Liberalii schimbă directorul Administrației Port înainte ca USR-PLUS să preia transporturile

Într-o liniște suspectă, cu toate batistele puse pe țambal, Ministerul Transporturilor a demarat acum două săptămâni concursul pentru ocuparea poziției de director general la CN Administrația Porturilor Maritime SA.

În prezent această funcție este deținută de Costel Stanca, decanul Facultății de Navigație din cadrul UMC, numit fix acum un an, pe 23 decembrie 2019.

Și cum la noi directorii se schimbă sezonier precum tendințele în modă, mandatul lui Stanca a fost unul de scurtă durată, reconfirmat din patru în patru luni, până spre finalul acestui an.

Chiar înaintea alegerilor parlamentare, guvernul PNL, prin ministerul de resort, a scos la concurs funcția de director general pentru compania APM Constanța, urmând ca mâine, 23 decembrie, în urma ședinței Consiliului de Administrație să fie ales noul director general al portului.

Ținut departe de opinia publică, într-o totală opacitate, „concursul” a avut două etape: depunerea și evaluarea CV-urilor candidaților, urmată de un interviu ținut în fața comisiei de evaluare, sub atenta oblăduire a ministerului transporturilor.

Comisia a fost prezidată de Ghiorghe Bătrânca (da, numele e scris corect), fost Decan al Facultății de Navigație din cadrul UMC, și membru permanent în Consiliul de Administrație al CN APM încă din perioada guvernării PSD (numit în decembrie 2018).

Ghiorghe Bătrânca întreține relații deosebit de apropiate cu Daniela Șerban, cea care ocupă de 8 ani de zile (din 2012) poziția de director economic al CN Administrația Porturilor Maritime SA, numită și ea membru în Consiliului de Administrație tot în decembrie 2018 ca și Bătrânca.

Aceasta a devenit celebră după ce LumeaPolitică.Ro a publicat anul trecut înregistrarea unor discuții purtate de Diana Costache, cumnata fostului ministru al finanţelor Eugen Orlando Teodorovici, și Loredana Amalia Constantin alias “Lori”, amanta acestuia:

“Acum două-trei săptămâni, când a fost ăla la Mamaia, Dănuța venise cu Cuc, și era călare pe Cuc să-l vrăjească și să-l aburească, și zicea, până să vină Cuc, că ea l-a câștigat.

Da știi că e director general în port? Și l-a vrăjit pe Cuc, și nu știu ce.. și era toată peste Cuc. Asta e Dănuța, ca să ne înțelegem… Când are interes, ridică fusta” spunea Loredana Amalia Constantin, în septembrie 2019.

“Dănuța”, pentru prieteni, este fostă angajată a RAJA Constanța, lansată politic de senatorul Nicolae Moga căruia i-a fost șefă de cabinet în perioada de glorie a administrației Mazăre, apropiată intimă a răposatului Corneliu Idu de la Comvex, și numită de PSD director general la CN Administrația Porturilor Maritime Constanța pe 4 februarie 2019.

Dar ce să vezi, la finalul lui 2019, sub guvernarea PNL, Dănuța a fost înlocuită cu liberalul Costel Stanca, pentru ca astăzi să ajungem în situația absolut hilară în care Dănuța și cu Bătrânca să decidă viitorul administrației din port. Totul se întâmplă în condițiile în care, după negocierile PNL – USR-Plus, Ministerul Transporturilor a ajuns în mâinile USR-iștilor.

Pe de alată parte, ce șanse mai are Costel Stanca să rămână directorul portului cu asemenea comisie de evaluare, având în vedere că acesta a venit în decembrie 2019 în locu Danielei Șerban la șefia CN APM, iar în trecut tot Stanca l-a înlocuit și pe Ghiorghe Bătrânca la conducerea decanatului de la UMC? Desigur că răspunsul este evident, situația străvezie, și orice alte comentarii sunt de prisos. Stanca e pe făraș.

Cu alte cuvinte portul este jucat de ani de zile de aceeași mână de oameni, indiferent de guvernare. Iar această situație a făcut ca doar anumiți operatori din port să poată prospera, bineînțeles în detrimentul interesul public care așteaptă în zadar de treizeci de ani “relansarea” Portului Constanța.

Cine va fi noul director general al Portului Constanța?

În acest moment discutăm de informații „pe surse” deoarece, așa cum am precizat, procesul de selecție al noului manager a fost „secretizat” abuziv de Consiliul de Administrațíe al CN APM. 

Și trebuie spus că pentru ocuparea poziției de director general și-au depus dosarele mai mulți candidați, însă în acest moment sunt vehiculate două nume pe lista favoriților:

Gheorghe – Daniel Lupșa – este fost director Maersk România (2003-2006), director general la APM Terminals Romania (2009-2017) și Tomis Multimodal Services (ianuarie 2019 – prezent).

Dan Lupșa

A urmat cursurile Liceului de Metrologie nr. 17 din București, iar ulterior a absolvit Facultatea de Marină Civilă, în anul 1997, din cadrul Academiei Navale “Mircea cel Bătrân” Constanța.

Dan Lupșa are interese directe în Portul Constanța, unde societatea pe care o conduce, Tomis Multimodal Services, este titulara unui proiect de urbanism, obținut pe 12 iunie 2019, pentru construirea unui terminal de containere în incinta Portului Constanţa, Rădăcina MOL II S.

Gabriel Daraban – este director comercial al Oil Terminal Constanța, asociat la firma privată Dynalog Logistic, și fost șef al organizației municipale a ALDE din Constanța (2018-2019) – poziție politică în care a fost numit de Călin Popescu Tăriceanu.

Gabriel Daraban

În 1997 a absolvit Facultatea de Inginerie Mecanică din cadrul Universității Politehnice București, iar în 2004 a terminat și ASE-ul la Universitatea Ovidius din Constanța, unde a obținut o licență în relații economice internaționale.

Gabriel Daraban este fratele lui Mihai Daraban, celebrul președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, cel care a deținut, înainte de 2017, și funcția de președinte al  Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța.

Rămâne de văzut cine va prelua conducerea CN APM. Ce știm, este că USR va prelua Ministerul Transportului dar cu un director confirmat prin concurs în fruntea Portului Constanța, director pe care nu va mai avea poate pârghiile necesare să-l înlocuiască. Și uite așa, PNL va controla o instituție cheie, chiar dacă oficial, ministerul va fi în curtea USR Plus. 

spot_img
Ovidiu Irimia
Ovidiu Irimia
Are o experiență de 18 ani în presa scrisă. A debutat în 2001, ca simplu colaborator al departamentelor de investigații pentru mai multe publicații din România, apoi consultant, iar ulterior a devenit editor cu normă întreagă. A profesat mult timp în mediul de afaceri din București și din străinătate, fiind specializat în achiziții și analiză de piață, dar pasiunea pentru presa de investigații nu l-a părăsit niciodată.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE