Când fostul primar, Decebal Făgădău, și-a încheiat mandatul, Galeriile Soveja sau ”bazarul Ștefăniță Vodă” figurau într-un plan al administrației prin care urmau să fie înlocuite cu un magazin Penny.
Nu vorbim însă de un magazin Penny obișnuit. Compania REWE România, proprietarul Penny, gândea pentru acea zonă un magazin concept, care cuprindea o parcare subterană, un magazin și un spațiu verde cu un loc de joacă și terasă deasupra clădirii.
În acest sens, REWE a înaintat către RAEDPP, instituția care avea drept de administrare asupra bazarului, două oferte.
Astfel, REWE oferea două variante de contract. Prima variantă vorbea despre un contract, pe o perioadă de 20 de ani, perioadă în care ar fi achitat o chirie lunară de 5000 de euro plus TVA, urmând ca la final de contract, magazinul nou construit să rămână în proprietatea municipiului Constanța.
De asemenea, REWE a propus și un contract de 10 ani, în perioada căruia ar fi achitat o chirie de 8000 de euro lunar plus TVA, urmând ca la finalul acestui contract să rămână proprietar pe clădire și să aibă loc o renegociere pentru chiria spațiului comercial.
Indiferent de variantă, RAEDPP și-ar fi respectat rolul de instituție care să producă profit din exploatarea spațiilor pe care le primise în administrare de la Municipiul Constanța.
Gașca lui Teo Hira avea însă alte planuri …
La conducerea RAEDPP a venit însă prietenul apropiat al primarului, Stere Hira, care se pare că a avut încă de la început alte gânduri în privința bazarului Ștefăniță Vodă, iar aceste gânduri au umplut buzunarele unor firme foarte apropiate de acest personaj, după cum veți vedea.
Inițial, toate contractele cu vânzătorii din bazarul Soveja s-au încheiat. Unele la termen, altele prin decizii ale instanței. Din acel moment, bazarul a rămas gol, părăsit.
Apoi, ne-au transmis anumiți prieteni care încă lucrează la RAEDPP (actuala AFI), a urmat jaful. Unii domni din vecinătate, locuitori ai cartierului Henri Coandă, au fost trimiși să ”culeagă” tot ce pot din bazar. Astfel, la finalul operațiunii de ”curățenie”, din fostul bazar mai rămăseseră câțiva pereți, locul arătând insalubru și nesigur.
Pentru a se construi necesitatea demolării a ceea ce a mai rămas, sursele noastre spun că s-a apelat și la o analiză a Direcției de Sănătate Publice, care a confirmat că locul este un focar de infecție.
Așa s-a construit urgența în baza căreia s-a solicitat demolarea rapidă a ceea ce mai rămăsese din bazar. Iar lucrurile s-au derulat cu o grabă incredibilă.
În mod normal, ar fi trebuit să existe un certificat de urbanism și apoi o autorizație de desființare. Pe site-urile Primăriei Constanța nu găsești așa ceva. S-a vorbit chiar de o dispoziție a Primarului pentru demolare, după constatarea stării de degradare, produsă artificial de băieții din vecinătate.
La acest moment, actele oficiale prin care s-a produs demolarea, lipsesc cu desăvârșire. Singurul Certificat de Urbanism pentru demolare din acea perioadă, face referire la două corpuri de clădire de pe strada DEZROBIRII. O confuzie mai mult sau mai puțin intenționată, în graba de a-și atinge scopul. Oricum, veți vedea, nu sunt singurele acte care lipsesc din această poveste, combinația fiind bine ascunsă.
După ce s-au lămurit că există urgența demolării bazarului Soveja, RAEDPP, condus la acea vreme de Stere Hira, atribuie direct demolarea firmei Corady Star SRL din Constanța, pentru suma de 269085 lei. Adică 53.817 de euro, pentru a demola câteva resturi de clădire care mai rămăseseră în picioare, după ce băieții veseli sustrăseseră tot ce era fier. Această achiziție a avut loc în 14.12.2021, dar surpriză, nici achiziția și nici contractul cu firma respectivă nu pot fi identificate în prezent, nici pe SICAP, pentru că achiziția s-a făcut offline, și nici pe site-ul RAEDPP, acolo unde contractul apare, dar, nu poate fi accesat.

Corady Star = DAF TRANS = asociatul lui Stere Hira
Bun, știm deja, RAEDPP a plătit către Corady Star 50.000 de euro pentru a demola resturile bazarului Soveja, în 14.12.2021. Lucrurile nu s-au oprit însă aici. Trei luni de zile mai târziu, pe data de 15.04.2022, RAEDPP încheie o altă achiziție directă cu aceeași Corady Star SRL, pentru lucrări de demolare a platformei betonate pe care fusese ridicat bazarul Soveja. 254.575 de lei plătește RAEDPP-ul lui Stere Hira pentru această operațiune. Adică alți 50.000 de euro pentru o placă betonată. Să fie bine, ca să nu fie rău, vorba unui clasic în viață.

Avem deja 100.000 de euro în contul Corady Star SRL, iar ca să înțelegeți șmecheria, trebuie să lămurim cine este de fapt în spatele acestei societăți comerciale.
Societatea comercială este patronată, în prezent, de George Morogan. Despre George Morogan, Ziarul Ziua de Constanța a notat, în mai multe rânduri, că administrează firma Corady Star SRL și este de asemenea asociat unic și administrator la societatea Concept Comerț SRL, societate care are punct de lucru declarat la sediul societății Daf Trans 2000 SRL, respectiv Parcela A903/77 , sola 99, lot 1, Constanța.
Sursele noastre spun chiar că George Morogan este finul patronului DAF TRANS 2000, Florin Beu. Există asftfel, dovezi credibile că firma Corady Star este de fapt un surogat pentru achizițiile publice pe care firma DAF TRANS 2000 nu dorește să și le asume public.
De ce nu și-ar dori DAF TRANS 2000 să-și asume 100.000 de euro de la RAEDPP, vă întrebați probabil. Răspunsul este simplu. Până în momentul în care a devenit director al RAEDPP, Stere Hira a fost asociat în firma HBB Minerals chiar cu Florin Beu, patronul DAF TRANS 2000, de care-l leagă o veche prietenie. V-ați prins?
Patronul firmei Corady Star cântă la nunți
Și, dacă mai doriți o dovadă că firma Corady Star este doar un paravan, vă putem spune că patronul acestei firme, George Morogan, este de profesie lăutar și cântă, chiar și-n prezent, la nunți. Vi-l prezentăm, în exclusivitate.
Demolarea s-a încheiat, nu și combinațiile
Imediat după încheierea tranzacțiilor, odată ce terenul de sub bazar a rămas gol, Primăria a retras dreptul de administrare dat RAEDPP, declarând că pe terenul rămas gol se va construi un parc. Graba cu care s-a dorit demolarea a rămas nejustificată, pentru că timp de doi ani de la aceste ”combinații” în zonă nu s-a întâmplat nimic.
Ceea ce ne arată clar că timp de doi ani, în spațiul demolat se puteau încasa chirii, și pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, putem vorbi de un prejudiciu real.
Dar, de ce să produci bani pentru Primărie, atât timp cât poți produce bani pentru prietenii de afaceri, nu?
Să nu credeți însă că prietenii lui Stere Hira s-au mulțumit cu 100.000 de euro încasați de la RAEDPP, pentru demolarea în două etape a bazarului Ștefăniță Vodă (Soveja).
În 21 februarie 2022, Corady Star primea prin achiziție directă de la același RAEDPP 58.514 euro pentru ”lucrări de desființare parțială imobil – Corp C1, din strada Aristide Karatzali nr 12”. Apoi, în 15 aprilie, 24.069 euro pentru lucrări de reparație acoperiș, fațadă și interioare la spațiul deținut de RAEDPP în strada Izvor nr 26.


Apoi, Stere Hira s-a mutat în funcția de director al Confort Urban, iar banii au continuat să curgă spre prietenii săi de la Corady Star. 27.000 de euro plătea Confort Urban către Corady Star, pentru închirierea unui autogreder, în data de 16 august, pentru ca o săptămână mai târziu să mai plătească încă 19.500 de euro pentru închirierea unei macarale cu nacelă, braț de 27 m.


Ați înțeles acum de ce s-au grăbit să demoleze un bazar care producea bani, pentru ca apoi timp de doi ani de zile să urmeze o liniște asurzitoare? Pentru că din demolare au ieșit bani frumoși oferiți prietenilor directorului Stere Hira.
Despre Corady Star și afacerile sale dubioase cu instituțiile constănțene vom mai scrie, pentru că sunt multe, mult mai multe decât v-ați imagina.