După recentele alegeri prezidențiale, ratate din toate punctele de vedere, pentru a profita de “pauză constituțională”, PSD-iștii s-au apucat să-și înșurubeze oamenii în toate instituțiile și funcțiile posibile.
În acest context agitat, simțind probabil că roata de cașcaval e pe terminate, Sorin Grindeanu s-a apucat să demită și să înlocuiască conducerile instituțiilor din subordinea Ministerului Transporturilor, schimbând liberalii cu PSD-iști.
Sfătuit de secretarul de stat Bogdan Mîndrescu, proaspăt absolvent de “teologie ortodoxă pastorală” la Universitatea Ovidius din Constanța, ministrul Grindeanu l-a demis, miercuri, 4 decembrie, pe directorul general al Autorității Navale Române (ANR), Cosmin Dumitrache, membru PNL.

În ziua următoare, pe 5 decembrie, la conducerea ANR a fost reinstalat vechiul director, pensionarul Alexandru Mezei, în vârstă de 65 de ani. Acesta a mai ocupat poziția de director general la ANR în alte trei mandate, în perioadele 19.07.2017 – 25.08.2017, 25.08.2017 – 08.02.2018 și 29.05.2018 – 24.12.2019, totalizând până acum 26 de luni la conducerea acestei autorități.
Noua conducere, vechea conducere
Numirea este una controversată și, probabil, pentru o scurtă perioadă, având în vedere că în 2019 același Mezei a fost demis din motive de management defectuos, în urma scufundării animalierului “Queen Hind” în bazinul Portului Midia.
Aflat la acel moment într-o vădită complicitate cu Florin Cristian Șincan, șeful Căpităniei Midia, Mezei a preferat să părăsească chiar în ziua de Crăciun conducerea ANR decât să-l denunțe pe Șincan.
În plus, Alexandru Mezei a fost implicat în ultimii ani în două dosare de corupție, fiind condamnat în decembrie 2021 la un an de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei, pe un termen de supraveghere de 2 ani (Dosarul ARSVOM – Daniel Manole).

Chiar dacă termenul de supraveghere a expirat în decembrie 2023, o nouă condamnare l-ar putea trimite pe Mezei direct în spatele gratiilor, o astfel de decizie fiind la latitudinea instanței de judecată.
Nu întâmplător, atunci când a fost întrebat ce a găsit la ANR la preluarea noului mandat, Mezei n-a putut articula nici măcar două cuvinte negative la adresa fostului director, Cosmin Dumitrache, simțind probabil riscurile asociate:
“Ce pot să spun este că nu cred că managementul efectuat de către domnul Dumitrache a fost unul defectuos, în sensul de a aduce într-o situație rea ANR-ul, ba dimpotrivă. Dacă au fost probleme, și sunt probleme de neînțelegeri, sau de modul de a aborda anumite subiecte, nu pot eu să le comentez […]” a declarat Alexandru Mezei la emisiunea Poveştile Oraşului Meu din 10 decembrie 2024, difuzată de Radio Sky.
Numit pentru noul terminal de bitum
După toate probabilitățile, misiunea pensionarului Mezei la conducerea ANR este legată de autorizarea noului terminal de bitum pe care Oil Terminal, în asociere cu Euronova Energies SA, vor să-l construiască în portul Constanța.

Cine este EuroNova? O companie implicată în transportul, depozitarea și comercializarea petrolului și a produselor rafinate pe piețele din Europa de Sud-Est. Deși este înmatriculată în Elveția, la Geneva, societatea EuroNova are un acționariat sârbesc, legat ombilical de afacerile cu România. De exemplu, poziția de președinte este deținută de cetățeanul sârb Stephane Jovanovic, prezent acum câțiva ani în țara noastră prin societatea Euronova Energies SRL, cu sediul în București, pe care a fondat-o și a condus-o între 2012 și 2017. Cam așa stă treaba cu “băiatul nostru” din Serbia.
În contextul regional generat de conflictul din Ucraina, afacerea Oil Terminal – EuroNova, ar putea aduce acționarilor sute de milioane de euro în următorii ani. Însă, EuroNova are o puternică concurență la Constanța, reprezentată de alte terminale specializate, deținute de BitHolder (Agigea și 2 Mai) și terminalul din Portul Midia, a căror operare este supusă autorizării Autorității Navale Române.
Cu alte cuvinte, banii sunt principalul măr al discordiei și, totodată, explicația numirii, în mare grabă, în miez de noapte, a unui pensionar la conducerea ANR.
Pisică, finul lui Cupșa, director la CERONAV
La câteva zile diferență, a urmat schimbarea directorului CERONAV, liberalul Teodor Popa fiind înlocuit, în noaptea de 10 spre 11 decembrie, cu PSD-istul Dan Pisică.
Cine nu a auzit de Dan Pisi-Pisi înseamnă că nu a studiat serios problema noii generații de politruci post-revoluționari. Pentru că, noul director Pisică are multiple “recomandări”, dintre care merită amintite cel puțin următoarele: a ocupat, timp de 12 ani, poziția de Director Comercial în cadrul aceleiași instituții, este finul lui Ovidiu Cupșa de la AUR și, totodată, protejatul lui Stroe Felix de la PSD Constanța.

Ca o mare coincidență, Pisică și-a început cariera, în 2005, la aceeași societatea Oil Terminal, la biroul de achiziții. După doi ani, în 2007, s-a mutat la Canale Navigabile, unde a fost șef serviciu administrativ, în perioada în care această societate de stat era condusă de Ovidiu Cupșa din poziția de director general. Vă asigurăm că nu este nicio coincidență la mijloc.
După ce Cupșa a fost demis, Pisică s-a mutat, în 2009, la mogulul Gabriel Comănescu, la Grup Servicii Petroliere (GSP), unde a zăbovit vreo trei anișori.
Însă, imediat ce Cupșa a pus mâna pe scaunul de director al CERONAV, în iunie 2012, brusc și Pisică a devenit pasionat de învățământ, fiind trecut imediat pe ștatul de plată al acestei instituții.
Și uite așa, dintr-o manevră într-o combinație și invers, după 12 ani și câteva luni, Pisică a fost numit, chiar azi, director general al Centrului Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale, deși este economist, cu profil în finanțe-contabilitate.