Vineri, 8 noiembrie 2024, Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” a găzduit etapa a treia Cupei Tomisului, competiție din cadrul proiectului ,,Caravana Redescoperă Oina”. Proiectul județean dedicat sportului național al României se află în al doilea an de derulare, inițiat fiind de Federația Română de Oină, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Direcția pentru Sport și Tineret a județului Constanța.
Câștigătorii acestei etape au fost elevii Liceului Tehnologic din Topraisar, care s-au calificat la turneul final, după o luptă aprigă cu micuții jucători de oină ai școlii-gazdă. Aceștia din urmă au terminat pe locul secund, iar elevii Școlii Gimnaziale Nr. 37 Constanța s-au clasat pe locul al treilea.
Într-o lume în care elevii sunt axați pe explorarea digitalului, acaparați fiind de tehnologii din ce în ce mai avansate, ori în care doar fotbalul pare să atragă toate privirile, Marinela-Elena Surmei, profesoară de educație fizică și sport a Școlii Gimnaziale Nr. 30 „Gheorghe Țițeica”, s-a angajat într-o luptă pe care, acum câteva luni, puțin erau cei care credeau că o va câștiga: construirea unei echipe de oină și promovarea, astfel, a sportului național al României, prea puțin cunoscut, din păcate. Inimoșii oiniști în devenire sunt elevi ai clasei a III-a D: George Grasu, Luca Mitrea, Ivan Străinu, Teodor Dimancea, Matei Florescu, Eduard Ilie, Petru Dinu, Robert Dămășaru, Andrei Simion, Stere Frangu.
„Acest proiect a fost o provocare pentru mine. Am trezit bucurie și interes pentru un sport declarat tradițional românesc. Copiii au învățat regulile de bază ale oinei, dezvoltându-și spiritul de echipă, cooperarea și ambiția. Sunt mândră de micuții mei. Au jucat cu pasiune, s-au bucurat de fiecare punct realizat, au plâns de bucurie la final. Toate aceste trăiri mi-au încântat sufletul pentru că promovăm astfel în rândul copiilor atât stilul de viață activ, cât și dragostea pentru sportul nostru național, oina. Mărturisesc că eu însămi a trebuit să deslușesc regulile acestui sport acum aproape un an, când am urmat un curs de formare în acest sens. Cumva, am simțit că am o datorie morală, aceea de a promova elementele de identitate națională din perspectiva meseriei mele, aceea de profesor de educație fizică. Știam că voi găsi printre sutele de elevi pe care îi am câțiva doritori care să se dedice descoperirii și practicării oinei. Și nu m-am înșelat. Sunt convinsă că, în anii următori, echipa de oiniști a Școlii „Gheorghe Țiteica” va avea rezultate foarte frumoase în competițiile de profil.”, a declarat Marinela-Elena Surmei, coordonatoarea echipei de oină a Școlii „Gheorghe Țițeica”.
Micuții jucători de oină au fost susținuți în meciurile jucate de învățătoarea lor, prof.înv. primar Mirela Cotoarbă, de colegii de clasă, de alți colegi din școală, dar și de către conducere și câțiva bunici. Ei au fost foarte încântați de darurile primite la finalul competiției și de rezultatul care le dă încredere că, în viitor, vor putea ajunge pe locul întâi.