Liviu Stan, decan în cadrul UMC, anchetat pentru uz de fals

În cursul zilei de ieri, 27 mai a.c., polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economico-Financiare, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, au efectuat trei percheziții domiciliare în municipiul Constanța, la locuințele unui profesor, de 49 de ani, angajat al Universității Maritime din Constanța (UMC).

Acesta este acuzat că, la data de 14 decembrie 2022, pentru a-și prelungi valabilitatea carnetului de marinar, ar fi depus la Autoritatea Navală Română (ANR) documente care ar fi atestat împrejurarea nereală că ar fi fost ambarcat pe o navă, în perioada 2019-2020.

Din informațiile pe care le deținem, sosite pe surse, ar fi vorba despre Conf.univ.dr.ing. Liviu – Constantin Stan, nimeni altul decât Decanul Facultății de Electromecanică Navală din cadrul Universității Maritime din Constanța (UMC).

Posibile piste de lucru

Conform CV-ului personal, publicat pe site-ul UMC, în perioada în care profesorul Stan pretinde că s-ar fi aflat în voiaj, acesta ocupa diverse funcții de conducere în cadrul Universității Maritime, situație ce nu i-ar fi permis, probabil, să lipsească de la locul de muncă.

Astfel, în perioada 2011-2020, Stan Liviu a fost Director al Departamentului de Științe Inginerești în Domeniul Mecanic și Mediu, iar din 2020 a devenit chiar Decan al Facultății de Electromecanică Navală.

CV-ul Profesorului Stan poate fi consultat mai jos.

Coordonat de Buzbuchi, prietenul lui Panait

Profesorul Liviu Stan a absolvit, în 1993, Liceul de Marină Civilă din Brăila, pentru ca ulterior, în anul 2000, să-și obțină diploma de inginer în specializarea Electromecanică Navală, tocmai la Universitatea Maritimă din Constanța, acolo unde avea să devină și profesor.

În 2005 a obținut titlul de Doctor în domeniul Ingineriei Mecanice, cu lucrarea „Contribuţii la studiul comportamentului dinamic al sistemelor de propulsie navală sub influența factorilor de exploatare”, avându-l conducător științific pe Profesorul Nicolae Buzbuchi, bun prieten cu fostul Rector al UMC, Cornel Panait.

Având în vedere contextul, suntem convinși că Profesorul Buzbuchi e gata să garanteze, cu mâna pe inimă și ochii la ușă, că lucrarea de Doctorat a Profesorului Stan poate trece oricând testele de plagiat.

Și mai avem convingerea că exact această „înțeleaptă supervizare” l-a plasat pe Liviu Stan în cercul fostului rector, Cornel Panait, devenind Director de departament și mai apoi Decan în cadrul Universității Maritime din Constanța.

Nevinovat până la proba contrarie

În pofida tuturor aparențelor, trebuie spus că Profesorul Stan beneficiază de prezumția de nevinovăție, indiferent de informațiile „aruncate în piață” pe surse, la acest moment.

Conform obiceiului, polițiștii ar fi ridicat mai multe telefoane mobile folosite în mod curent de cel anchetat, inclusiv de la decanatul UMC, precum și o serie de documente despre care se susține că ar avea relevanță în cauză.

Cercetările vor continua, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.

spot_img
Ovidiu Irimia
Ovidiu Irimia
Are o experiență de 18 ani în presa scrisă. A debutat în 2001, ca simplu colaborator al departamentelor de investigații pentru mai multe publicații din România, apoi consultant, iar ulterior a devenit editor cu normă întreagă. A profesat mult timp în mediul de afaceri din București și din străinătate, fiind specializat în achiziții și analiză de piață, dar pasiunea pentru presa de investigații nu l-a părăsit niciodată.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE