În timp ce medicii pediatri sunt asaltați cu telefoane din partea părinților ai căror copii se îmbolnăvesc pe capete de varicelă (vărsat de vânt), Direcția Județeană de Sănătate Publică (DSP) afișează pe prima pagină a website-ului oficial “rata incidenței cazurilor confirmate cu COVID-19”
Este încă o dovadă a faptului că, societatea și instituțiile trăiesc în realități diferite.
Concret, în ultimele zile, la nivelul județului Constanța a fost raportat un număr semnificativ de cazuri de scarlatină, varicelă și rujeolă (pojar), în mod special în școli și colectivități similare.
Fenomenul a fost sesizat de medicii pediatri dar și de infecționiștii Spitalului Județean, pe măsură ce noile cazuri s-au prezentat la urgența unității spitalicești.
Cu toate acestea, Direcția Județeană de Sănătate Publică pare mai preocupată în continuare să numere cazurile de Covid-19, în timp ce “bolile copilăriei” fac deja ravagii în școlile constănțene.
La solicitarea presei locale, DPS a confirmat existanța unui focar de scarlatină, despre care se susține că este deja închis, și alte șase focare de varicelă care se află în plină evoluție la momentul publicării acestui material.
“La nivelul județului Constanța am avut un focar de scarlatină, care la acest moment este și închis, cu patru cazuri, iar vorbind de varicelă, am avut trei focare închise și acum avem șase focare în evoluție. Sunt doar focare, nu este vorba de epidemie.”
Cel puțin oficial, nu avem focare de rujeolă, deși, din informațiile pe care le deținem există și astfel de cazuri raportate la nivelul municipiului Constanța.
Varicela este o boală infecțioasă acută extrem de contagioasă, cu transmitere pe cale aerogenă, prin secrețiile de la nivel conjunctival sau prin inhalarea lichidului din vezicule.