În lipsă de medici, Spitalul Județean nu-și mai acoperă gărzile. Murim cu zile pe banii noștri!

Avem mai jos două documente oficiale, din care aflăm, fără niciun dubiu, că în acest moment Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța nu asigură continuitatea asistenței medicale de urgență pentru cazurile de ORL și Neurochirurgie.

Cele două documente reprezintă graficul gărzilor pentru luna Martie, pe care fiecare dintre aceste secții urmează să le acopere.

Și, după cum puteți observa, secția ORL (Oto-Rino-Laringologie) asigură permanența doar 25 de zile din cele 31 ale lunii, în timp ce, mult mai grav, secția Neurochirurgie acoperă doar 20 de zile.

Grafic gărzi ORL, luna Martie
Grafic gărzi Neurochirurgie, luna Martie

Managerul Ionescu trage țevi la morgă

Într-un interviu acordat în luna Decembrie, directorul spitalului, Ionuț Cornel Ionescu, susținea că cea mai mare problemă a acestei unități sanitare “este structura, clădirile, care sunt foarte vechi, care necesită foarte mulţi bani în mentenanţa zilnică şi mentenanţa ulterioară: ţevi, conducte şi aşa mai departe.”  

Fiind probabil mult prea concentrat pe achizițiile de lucrări de întreținere, Ionescu a uitat complet de actul medical și de cetățenii asigurați cărora, spitalul pe care-l administrează, trebuie să le asigure servicii medicale.

Tot de la Ionescu am mai aflat că, în cei trei ani de când este director, s-a preocupat în mod deosebit de “partea de morgă” , ceea ce pare firesc în contextul în care pacienții sunt lăsați de izbeliște pe holurile spitalului.

Așa se întâmplă când ești numit politic șef de spital, după ce te-ai specializat în Electromecanică Navală la UMC, Științe Economice și Comunicare, singura ta legătură cu domeniul medical fiind un certificat de atestare a competențelor profesionale obținut de la Şcoala Naţională de Sănătate Publică.

Această pseudo-instituție de învățământ, aflată în coordonarea Ministerului Sănătății, a devenit un fel de școală de partid care prin organizarea unor “cursuri de scurtă durată şi alte tipuri de cursuri” poate transforma un nimeni în director de spital.

Pentru că nimeni n-a catadicsit să solicite public contractarea unor servicii medicale externe, care să acopere acuta lipsă de medici a Spitalului Județean din Constanța, așa cum, de exemplu, au procedat cei de la Ploiești.

Pentru că la Ploiești, conducerea spitalului județean a apelat la agenții de recrutare prin intermediul cărora sunt identificați medici care doresc să colaboreze cu unitatea sanitară, pe bază de contract privat:

„Pe ATI s-a făcut apel la nişte firme care asigură servicii de ATI, şi momentan ne ajutăm de ei. Ne ajută cu acoperirea gărzilor, cu medici” a explicat Andrei Ilinca, directorul medical al Spitalului Județan de Urgență Ploiești. Potrivit acestuia, și pentru Secția Neurologie s-a procedat la fel, fiind contractați doi medici din sursă externă, în baza unor contracte pe prestări servicii, care asigură gărzi alături de cei patru medici angajați ai spitalului.

Chiar și așa, situația rămâne critică la Ploiești, dar măcar se încearcă găsirea unor soluții, în timp ce la Constanța se doarme în șoșoni pe banii noștri.  

Așadar, să ne rugăm la Sfântul Apostol Andrei să ne apere, cu mila Sa divină, pentru că spitalul ce-i poartă numele nu ne mai poate ajuta.

spot_img
Ovidiu Irimia
Ovidiu Irimia
Are o experiență de 18 ani în presa scrisă. A debutat în 2001, ca simplu colaborator al departamentelor de investigații pentru mai multe publicații din România, apoi consultant, iar ulterior a devenit editor cu normă întreagă. A profesat mult timp în mediul de afaceri din București și din străinătate, fiind specializat în achiziții și analiză de piață, dar pasiunea pentru presa de investigații nu l-a părăsit niciodată.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE