, am aflat „pe surse” că așa-zisa „prelungire” de mandat a fost posibilă în urma unor „sfori trase local”, fără știrea ministerului, moment în care Sorin Grindeanu a decis să acționeze.

Astfel, Georgescu a avut de ales între varianta demisiei și cea a demiterii prin votul Consiliului de Administrația, și după cum se vede a preferat prima soluție care i-a fost sugerată.

Daniel Georgescu, PSD Constanța

Director general cu CV-ul falsificat

Conform propriului CV, cel publicat oficial pe site-ul companiei, Georgescu ar fi urmat, în perioada 1998 – 2004, cursurile Academiei Navale “Mircea cel Bătrân” din Constanța.

Cu toate acestea, în urma unei anchete jurnalistice a ziarului local Ordinea, a rezultat că Georgescu și-ar fi falsificat cu nerușinare CV-ul:

“Am verificat lista de absolvenți pe care ANMB, ca o instituție care și-a construit prestigiul prin transparență, o publică pe site-ul propriu. Numele lui Daniel Georgescu nu apare înscris în baza de date. Comandantul ANMB precizează că Daniel Georgescu nu figurează ca absolvent” scria Ordinea, în noiembrie 2022. 

Cu alte cuvinte, dacă ștergem cu buretele Academia Navală din CV-ul lui Georgescu, biografia fostului director de la Canale Navigabile se subțiază considerabil, singura diplomă aparent valabilă fiind cea de licențiat al Facultății de Drept, pe care Georgescu a obținut-o la vârsta de 40 de ani de la Universitătea particulară Spiru Haret.

Cum a ajuns Georgescu director la Canale Navigabile, în 2012?

Personajul are un istoric aparent simplu și totuși contrversat. Născut la 13 septembrie 1970 în municipiul Constanța, Georgescu a administrat, în perioada 2009 – 2012, societatea Expertissa Constanța SRL, specializată creație și producție publicitară, cu sediul pe Strada Mircea cel Bătrân.

Ani de zile, în mandatul lui Nicușor Constantinescu la șefia Consiliului Județean, aproape toate materialele electorale ale PSD erau realizate de această firmă. N-au ratat niciun contract datorită relațiilor deosebit de apropiate existente între Nicușor Constantinescu și Ion Colțan – patronul din București al grupului de firme Expertissa.

Fratele lui Ion Colțan, Niculae Colțan, a fost chiar consilierul lui Nicușor Constantinescu, iar nepoata lui Ion Colțan (fiica lui Niculae Colțan), Simona Cristina Colțan, a fost angajată a Consiliului Județean Constanța pe postul consilier debutant, tot în mandatul lui Nicușor Constantinescu.

Acesta fiind contextul, în februarie 2009, Ion Colțan, proprietarul Expertissa, a renunțat la managementul societății, pe poziția de administrator la Expertissa Constanța numindu-l pe Daniel Georgescu (care era deja consilier local la Constanța, din partea PSD) și căruia i-a oferit și postul de director general al societății.

Pentru a credibiliza personajul, o lună mai târziu, în martie 2009, Colțan i-a cedat lui Georgescu și 10% din Expertissa, fără ca această mișcare să aibă vreo semnificație ecomomică reală.

În iunie 2012, la o lună după instalarea la Palatul Victoria, primul guvern Ponta l-a numit pe Daniel Georgescu director general la C.N. Administrația Canalelor Navigabile SA, chiar dacă fostul șef al tiparniței electorale nu avea pregătirea necesară pentru o asemenea poziție.

Situația poate fi explicată de faptul că, ne aflam atunci în plină epocă Mazăre, gruparea PSD de la Constanța fiind deosebit puternică și la nivelul structurilor centrale ale partidului, iar numirile în județ se făceau după cum dicta “tripleta de aur” (Mazăre-Constantinescu-Strutinsky).

Sediul Expertissa în timpul unor percheziții, 2015

Nu întâmplător, societatea Expertissa a fost luată la puricat de procurori, în 2015, din pricina relațiilor comerciale dubioase dezvoltate cu instituțiile publice controlate de gruparea Mazăre-Constantinescu-Strutinsky – după cum se poate vedea și-n imaginea (document) de mai sus. 

Susținut de Stroe Felix pentru „combinația” de la Midia

În perioada în care Georgescu conducea Expertissa, printre abonații de bază ai acestei firme se număra și compania de apă RAJA SA, condusă de actualul șef al PSD Constanța, politrucul Stroe Felix.

Astfel, ani de zile, toate planurile tehnice ale RAJA SA au fost tipărite pe bani grei de Expertissa, societatea devenind și furnizorul de soluții de tipărire și consumabile al regiei de apă.

În plus, Stroe Felix își angajase chiar propriul nepot pe postul de grafician la Expertissa, în perioada în care de această afacere se îngrijea cu mare sârguință Daniel Georgescu.

Străjerul afacerilor din Portul Midia

Iar ca tabloul relațiilor subterane să fie complet, același Daniel Georgescu “le-a ținut lumânările” la nunta de argint soților Florin și Elena Șincan. 

Dacă despre Florin Șincan ați mai auzit probabil, acesta fiind șeful Căpitănie Midia, inclusiv la momentul în care animalierul „Queen Hind” s-a scufundat în condiții suspecte în bazinul portuar, soția acestuia a făcut în ultimii ani turul instituțiilor din domeniul naval, fiind angajată pe rând la Autoritatea Navală, Canale Navigabile (cu Georgescu director) și mai nou la CN Administrația Porturilor Maritime.

De altfel, treaba asta cu „ținutul lumânărilor” reprezintă cumva o tradiție a cercului de interese descris, Daniel Georgescu fiind la rândul său nășit de Sorin Strutinsky – omul care se ocupa cu afacerile grupării Mazăre. 

Poate tocmai din acest motiv Șincan, șeful de Căpitănie, a devenit în timp un fel de „străjer” al afacerilor de la Midia, fiind puternic susținut politic de Ion Dumitrache și Stroe Felix. 

Cum altfel s-ar putea explica faptul că, în urma dezastrului „Queen Hind”, Alexandru Mezei, fostul director al Autorității Navale Române (ANR), a preferat să-și piardă funcția în decembrie 2019 decât să-l demită pe șeful Căpităniei Midia. Da, până aici s-a ajuns…  

Radiografia completă a situației din Portul Midia o regăsiți în materialul nostru intitulat Rechinii care au împânzit Portul Midia. Cum transformă Dumitrache și Stroe rapanele în blocuri , publicat pe 1 septembrie 2022.

Concluzia preliminară

Dacă Florin Goidea va fi numit mâine, prin votul Consiliului de Administrație, director la Canale Navigabile în locul lui Georgescu, înseamnă că Felix Stroe și Ion Dumitrache au mai pierdut un pion de pe tabla de șah.

Devine străveziu că responsabil de această mișcare este, în definitiv, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu, susținut de premierul Ciolacu, iar asta în ciuda faptului că, toate personajele din acest joc fac parte din același Partid Social Democrat (PSD). Nu mai e loc pentru toată lumea!

Florin Goidea, director general CN APMC
Florin Goidea, director general CN APMC
spot_img
Ovidiu Irimia
Ovidiu Irimia
Are o experiență de 18 ani în presa scrisă. A debutat în 2001, ca simplu colaborator al departamentelor de investigații pentru mai multe publicații din România, apoi consultant, iar ulterior a devenit editor cu normă întreagă. A profesat mult timp în mediul de afaceri din București și din străinătate, fiind specializat în achiziții și analiză de piață, dar pasiunea pentru presa de investigații nu l-a părăsit niciodată.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE