Gen.Dumitru Iliescu: “Este un mandat pe siguranţă naţională, nașule!”

În documentele din noul dosar penal al lui Viorel Hrebenciuc, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) redau discuţii interceptate dintre deputatul PSD şi Dumitru Iliescu. În respectivele conversaţii, fostul şef al SPP i-a confirmat lui Hrebenciuc că este interceptat de procurorii anticorupţie, după cum i-a comunicat un angajat al DNA-ului.

Cine este Dumitru Iliescu, informatorul lui Hrebenciuc ?

În Decembrie 1989 militarul de carieră Dumitru Iliescu avea gradul de căpitan și ocupa funcția de Secretar al Uniunii Tineretului Comunist (UTC) în cadrul Consiliului Politic al Armatei. Evenimentele din 22 Decembrie ’89 l-au surprins pe căpitanul Iliescu la comanda unui pluton de Transportoare Amfibii Blindate (celebrele TAB-uri) amplasate pe bulevardul Magheru, în dreptul cofetăriei Scala.

După “fuga” soților Ceaușescu, sediul central al noii conduceri a României se stabilește în incinta Ministerului Apărării Naționale din Drumul Taberei. Printre ofițerii prezenți acolo în acele momente fierbinți se număra și Dumitru Iliescu. Acesta s-a oferit voluntar alături de căpitanul Boroș, capitanul Bănuță, căpitanul Cristian Agapie, căpitanul Marian Toma, locotenent-colonelul Gabriel Naghi, (viitor director al SPP, 2000-2005) plutonierul Răduțac și alții să-i asigure protecția lui Ion Iliescu.

Așa a luat naștere nucleul de bază al viitorului Serviciu Secret de Protecție și Pază. După ce Ion Iliescu a preluat puterea, în Februarie 1990 se semnează actul de constituire a Unității Speciale de Protecție și Pază (USPP), la comanda căreia a fost numit Dumitru Iliescu. Ulterior acesta îl numește în funcția de prim-adjunct al USPP pe fostul său șef de la Consiliul Politic Superior al Armatei, colonelul Gheorghe Arădăvoaice (considerat și omul său de încredere).

În anul 1991 Unitatea Specială de Pază și Protecție (USPP) își schimbă denumirea devenind Serviciul de Pază și Protecție (SPP), primește un buget consistent, iar șeful serviciului, Dumitru Iliescu, este asimilat cu rangul de ministru. Subordonat direct Președinției României, acest serviciu scapă controlului altor instituții ale statului, transformânu-se așa cum spunea Sorin Roșca Stănescu într-un “paravan al afacerilor dubioase care se țin lanț”. Artizanul acestei reforme este generalul Stan care, dat afară din Serviciul Român de Informații de Virgil Măgureanu după scandalul Berevoiești, este angajat de către Dumitru Iliescu la SPP.

Noul serviciu își stabilește sediul central în incinta Palatului Parlamentului (Casa Poporului), construcție considerată cea mai mare din Europa cu peste 3000 de camere și a doua din lume după Pentagon (ministerul apărării american).

În aceste condiții Dumitru Iliescu pune și bazele primelor sale afaceri, în asociere cu Adrian Costea (celebrul personaj din Franța, utilizat și exploatat în orb de către serviciile secrete române și străine – n.a.). Costea contribuie cu suma de 300.000 USD la înființarea societății “Agenția Națională de Pază, Protecție, Investigații și Protocol SRL”, de administrarea afacererii urmând să se ocupe Dumitru Iliescu și Cătălin Voicu. Primul punct de lucru al firmei este deschis pe strada Atena nr.2., la unul dintre sediile PDSR din București.

Și astfel, în numai 4 ani, fostul căpitan Dumitru Iliescu, care nu este rudă cu Ion Iliescu (este numai o coincidență de nume – n.a.) reușește o performanță unică în istoria României, promovează de la gradul de căpitan la cel de general. Părăsește SPP în noiembrie 1996 fiind pus la dispozția Ministrului de Interne și numit locțitorul comandantului trupelor de Jandarmi. La scurt timp, noul ministru Gavril Dejeu dispune eliberarea lui din funcție, numindu-l în Februarie 1997, comndant al Brigăzii 16 de Jandarmi din Bacău (zona de influență a deputatului de Bacău, Viorel Hrebenciuc). Nemulțumit de mutarea la Bacău, generalul Dumitru Iliescu solicită trecerea în rezervă și se dedică în exclusivitate afacerilor derulate prin firma GRUPUL INTERNATIONAL DE PAZA SI PROTECTIE SRL înființată pe 13 Ianuarie 1997. Pentru o bună bucată de timp, încercând să evite contactul cu Bucureștiul, a locuit la Bacău sub aripa lui Hrebenciuc.

După revenirea la putere a PDSR-ului și a președintelui Ion Iliescu, generalul Dumitru Iliescu este angajat în 2001 consilier în cadrul Departamentului de Securitate Națională a președintelui Ion Iliescu. Începând cu Martie 2002 este mutat și reactivat în cadrul Ministerului de Interne la cererea ministrului Ioan Rus. Înainte de încheierea ultimului său mandat președintele Iliescu l-a înaintat pe Dumitru Iliescu la gradele de general de corp de armată (cu 3 stele) la 15 Aprilie 2003 și general (cu 4 stele) la 21 octombrie 2004, primind și pensie de serviciu anticipată.

Dumitru Iliescu și scandalul trupelor HAMAS în România

După atacurile din Statele Unite ale Americii petrecute pe 11 Septembrie 2001 se declanșează la nivel mondial o campanie de identificare a rețelelor teroriste, precum și a eventualelor surse de finanțare ale acestora. În acest context extraordinar, pe data de 17 Septembrie 2001, senatorul Corneliu Vadim Tudor – președinte al Partidului România Mare, face câteva dezvăluiri cutremurătoare privind acțiunile de pregătire a teroriștilor HAMAS în România: “În anii 1994-1996 la București au fost pregătiți 30 de teroriști HAMAS de către Serviciul de Pază și Protecție (SPP). În anul 1995 cu acordul președintelui Ion Iliescu și a directorului SPP, generalul Dumitru Iliescu, la baza SPP de la Brănești ar fi fost instruiți 30 de luptători aparținând Organizației Palestiniene HAMAS” a susținut C.V.Tudor.

Informațiile proveneau de fapt de la Dănuț Saulea fost ofițer SPP, devenit deputat pe listele Partidului România Mare. Colonelul în rezervă Dănuț Saulea, ofițer MapN la bază, a fost transferat după 1990 la Staulul Major al SPP-ului. Din această funcție a avut acces la informații sensibile, unele secrete, despre anumite misiuni derulate de SPP în perioada respectivă: “Pentru cei 30 de luptători HAMAS, costurile totale de instruire și pregătire s-au ridicat la suma de 1 milion USD.

Cu toate că aceste antrenamente se desfășurau în clandestinitate, lista cu cei 30 de luptători arabi ar fi fost pusă la dispoziția MOSSAD de către adjunctul directorului SPP, general Arădăvoaice. În exclusivitate, toate domeniile de pregătire ale celor 30 de luptători arabi au vizat apărarea demnitarilor față de atacurile teroriste” de declarant Dănuț Saulea.

Imediat după aceste declarații, SPP-ul intervine și publică un amplu comunicat de presă, prin care infirmă toate acuzațiile aduse de Corneliu Vadim Tudor, explicând că a fost vorba de un program de pregătire convenit în urma Conferinței de Pace de la Madrid din anul 1991.

spot_img
Ovidiu Irimia
Ovidiu Irimia
Are o experiență de 18 ani în presa scrisă. A debutat în 2001, ca simplu colaborator al departamentelor de investigații pentru mai multe publicații din România, apoi consultant, iar ulterior a devenit editor cu normă întreagă. A profesat mult timp în mediul de afaceri din București și din străinătate, fiind specializat în achiziții și analiză de piață, dar pasiunea pentru presa de investigații nu l-a părăsit niciodată.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE