In Cruce salus!

În prima sa Epistolă către Corinteni, Sfântul Apostol Pavel ne spune: „căci cuvântul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu”. Cum Sfinții Apostoli și Ucenici ai Mântuitorului, precum și Sfinții Părinți care i-au împlinit și propovăduit cuvântul până în zilele noastre nu au vorbit niciodată de la ei, ci numai de la Duhul Sfânt, înțelegem că tot ceea ce au spus sau scris este literă îndumnezeită, vie până la sfârșitul veacurilor, ce se plinește în orice moment.

Cei care au ochi să vadă, urechi să audă și inimă să simtă ar trebui să fie bucuroși pentru că au prins vremurile în care văd, aud, simt cum o parte din aceste cuvinte devin fapte, scene în cotidian. Nu mai devreme de luna august a acestui an, sportivul sârb Nemanja Majdov a fost suspendat pentru 140 de zile din toate competițiile de judo pentru că, în cadrul JO de vară de la Paris, „a arătat un semn religios clar la intrarea pe tatami și a refuzat să se încline în fața adversarului său la sfârșitul concursului”, abateri prevăzute în Codul Disciplinar al Federației Internaționale de Judo, precum și pentru „îndepărtarea judogi-ului pe tatami”, neregulă stipulată în Regulamentul Sportiv și Organizațional al FIJ.
Semnul religios făcut de Majdov și pentru care a mai fost avertizat în anii 2018 și 2022 este Sfânta Cruce. Așadar, campionul sârb nu a fost la prima „abatere”, ci ca un bun creștin, care își face Cruce înaintea unor momente importante din viață, a rămas consecvent în credință și în semn. Din comunicatul FIJ rezultă că numai pentru această încălcare repetată a „regulilor” Majdov ar fi fost cercetat disciplinar, celelalte două erori constatate în comportamentul său de pe tatami fiind doar apa cu care Federația s-a spălat pe mâini, precum Pilat din Pont, de o decizie revoltătoare.

Da, este o decizie revoltătoare, atât prin conținut, cât și prin pedeapsă. Din 2017 și până în prezent, IFJ a sancționat 25 de luptători și antrenori, Majdov având a noua suspendare ca durată. De pildă, pentru comportament nesportiv, adică și-a lovit adversarul în timp ce acesta se afla la sol după încheierea meciului, Guram Tushisvili a fost suspendat pentru șase luni de zile. Majdov, pentru că și-a făcut Cruce, nu a salutat și și-a scos echipamentul în timp ce se afla pe tatami, cu doar 40 de zile mai puțin. Bine că FIJ a avut și alte motive de care să-și agațe decizia, altfel chiar ar fi fost extrem de interesant să vedem ce pedeapsă ar fi primit sportivul sârb doar pentru însemnarea cu Sfânta Cruce.

Desigur, în lumina acestui eveniment, se ridică întrebarea: ce fel de Federație interzice sportivilor să își manifeste, decent, credința înainte de o competiție? Evident, doar una în care Dumnezeu este periferic, așa cum a fost și în cadrul ceremonialelor de la Paris.
Judo-ul este unul dintre sporturile de contact care tind să glorifice natura umană, trupul în sine. Nu este nimic greșit în a contempla perfecțiunea corpului uman, greșit este a uita Cine l-a făcut pe om, oriunde, oricând, chiar și înaintea unei competiții sportive; căci omul este și ajunge pe teren doar datorită Creatorului său.

Nu Majdov este vinovat pentru că Îl glorifică și Îi mulțumește, ci Federația Internațională de Judo și orice altă federație sportivă care „uită” de Cel care le dă un sens existenței și activității.

spot_img
Mihai Petre
Mihai Petre
Și-a început activitatea ca jurnalist în anul 1993, la Radio Costinești Constanța, apoi, un an mai târziu, la Radio Pro FM Costinești; după anul 1995, a făcut parte din echipa celui mai ascultat post de radio național și local, Radio Contact, și.a încheiat cariera radiofonică la Uniplus Radio în anul 2000. A trecut prin redacția ziarului Observator, a fost editorialist al cotidienelor Ziua de Constanța și România Liberă - ediția de Dobrogea. A continuat ca purtător de cuvânt al Prefecturii între anii 1998 și 1999 și al Consiliului Județean între 1999 și 2004. A bifat in carieră funcții precum șef de cabinet parlamentar, consilier județean, director de instituție publică. In ultimii patru ani a fost consilierul lui Decebal Făgădău, poziție din care s.a remarcat ca fiind unul dintre puținii oameni raționali de pe lângă fostul primar și cu care se putea dialoga oricând. Experiența politică de peste 18 ani și cea administrativă de peste 10 ani fac din Mihai Petre unul dintre cei mai buni analiști politici și cunoscători ai administrației locale constănțene.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE