Grindeanu și Ciolacu vor să politizeze Autoritatea Navală

Acum că “rotativa” s-a produs, cuplul politic Ciolacu-Grindeanu s-a pus serios pe treabă, diversele inițiative legislative “otrăvite” lăsate la dospit fiind scoase azi pe masa Guvernului.

La capitolul “mangle” cu dedicație, ne-a atras atenția în mod deosebit un proiect de Hotărâre “pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1133/2002 privind organizarea și funcționarea Autorității Navale Române.”  

Adică, țara arde cu inflație de peste 10%, iar Ciolacu s-a gândit că este momentul să modifice modul în care funcționează autoritatea statului în materie de siguranța navigației.

Ce arde la Autoritatea Navală?

Dacă în acest moment legea prevede că președintele Consiliului de Conducere este directorul general al Autorității Navale Române” , în proiectul de Hotărâre aflat azi pe masa Guvernului acest articol este modificat, președintele Consiliului de Conducere fiind numit prin ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii.”

Cu alte cuvinte, Sorin Grindeanu vrea să pună cu mâna lui un președinte care să conducă Autoritatea Navală, funcția de director general fiind astfel ușurată de atribuții.

Iar ca intențiile actualului ministru să fie și mai clare, la articolul 5 alineatul (1), noul proiect prevede ca personalul de execuție și de conducere al Autorității Navale Române să fie angajat la propunerea Consiliului de Conducere, fără să mai fie necesar să-și dea cu părerea și directorul general.

Ori, dacă aruncăm o privire pe actuala lege de funcționare a ANR, aflăm că doar directorul general “angajează și, după caz, concediază personalul de execuție și de conducere din cadrul Autorității Navale Române.”

Extras din propunerea de Hotărâre

De fapt, ca să n-o mai lungim, așa cum rezultă din studierea acestor modificări, Grindeanu pare că și-a propus să politizeze de sus până jos Autoritatea Navală Română.

Astfel, Consiliul de Conducere alcătuit din 7 membri numiți exclusiv politic, urmează să aleagă și să numească mai departe tot ce înseamnă personal de conducere în cadrul ANR, precum: directori, șefi de direcții și căpitanii șef de port.

La final, întreaga aberație este semnată de “ilustrul” jurist Marcel Ciolacu, absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității Ecologice din Bucureşti.

Pentru cei care nu pot crede o asemenea grozăvie, lăsăm atașat proiectul de Hotărâre integral (CLICK AICI), în speranța trezirii la realitate a decidenților din această țară. Știm că sunt slabe șansele ca asemenea matrapazlâcuri să fie oprite, dar se spune că speranța moare totuși ultima.

Luați loc, s-a apucat Mîndrescu de scris

Din informațiile pe care am reușit să le obținem, mizeria prezentată ar fi opera secretarului de stat din Ministerul Transporturilor, Bogdan Stelian Mîndrescu.

Bogdan Stelian Mîndrescu, la sediul CN APM, vineri 24 martie 2023

Dacă nu știți cine e Mîndrescu, înseamă că n-ați mai citit de mult timp presa centrală. Fiind specializat la locul de muncă în “management aeronautic” secretarul Mîndrescu, sosit la Transporturi odată cu Grindeanu, a început să-și bage nasul și-n problemele domeniului naval.

Desigur, politrucul nu știe de ce plutește o navă, însă s-a prins destul de repede cum poți face o “manglă” cu mâna ministrului.

Astfel, fiind hotărât să-și numească toți acoliții în structurile, instituțiile, autoritățile și companiile subordonate Ministerului Transporturilor, specialistul în obiecte zburătoare a purces la scrierea modificărilor legislative prezentate mai sus, în speranța că astfel o să-și poată numi echipa visurilor sale la Autoritatea Navală.

Lege pentru controlul Căpităniilor de Port

Din studierea cazului, putem specula fără temeri, că prin aceste modificări “gruparea Mîndrescu” susținută de cuplul guvernamental Grindeanu-Ciolacu urmărește să controleze fluxul de mărfuri operat prin Portul Constanța.

Având în vedere că Autoritatea Navală este organul statului care se ocupă de asigurarea și supravegherea “siguranței navigației și securității navelor” în apele noastre teritoriale și-n zona economică exclusivă, personalul de execuție și de conducere al acestei instituții poate aproba sau respinge intrarea sau ieșirea din port a oricărei nave, indiferent de pavilion sau marfa pe care o are la bord.

La fel de bine, anumite transporturi pot fi amânate sau prioritizate, după caz, prin simpla dispoziție a Căpitanilor Șef de Port, fix acestea fiind funcțiile pe care cabinetul Grindeanu vrea să le politizeze prin actualele modificări legislative.

Ori, pare lipsit de sens ca un ministru să-și dorească controlul până la nivel de navă, cu excepția cazului în care, la mijloc apar anumite interese personale.

Precedentul cu bitumul pentru autostrăzi

Chiar în urmă cu două săptămâni, mai exact pe 15 iunie, o navă care venea din Turcia încărcată cu bitum, a cerut să descarce în Portul Constanța la dana portuară 166. Cu toate acestea, singura instalație specializată în operarea acestui tip de mărfuri se află la dana 102.

Deși cunoștea aceste amănunte, armatorul navei a dorit să economisească niște bani folosind pentru descărcarea bitumului o instalație mobilă, chiar dacă prin această metodă se încălca în mod flagrant Regulamentul Portului Constanța.

Sesizați în legătură cu situația descrisă, cei de la Autoritatea Navală, prin Căpitănia Portului Constanța, au dat “negare” cererii de intrare în dana 166, nava venită din Turcia fiind astfel obligată se decarce la terminalul specializat. 

Pe de altă partă, bitumul trebuia livrat în regim de “urgență” unui asfaltator, aflat cel mai probabil în contract cu Ministerul Transporturilor, prioritizarea descărcării fiind cel mai probabil aranjată fix pe filiera acestui minister.

Ne putem imagina ce “distracție” pe bani publici o să fie în Portul Constanța, în momentul în care șefia Căpităniilor de port va fi asigurată de persoane numite politic.

Practic, din acel moment, navele vor încărca și descărca în funcție de cum va dicta cineva din Ministerul Transporturilor, fără să existe garanția asigurării unui mediu concurențial între operatorii portuari. Cam asta urmărește, după toate probabilitățile, cabinetul Grindeanu.

Fițuica lui Mîndrescu, ilegală

Chiar dacă Mîndrescu, omul de la aviație, pare că s-a străduit din toate puterile sale, trebuie subliniat că numirea politică a președintelui Consiliului de Conducere al Autorității Navale și a personalului de conducere este ilegală.  

Astfel, actuala formă de conducere a ANR este statuată de Legea 83 din 6 iunie 2011, în cuprinsul căreia la Art. 3 s-a prevazut în mod expres modificarea HG 1133/2002, fiind adoptată în acest sens HG 792/2011.

Deci forma actuală a HG 1133/2002 se corelează cu dispozițiile OG 42/1997, sens în care, orice Hotărâre de guvern este ilegală fără modificarea în prealabil a ordonanței din 1997, fapt care nu s-a întâmplat.

Pare cam alambicat, dar așa funcționează statul român din punct de vedere juridic. Adică, nu poți scoate din căciulă o Hotărâre care să nu respecte o Lege, deoarece Hotărârile au menirea de a asigura doar cadrul de funcționare al unei legi preexistente. 

Din motivele expuse mai sus, am aflat că Ministerul Justiției ar fi dat deja aviz negativ “lucrării” , însă nu ne-ar mira s-o vedem trecută prin Guvern, având în vedere mizele din spatele acestei operațiuni.

spot_img
Ovidiu Irimia
Ovidiu Irimia
Are o experiență de 18 ani în presa scrisă. A debutat în 2001, ca simplu colaborator al departamentelor de investigații pentru mai multe publicații din România, apoi consultant, iar ulterior a devenit editor cu normă întreagă. A profesat mult timp în mediul de afaceri din București și din străinătate, fiind specializat în achiziții și analiză de piață, dar pasiunea pentru presa de investigații nu l-a părăsit niciodată.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE