ÎPS Teodosie, sancționat din nou de Sfântul Sinod: „Trimisul lui Dumnezeu” și scandalurile care zguduie BOR

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a fost din nou sancționat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, primind o dojană sinodală scrisă pentru declarațiile sale controversate în care l-a numit pe Călin Georgescu „trimisul lui Dumnezeu”. Aceasta este a doua sancțiune de acest fel primită de Teodosie într-un singur an, iar o eventuală recidivă îl poate aduce în fața consistoriului arhieresc, ceea ce ar duce la suspendarea sa din funcție.

Sancțiunea vine după un interviu exploziv oferit de Teodosie ziarului francez Le Figaro, la sfârșitul anului trecut, în care îl prezenta pe Georgescu drept „trimisul lui Dumnezeu” și pe Vladimir Putin drept „un om al împăcării și un constructor de biserici”. Interviul, prezentat în exclusivitate de redacția Constanta.INFO, a generat un val de controverse, determinând Patriarhia Română să se sesizeze și să declanșeze proceduri disciplinare împotriva arhiepiscopului.

Această declarație este doar una dintre numeroasele poziții pro-ruse și anti-occidentale susținute de ÎPS Teodosie, o figură polarizantă în interiorul BOR, care râvnește de ani buni la ridicarea în rangul de mitropolit. Totuși, aspirațiile sale s-au lovit în mod repetat de opoziția fermă a Patriarhului Daniel.

Sfântul Sinod: o sancțiune cu substrat strategic

Sancțiunea aplicată lui Teodosie de către Sfântul Sinod nu este doar o reacție la declarațiile sale controversate, ci și o mișcare strategică a Patriarhului Daniel. Potrivit surselor consultate de G4Media, Patriarhul încearcă să își consolideze poziția în interiorul Sinodului, unde numeroși ierarhi sunt apropiați de Teodosie, pregătind terenul pentru o eventuală suspendare a arhiepiscopului în cazul unei recidive.

Simultan, Sfântul Sinod l-a sancționat și pe episcopul Ignatie al Hușilor, cunoscut pentru integritatea și activitatea sa caritabilă, pentru pastorala de Crăciun din 2024, în care a criticat indirect „delirul anti-european și anti-american” promovat de Georgescu. Spre deosebire de Teodosie, sancțiunea aplicată lui Ignatie este mai degrabă simbolică, iar acesta nu riscă suspendarea din funcție.

Declarațiile lui Teodosie și criticile din interiorul BOR

Declarațiile lui ÎPS Teodosie despre Călin Georgescu și Vladimir Putin au atras critici dure, atât din partea opiniei publice, cât și din partea unor membri ai BOR. În interviul oferit Le Figaro, arhiepiscopul Tomisului a ignorat total poziția oficială a Patriarhiei Române, care insistă pe neutralitatea politică, și a transmis un mesaj care a alimentat acuzațiile de apropiere de Rusia.

Această nouă sancțiune vine după ce, în luna mai 2024, Teodosie a fost trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influență, în urma unei investigații Recorder despre nereguli în gestionarea fondurilor publice. Tot acest context complică și mai mult poziția sa în interiorul BOR, unde susținătorii săi devin din ce în ce mai puțini.

Ignatie al Hușilor, un contrast total față de Teodosie

În timp ce Teodosie este sancționat pentru declarații elogioase la adresa unor figuri politice controversate, Ignatie al Hușilor a fost sancționat pentru o poziție morală. În pastorala sa, episcopul Ignatie a criticat transformarea credinței în capital electoral și a denunțat falsa retorică anti-occidentală. Spre deosebire de Teodosie, care continuă să stârnească scandaluri, Ignatie este perceput drept un model de integritate și implicare în viața comunității.

Neutralitatea BOR, pusă sub semnul întrebării

Sancționarea simultană a celor doi ierarhi – unul pro-rus, celălalt pro-european – ridică semne de întrebare cu privire la neutralitatea BOR. Criticii, precum preotul Radu Preda, au acuzat Patriarhia de ambiguitate și de toleranță față de discursurile care favorizează Rusia. Preda a denunțat decizia Sinodului, susținând că aceasta „face din BOR aliata Rusiei, a lui Putin”, ceea ce pune la îndoială credibilitatea Bisericii într-un an centenar.

Ce urmează pentru Teodosie?

Arhiepiscopul Tomisului continuă să fie o figură controversată, iar pozițiile sale pro-ruse și deciziile controversate îl aduc tot mai aproape de suspendare. Dacă recidivează, Sfântul Sinod va putea justifica trimiterea sa în fața consistoriului arhieresc, fără a mai risca acuzații de vendetă personală.

Între timp, constănțenii și credincioșii din țară așteaptă să vadă dacă Patriarhia Română va reuși să impună o direcție clară și să mențină imaginea BOR departe de influențele politice și scandaluri interne.

Sursa: G4Media, Constanta.INFO.

spot_img
Dorian I. Hapurnea
Dorian I. Hapurnea
Ziarist, activist civic și antreprenor, Dorian Hapurnea și-a împărțit cariera profesională între activitățile jurnalistice, și diferite proiecte în zona privată. Jurnalist încă de prin anii 2000, a lucrat la cotidianul Replica de Constanţa, la ediția de Dobrogea a cotidianului România Liberă și la trustul de presă Radio Sky - Cuget Liber. După o pauză forțată de câțiva ani, din zona presei, impusă de șmecherii zonei, a revenit din 2013 ca fondator al publicației online Constanța.Ro. Începând din Ianuarie 2019, a dezvoltat un nou proiect în zona presei online devenind fondator al publicației Constanta.INFO. În 2021 a fondat alături de Cristian Hagi și Dragoș Ionescu postul TV online, Tomis TV, unde moderează emisiunea ”Constanța Altfel?”

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE