În campania electorală, PSD Constanța a sifonat până și banii destinați presei

Mai marii politicieni de la București au stabilit, prin lege, faptul că în campania electorală, niciun organ de media nu poate promova un candidat, fără a exista o relație contractuală în spatele acestei promovări.

E o situație pe care publicul larg nu o cunoaște, cel mai probabil. O situație stupidă. Pur și simplu, în campania electorală nu poți scrie nimic despre candidatul X, fără un contract cu partidul acestuia. Nerespectarea acestei obligații legale te supune, ca ziarist, riscului unor amenzi de minim 50.000 de lei.

În baza acestei legi, în campania electorală, fiecare partid își construiește un buget și împarte sumele obținute către organele de media care pot promova cel mai bine candidații formațiunii politice.

În timp ce la București, așa cum au arătat-o mai multe anchete jurnalistice, sumele aruncate în joc ajung chiar la nivelul a sute de mii de euro, la Constanța sumele nu au fost niciodată exagerate, plecând de undeva de la nivelul a 10.000 de lei pentru luna de campanie, pentru cele mai citite publicații, și coborând la 2000 – 3000 de lei pentru publicațiile cu trafic redus.

Trebuie menționat că fiecare partid care depășește pragul electoral își recuperează banii plătiți, statul returnând aceste sume.

Bun, aceasta este, pentru o mai bună înțelegere, situația ”normală” dintr-o campanie electorală.

La PSD Constanța însă, nimic nu este normal, din câte se pare. Mai marii organizațiilor județene și municipale au decis că e cazul să ”sifoneze” până și bugetul de campanie electorală, situație complet în defavoarea candidaților pe care acești bani ar fi trebuit să-i ajute.

Astfel, Felix Stroe și Ion Dumitrache au decis să redirecționeze grosul banilor către niște gazetuțe pe care nu le citește nimeni. Vorbim de publicații online cu doar câteva sute de urmăritori, de care cu siguranță mulți dintre voi nu ați auzit. Publicații, care sunt însă ”conduse” de oameni apropiați celor doi lideri de partid. Acest criteriu a fost suficient, pentru a redirecționa bugetul partidului către aceste așa-zise ziare.

Unele dintre cele mai citite publicații din oraș nu au fost contactate pentru încheierea unui contract. Ceea ce înseamnă că, legal, NU au voie să scrie despre activitatea candidaților PSD în campania electorală, fără a risca o amendă.

Constanta.INFO este una dintre aceste publicații. Nu, nu vă imaginați că plângem după bani. În 2020 am lucrat cu Organizația Municipală PSD Constanța pentru suma modică de 1000 de lei, situație verificabilă. Un contract modic, care ne-a permis să ne desfășurăm activitatea legal.

În 2024, pauză. Nu avem voie să prezentăm PSD-iștii, pentru că deștepții de Ion Dumitrache și Felix Stroe nu și-au dorit asta. Așa au considerat domniile lor că se răzbună pentru că i-am criticat timp de patru ani. În realitate, s-au răzbunat doar pe proprii candidați.

Și nu, absurditatea nu se termină aici. Stroe, liderul de la județ, n-a reușit să se înțeleagă cu Dumitrache, liderul de la municipiu, legat de modul în care se împart banii. Așa s-a ajuns la situația bizară în care, unii jurnaliști nu pot prezenta activitatea candidatului de la municipiu, pentru că au contract doar cu județul, și invers.

Te iei cu mâinile de cap!

spot_imgspot_img
spot_img
Dorian I. Hapurnea
Dorian I. Hapurnea
Ziarist, activist civic și antreprenor, Dorian Hapurnea și-a împărțit cariera profesională între activitățile jurnalistice, și diferite proiecte în zona privată. Jurnalist încă de prin anii 2000, a lucrat la cotidianul Replica de Constanţa, la ediția de Dobrogea a cotidianului România Liberă și la trustul de presă Radio Sky - Cuget Liber. După o pauză forțată de câțiva ani, din zona presei, impusă de șmecherii zonei, a revenit din 2013 ca fondator al publicației online Constanța.Ro. Începând din Ianuarie 2019, a dezvoltat un nou proiect în zona presei online devenind fondator al publicației Constanta.INFO. În 2021 a fondat alături de Cristian Hagi și Dragoș Ionescu postul TV online, Tomis TV, unde moderează emisiunea ”Constanța Altfel?”

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE