În această dimineață, Florin Goidea a fost numit director general la CN APM Constanța, prin votul Consiliului de Administrației al companiei de stat din subordinea ministerului transporturilor.
Cu zece luni în urmă, atunci când Goidea a fost propulsat adjunct la CN APM, Claudiu Palaz preciza: “Nu știu ce expertize a făcut pentru GSP și Comănescu…”
În aceste condiții, urmează ca noul ministru USR-Plus să-și preia mandatul cu tot cu noul director al portului instalat pe poziție de liberali.
Cine este Florin Goidea?
S-a născut în anul 1961 în orașul Brașov, iar în 1980 a absolvit Liceul Militar de Marină din Constanța, devenind ulterior student al Institutului de Marină. Patru ani mai târziu, în 1984, a absolvit Facultatea de Navigație din cadrul institutului (actuala ANMB).
A navigat ulterior, în etapa 1984 – 1990, la fosta companie de stat Navrom, iar după schimbarea de regim a continuat să lucreze pentru diverse firme de shipping grecești.
Tot în această perioadă, 1990 – 1993, este angajat în cadrul Căpităniei Constanța din organigrama fostului Inspectorat al Marinei Civile, dar și ca lector la nou înființatul Institut de Marină Civilă (actuala UMC) unde predă “tehnica transportului maritim.”
Devine comandat în 1996, etapă în care a navigat pentru Mihei Shipping and Trade, firmă deținută de CLC Adrian Mihei (ajuns în 2004 deputat din partea Partidului Umanist, iar ulterior, februarie – august 2013, director general al Autorității Navale Române).
Administrator al acestei firme a fost Marius Stamat, viitorul directorul local al companiei olandeze Van Oord Dredging and Marine Contractors BV, cea implicată în scandalul de măsluire a licitaţiei de 100 de milioane de euro pentru extinderea digului de larg al Portului Constanţa. Totodată, soția lui Stamat, Cristina Stamat, este fosta şefă a Direcţiei de Urbanism a Primăriei Constanţa din ultimii ani ai epocii Mazăre.
Revenind la CV-ul lui Forin Goidea, începând din 2001 acesta a fost angajat în două etape diferite (2001-2003 și 2005-2008), ca director operațional la Global Operation SRL.
Această firmă, în prezent radiată, reunea interesele lui Gabriel Valentin Comănescu și ale asociaților acestuia, Mihai Dumitru Bratu și Vasile Răceanu. Se pare că, nu poți exista în Portul Constanța dacă n-ai trecut măcar o dată pe la firmele lui Comănescu. Lumea e mică!
În perioada 2016 – 2020, Florin Goidea a prestat diverse activități prin intermediul unor firme private, de la inspecții de risc la nave, management de nave, până la marketing și comerț cu materiale reciclabile.
Pe lângă activitățile sale din domeniul maritim, Goidea s-a implicat și politic, devenind în 2016 consilier județean din partea PMP Constanța, formațiune condusă local de Claudiu Palaz.
Iar la începutul acestui an, după ce postul de adjunct al Administrației Port a fost vacantat prin demiterea abuzivă a lui Marian Tănase, Goidea a renunța la postul său de consilier județean pentru a fi numit în locul Tănase adjunct la CN APM Constanța. A fost prima mișcare spre fotoliul de director general.
Întrebat la momentul respectiv dacă el l-a susținut politic pe Goidea pentru ocuparea acestei poziții, Claudiu Palaz a negat, precizând că-n spate s-ar afla interesele lui Gabriel Comănescu de la Grup Servicii Petroliere:
„Nu știu ce expertize a făcut pentru GSP și Comănescu… (Gabriel Comănescu, președintele GSP – n.r.)” a explicat, în februarie 2020, Claudiu Palaz.
Acestea fiind liniile directoare, nu putem reduce cariera unui om doar la legăturile sale cu mogulul Gabriel Comănescu, dar nici nu poate fi trecută cu vederea “epidemia de coincidențe” care a lovit Constanța în ultimul an.
În plus, modul opac în care a înțeles ministerul liberal al transporturilor și Consiliul de Administrație al CN APM să organizeze acest “concurs” pentru ocuparea funcție de director general, spune extrem de multe despre cine și cum conduce Portul Constanța.