Hoție la RAEDPP. Directorul Stere Hira îl mută pe nașul fiicei sale într-o casă ultracentrală care aparține instituției

Nu toate casele constănțene construite în perioada interbelică și mai apoi naționalizate de regimul comunist au reușit să se întoarcă la moștenitorii celor care le-au deținut.

În timp ce multe dintre aceste clădiri au ajuns în proprietatea unor băieți deștepți, specialiști în retrocedări, au existat și câteva superbe edificii care au rămas în proprietatea municipalității, mai exact, în proprietatea RAEDPP Constanța.

Aceste case zac în paragină de mulți ani, așteptând să fie reabilitate de Primăria Constanța. Așa cum de altfel ni s-a și promis, atunci când liberalii au cerut voturile constănțenilor în 2020. 

Deși odată ajuns director al regiei care administrează imobilele Primăriei, Stere Hira ne promitea că proprietățile vor fi reabilitate și vor fi folosite pentru găzduirea unor departamente ale administrației locale, în realitate, specialistul în artilerie și rachete Hira pare că și-a pus în gând să ducă mai departe jaful pus la cale de Mazăre și gașca lui.

Iar asta se vede cel mai bine din lista de ”repartizări” pe care directorul RAEDPP a propus-o pentru ședința de consiliu local ce va avea loc luni, 30 mai, listă prin care mai multe proprietăți vor ajunge în administrarea unor apropiați ai conducerii instituției, și chiar din familia directorului. Deși lista este lungă, ne oprim astăzi la două dintre aceste repartiții. 

Nașul fiicei lui Stere Hira primește repartiție într-o superbă casă interbelică din centrul orașului

Suntem la proiectul cu numărul 11 de pe ordinea de zi a ședinței ce se va desfășura luni. Proiect de hotărâre privind repartizarea și extinderea unor spații cu destinația de locuință din fondul locativ, situate pe raza municipiului Constanța.

Prin acest proiect, mai mulți tineri primesc repartiție în spații cu destinație locuință, pe raza municipiului Constanța. Unii în apartamente aparținând regiei, unii în case aflate în paragină pe care se angajează că le vor reabilita cu bani din propriul buzunar.

Oficial, aceste imobile se repartizează pur și simplu la cerere, atât timp cât te califici criteriilor cerute de RAEDPP. Neoficial, e cam la fel ca în povestea cu garsoniera lui Stelian Ion. V-o mai aduceți aminte, nu?

La numărul patru pe lista de repartiții, apare un anume domn Gigică Anastase. Acestuia i s-a repartizat, în urma unei cereri, o superbă casă, aparținând RAEDPP, construită în perioada interbelică, pe strada Răscoalei nr 28.

Conform descrierii, imobilul e constituit din parter, compus din patru camere și dependințe principale, în suprafață de 116, 45 mp, beci în suprafață de 115, 68 mp, și un teren liber curte în suprafață de 111,01 mp. Casa nu e în cea mai bună stare, dar tânărul care o va primi a promis că va investi în reabilitarea ei.

Avem de-a face, fără dubiu, cu un fals în înscrisuri. În documente, nașul fiicei lui Stere Hira apare ca locatar al casei de pe Răscoalei 28, tocmai pentru a se încadra în criteriile de repartiție. În realitate, în casa despre care vorbim nu locuiește nimeni.

O simplă vizită la fața locului te lămurește. Poarta este ferecată și n-a mai fost deschisă de ani de zile. Dar, ce mai contează un fals, pentru fericirea nașului, nu-i așa?

De la domn director pentru nașul fiicei: casă în buricul târgului

Vă închipuiți că acest Gigică Anastase este un tânăr care, mergând agale prin centrul orașului s-a gândit: ”ce-ar fi să solicit eu această casă?”. Nu, Gigică Anastase, alintat de apropiați ”Tase”, este de fapt nașul fiicei lui Stere Hira.

Rețeaua de socializare Facebook abundă de fotografiile pe care nașii și finii le-au făcut împreună, aproape sfidător. Adică, după ce în iarnă am văzut cu toții cum familia directorului Hira vindea gogoși (la propriu) într-unul dintre chioșcurile RAEDPP instalate la târgul de Craciun, în acest moment asistăm la un adevărat tun imobiliar pe care suspectăm că directorul instituției îl pregătește, folosind în acest sens interpuși, apropiați ai familiei sale. 

Nașii Gigică și finii Pelican Hira

Întrebat de casa pe care o primește nașul fiicei sale, Stere Hira a ocolit răspunsul

Puși în fața acestei hoții, pentru că nu-i putem spune altfel, am dorit să lămurim situația, apelând chiar la directorul instituției, Stere Hira.

Inițial, informația noastră era că tânărul Atanase Gigică este finul fiicei lui Stere Hira, fapt pe care directorul l-a negat imediat. Când însă, studiind fotografiile, ne-am lămurit că de fapt viitorul proprietar de casă în buricul târgului este în realitate nașul fetei lui Stere Hira, am revenit, moment în care directorul a dat-o în bâlbâială, a ocolit răspunsul, ne-a blocat și n-a mai răspuns.

Ceea ce pentru noi a fost suficient, pentru că am înțeles că Stere Hira fuge de adevăr. Ce-ar fi putut să ne răspundă? Da, i-am dat o casă de la regia pe care o conduc, nașului fiicei mele? 

Stere Hira, Whatsapp

A doua hoție: o garsonieră pentru fiul unei angajate RAEDPP

A doua poveste ne sună foarte cunoscut. În timpul ședinței de comisie care a avizat acest proiect, consilierul liberal Nicolae Constantin le spunea în glumă colegilor, că pentru a primi o locuință de la RAEDPP e necesar să fii avocat, făcând referire la cazul Stelian Ion. Iată că lucrurile nu stau chiar așa.

Cu numărul șapte pe lista de repartiții figurează tânărul Ianis Enache. Acesta are norocul să fie copilul Elenei Enache, angajat al RAEDPP și cunoscută ca mână dreaptă a directorului Stere Hira.

Conform datelor trecute în proiect, tânărul locuiește deja în garsoniera pe care o cere. Cum a ajuns acolo și de ce a fost lăsat să locuiască în mod abuziv în acea garsonieră, deși nu-i fusese repartizată, nu ne este foarte clar. Cel mai probabil are, evident, legătură cu faptul că este fiul mamei sale, pentru că altfel n-ar fi avut ce căuta acolo.

Garsoniera pe care tânărul o solicită se află într-un bloc situat pe bulevardul Brătianu, în apropiere de hypermarketul Cora. O zonă bună, nu-i așa?

Elena Enache și fiul ei Ianis

În ambele cazuri, situația e una binecunoscută. După ce primești repartiția de la RAEDPP, lași să treacă niște timp și soliciți achiziționarea imobilului care ți-a fost alocat, la un preț mult sub prețul pieței.

În felul acesta, norocoșii pe care vi i-am prezentat vor deveni proprietari. Unul peste o casă superbă în centrul orașului, celălalt peste o garsonieră. Totul în dauna Primăriei Constanța. 

Stere Hira ar trebui demis urgent

Liberalii nu mai pot închide ochii la activitatea frauduloasă a colegului Stere Hira. Au tăcut atunci când în iarnă am dezvăluit că familia directorului se folosea de chioșcurile instituției pentru a face comerț. O găinărie, să zicem.

Astăzi însă vorbim de un jaf imobiliar, iar așa ceva nu poate rămâne fără urmări, pentru că ar însemna că liberalii, în frunte cu Bogdan Huțucă și Vergil Chițac, sunt complici la această situație. 

Cerem Consiliului Local să scoată de pe ordinea de zi proiectul numărul 11, să verifice din nou lista celor care primesc locuințe din patrimonul orașului Constanța.

Totodată, cerem reprezentanților PNL să se delimiteze de activitatea directorului RAEDPP, Stere Hira, și să-l demită urgent de la conducerea instituției. 

spot_img
Dorian I. Hapurnea
Dorian I. Hapurnea
Ziarist, activist civic și antreprenor, Dorian Hapurnea și-a împărțit cariera profesională între activitățile jurnalistice, și diferite proiecte în zona privată. Jurnalist încă de prin anii 2000, a lucrat la cotidianul Replica de Constanţa, la ediția de Dobrogea a cotidianului România Liberă și la trustul de presă Radio Sky - Cuget Liber. După o pauză forțată de câțiva ani, din zona presei, impusă de șmecherii zonei, a revenit din 2013 ca fondator al publicației online Constanța.Ro. Începând din Ianuarie 2019, a dezvoltat un nou proiect în zona presei online devenind fondator al publicației Constanta.INFO. În 2021 a fondat alături de Cristian Hagi și Dragoș Ionescu postul TV online, Tomis TV, unde moderează emisiunea ”Constanța Altfel?”

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE