Despre afacerea ”Midia” am mai scris. De altfel, suntem și singurii jurnaliști care își pun întrebări despre această ”golănie”pusă la cale în 2017 de actualii șefi ai PSD Constanța, Ion Dumitrache și Felix Stroe. În rest, e o liniște suspectă, în presă, dar mai ales în rândul procurorilor care evită să cerceteze povestea.
Revenim, astăzi, cu toate detaliile acestei afaceri care pute a corupție de la distanță, dar pe care niciun procuror n-a vrut s-o vadă.
”Stăpânii” de la Midia vor să se extindă. Tivilichi, un pion plantat ilegal
Băieții deștepți din Constanța puseseră de multă vreme ochii pe terenul de lângă Portul Midia. De altfel, această zonă este încă din anii 90 controlată de Felix Stroe și Ion Dumitrache, așa că nevoia lor de extindere nu surprinde.
Pentru a pune însă mâna pe terenul de 13 hectare din portul Midia, era nevoie de o conducere obedientă la APMC. Așa a ajuns director Dan Tivilichi, la insistențele lui Felix Stroe, care a pus toate vorbele necesare pentru a-și înscăuna apropiatul.
Numirea lui Tivilichi s-a făcut în noiembrie 2016. Câteva luni mai târziu, fostul director de infrastructură al APMC, Mihaela Stăetu, sesiza oficial reprezentanții Ministerului Transportului, arătând că această numire a fost ilegală.
A fost nevoie de doi ani pentru ca instanța constănțeană să constate că numirea fusese într-adevăr ilegală și să desființeze totul.
„Anulează Procedura de selecţie pentru ocuparea funcţia de Director General al CN Administrașia Porturilor Maritime S.A. iniţiată în baza Hotărârii Consiliului de Administraţie nr. 24/28.11.2016, Procesul – verbal privind verificarea şi evaluarea conformităţii administrative şi eligibilităţii dosarelor privind candidatura pentru funcţia de Director General şi Director Economic nr. 3098/27.01.2017 în ceea ce priveşte funcţia de Director General precum şi actele ulterioare de numire în funcţia de Director General al CN Administrația Porturilor Maritime S.A. întocmite urmare a Procedurii de selecţie pentru ocuparea funcţia de Director General al CN Administrația Porturilor Maritime S.A. iniţiată în baza Hotărârii Consiliului de Administraţie nr. 24/28.11.2016. Respinge cererea de intervenţie accesorie formulată de către intervenientul Tivilichi Nicolae Dan ca nefondată. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei azi, 28.01.2019”, a decis instanța constănțeană.
Era însă prea târziu. Băieții deștepți intraseră deja în posesia terenului de 13 hectare pe care-l ținteau. Vă oferim toate detaliile acestei afaceri prin care statul român a fost păgubit, în urma unui aranjament care ar fi trebuit să suscite interesul procurorilor.
Istoria unui furt
Revenind, în noiembrie 2016, Dan Tivilichi, membru PSD Constanța, este adus la conducerea APMC, la insistența lui Felix Stroe.
Un an mai târziu, documentele erau deja puse la punct. În data de 2.08.2017, Consiliul de Administrație al APMC aprobă documentația scoaterii la licitație a parcelei 38, pentru închirierea a 132.446 mp de teren neamenajat, pentru 10 ani, cu încă 10 ani extindere al termenului.
În 29.09.2017, Consiliul de Administrație completează documentația, stabilind că viitorul proprietar va fi obligat să investească minimum 4,5 milioane de lei.
În data de 13.10.2017, Felix Stroe, președintele PSD Constanța și partener traditional de afaceri al lui Ion Dumitrache, este numit ministru al transporturilor. Adică devine șeful APMC.
La licitație, Ion Dumitrache s-a bătut cu … Ion Dumitrache
La licitație participă doar două firme. Citiți cu atenție: cele două firme care s-au bătut pentru a câștiga licitația sunt Comagra SRL și Geomarco Construct SRL.
Comagra SRL a fost patronată în trecut de Ion Dumitrache și de soția sa, Maria. Ani de zile, sediul social al societății a fost găzduit de hotelul BTT, aparținând lui Felix Stroe. Pentru a nu atrage atenția, societatea a fost mutată pe numele Elenei Mușat, cenzor în mai multe societăți aparținând lui Stroe și Dumitrache.
Geomarco Construct SRL are un istoric ușor mai complicat. Inițial a fost patronată de un offshore aparținând lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu. După ce domnii respectivi au plecat la ”olimpiadă”, societatea a ajuns în proprietatea administratorului hotelului Bavaria Blu, proprietate Ion Dumitrache. După ce și acesta s-a certat cu Ion Dumitrache, societatea a trecut în proprietatea unui fin al lui Dumitrache. De altfel, liderul PSD nu se ferește să spună că reprezintă interesele acestei companii, când este întrebat.
Concluzia: pentru licitația ce viza terenul din Portul Midia s-au bătut două firme ce aparțin aceluiași om: Ion Dumitrache. Un aranjament bine gândit, ce s-a desfășurat în tăcere. Felix Stroe a fost ministru doar trei luni, dar a fost suficient, pentru ca stelele să se alinieze favorabil pentru partenerul său de afaceri. Iar golănia nu s-a oprit aici, pentru că așa cum ne-am obișnuit, acești indivizi nu se mulțumesc cu a primi terenuri de la stat, ci le vor, pe cât posibil, fără bani. Să mergem mai departe.
O licitație aranjată, ieftin
APMC stabilea prin documentația licitației că pragul de pornire pentru firma care va dori să închirieze terenul este de 0.29 lei per metru pătrat.
Comagra SRL a câștigat licitația cu 0.30 lei per metru pătrat. Adică prin prima și cea mai mica ofertă depusă. Nici nu-i greu de înțeles, având în vedere cine era concurența.
În 12.12.2017 s-a semnat contractul. Terenul a fost predat în 4.01.2018. Totul s-a întâmplat cu o rapiditate uluitoare.
În 29.01.2018, mandatul lui Felix Stroe de ministru al transporturilor s-a încheiat.
Toate datele licitației se modifică, după adjudecare
Credeți însă că lucrurile s-au oprit aici? În niciun caz.
În 14.03.2018, Consiliul de Administrație se întrunește și, printr-o decizie absolut penală, acordă facilități la plata chiriei pentru firma Comagra SRL. Astfel, după ce licitase 0.30 de lei mp, Comagra primește aprobare ca în primii șase ani să plătească 0,09 lei pe mp. Conform aceleiași decizii, în al șaselea an chiria creștea la 0.14 lei mp/lună.
Abia din anul 10, spune decizia, chiria ar fi crescut la 0.60 lei/mp/lună.
Decizia a fost consființită în 27.07.2018, moment în care APMC și Comagra semnează actul adițional cu noile tarife.
Ați înțeles? O golănie de zile mari, cu miros de influență politică și de corupție.
Chelaru de la Năvodari pune și el umărul
Mai vreți un exemplu?
În 28 decembrie 2020, la doar o lună după ce ajunsese primar al Năvodariului, PSD-istul Florin Chelaru convoacă o ședință EXTRAORDINARĂ de Consiliu Local, pentru a aproba modificările reglementărilor urbanistice de construire și a PUZ-ului din zona Midia. Chelaru a chemat consilierii de acasă, în prag de anul nou, pentru a-și ajuta șeful de partid, care avea nevoie disperată de un PUZ favorabil în zonă.
Că doar nu te cerți cu omul care decide dacă ești sau nu candidatul partidului.
În 25.01.2021, Comagra primește de la APC o prelungire de un an a termenului de investiție, pe care se obligase s-o facă. Să fie bine, ca să nu fie rău.
În august 2022, Florin Vizan devine noul director al APMC. Acesta notifică firma Comagra pentru nerespectarea prevederilor contractuale, urmând ca înțelegerea să fie reziliată. Situația este încă în desfășurare.
Aveți, așadar, toate detaliile unui tun veritabil, dat în defavoarea statului român, pe care autoritățile competente ar trebui să-l verifice cu mare atenție, pentru că duhnește clar a corupție. Vom reveni.