În anul școlar 2022-2023, se năștea la Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța un proiect cu o temă extraordinar de ofertantă pentru elevi și cadre didactice, care propunea întoarcerea la rădăcinile culturii naționale, la valorile cu care orice copil ar trebui să crească, la descoperirea comorilor de frumos din patrimoniul folcloric românesc. „Imaginar și creativitate” este numele proiectului propus de prof.înv.primar dr. Simona Palasca și realizat împreună cu Anca Moșoiu, bibliotecara instituției școlare amintite anterior. Redescoperirea basmelor românești este scopul acestui demers inedit și curajos, totodată. Ineditul proiectului constă în faptul că le propune elevii să pornească într-o misiune de lectură nu numai pentru a se bucura de frumusețea textelor, ci și pentru a identifica locurile imaginare în care creatorii de basme, anonimi sau culți, au plasat acțiunile eroilor, dar și de a le explora într-un triplu sens: să realizeze un desen al locului imaginar identificat, să descrie ei înșiși locul găsit, acolo unde creatorul basmului nu a fost darnic cu detalii, respectiv să transcrie caligrafic descrierea spațiului imaginar care le-a atras atenția. Curajul cel mare este acela de a readuce în atenția copiilor o specie literară cumva desuetă, care nu mai este la fel de agreată de cei mici ca acum câteva zeci de ani, filmele, benzile desenate, rețelele de socializare fiind spațiile în care se construiește imaginarul contemporan.
„Aflat la a doua ediție, proiectul județean ,,Imaginar și creativitate”, destinat elevilor din ciclul primar și gimnazial, începe să capete contur în comunitatea școlară. O dovedește prezența numeroasă la proiect din anul acesta. Ne-am dat seama de la prima ediție că proiectul va fi agreat de elevi și profesori, pentru că explorează un teren ,,fertil”, ,,puțin bătătorit” până acum. Textul basmului românesc este un material lingvistic inedit, care scoate la iveală mitologia comunității românești, iar noi, profesorii, avem datoria morală de a scoate la lumină modul de gândire și simțire românească. Prin migăloasa și prețioasa îndeletnicire pe care am propus-o, am obținut al doilea volum al audiobookului intitulat ,,Locuri imaginare în basmul românesc”, o resursă educațională deschisă, creată de elevi, pentru elevi, care conține aproximativ 150 de nume de locuri imaginare, adevărate ,,extrase de pensetă”, grupate în cele trei secțiuni ale proiectului: Arte vizuale, Creații literare și Caligrafie. Mulțumim tuturor colaboratorilor din acest proiect județean pentru implicarea serioasă în dezvoltarea cretivității elevilor, cei dintâi beneficiari ai unui proiect care are la bază lectura!”, a declarat inițiatoarea acestui proiect, prof.înv.primar dr. Simona Palasca.
Curajul creatoarelor acestui proiect a fost răsplătit, acestea reușind să atragă, în al doilea an al proiectului, devenit deja județean din anul școlar 2023-2024, 210 elevi și 50 de cadre didactice, din 16 școli ale județului nostru. Rezultatul acestei activități este unul remarcabil: audiobook-ul ,,Locuri imaginare în basmul românesc”, creat de Anca Moșoiu, care a declarat: „Am pornit la drum, în anul 2022, cu teama că proiectul nostru nu va avea succes deoarece a devenit din ce în ce mai greu să îi apropiem pe copii de basmele românești. Cele mai cerute cărți la bibliotecă sunt cele fantasy sau cele care beneficiază de mediatizare sporită, devenind scenarii de film sau de desene animate. Am avut însă plăcuta surpriză ca, în al doilea an de proiect, numărul participanților să se dubleze, semn că demersul nostru nu a rămas fără ecou și că ne atingem, astfel, obiectivul cel mai important pe care ni l-am propus: redescoperirea unei laturi a identității culturale naționale.” Cartea care a rezultat poate fi accesată urmând link-ul: https://read.bookcreator.com/WdTaYRdvHBdfma0miPkXAhoOoWo2/VsylLt5STp6-iL2kB13SBA .
Festivitatea de premiere a elevilor care au reușit să facă cele mai sugestive desene, cele mai inspirate descrieri literare ale locurilor imaginare și cele mai frumoase transcrieri caligrafice ale pasajelor descriptive din basmele românești a avut loc în aula Bibliotecii Județene „I.N.Roman” din Constanța, vineri, 14 iunie 2024. Marinica Târziu, directorul Școlii „Gheorghe Țițeica” a dorit să aducă mulțumiri tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui proiect: „Le mulțumesc din toată inima colegelor mele care au creat și finalizat acest proiect minunat, care a dus la realizarea unui material didactic valoros sub forma unui audiobook ce este o resursă educațională deschisă, ușor de folosit de către orice cadru didactic. De asemenea, țin să mulțumesc gazdei festivității de premiere, Biblioteca Județeană Constanța, care întotdeauna este alături de noi atunci când este nevoie și care încurajează demersurile culturale de acest gen.”