Mansardele arse la Năvodari, o afacere a primarului Florin Chelaru

După cum multă lume știe deja, joia trecută, la orele 11 dimineața, un incendiu a mistuit mansarda blocului de apartamente 14 Sud, din orașul Năvodari.

În ciuda faptului că, ISU Dobrogea a detașat la fața locului 70 de pompieri, șapte autospeciale de stingere cu apă și spumă și trei autoscări, cele 16 apartamente au ars ca o torță, în totalitate. Dezastrul a lăsat pe străzi tot atâtea familii, ajunse acum la mâna rudelor, a autorităților locale și a băncilor care le-au acordat credite pentru achiziționarea acestor imobile.

În față e vopsit gardul, în spate leopardul

Povestea incendiului nu este însă atât de simplă pe cât ați putea crede. Tragicul eveniment scoate la iveală tenebroasele afaceri ale administrației Matei-Chelaru din Năvodari, aceeași echipă care a sluțit nordul stațiunii Mamaia, aprobând fără noimă și fără plan orice construcție. Aceeași administrație, după cum veți vedea, poate fi considerată direct răspunzătoare pentru dezastrul petrecut joi dimineața.

Privind în trecut, anume pentru a înțelege ”nașterea” mansardelor care au ars, putem spune că este deja de notorietate paguba produsă orașului Năvodari de fostul primar Nicolae Matei, evaluată la 111 milioane de lei, sau faptul că, în anul 2010 o judecătoare de la Judecătoria Constanța a primit “cadou” de la fostul primar un teren de 500 mp, prin intermediul fiicei acesteia, pentru a închide ochii la ”năzdrăvăniile” șefului administrației din Năvodari.

Știm, de asemenea, că magistrații constănțeni au dat dovadă de clemență, fostul primar al Năvodariului primind doar un an și jumătate cu executare, pentru dare de mită. De altfel, chiar Matei declara prin 2017 că avem o justiție de tot rahatul sau că judecătorul te simte și te arde.” Culmea, chiar el spunea asta, după ce reușise să iasă din pușcărie la doar câteva luni de la condamnare. Desigur, totul a fost posibil cu ajutorul „justiției independente” de la Constanța.

Revenind la ceea ce ne doare, adică povestea mansardelor pe care le-ați văzut arzând, am intrat în posesia unor documente care spun o poveste gravă.

Aceste mansarde au fost construite în anul 2008, perioadă în care Nicolae Matei se afla în fruntea administrației din Năvodari. În aceeași etapă postul de viceprimar era ocupat de mâna sa dreaptă, Florin Chelaru, cel care ocupă în prezent fotoliul de primar al localității.

Nicolae Matei era membru al Partidului Social Democrat (PSD), în timp ce Florin Chelaru a fost aciuat de Partidul Național Liberal, sub directa protecție a clanului Haşotti care stăpânea filiala Constanța. La următorul tur de scrutin, Florin Chelaru a sărit direct în barca lui Matei, candidând și el tot din partea PSD.

Așadar, în 2008, când s-a decis mansardarea blocurilor din centrul și din sudul orașului, primar era Nicolae Matei, viceprimar era Florin Chelaru, iar în Consiliu Local se făcea remarcat un ilustru anonim, pe numele său Cristian Ștefan Popescu, și el tot PSD-ist. Rețineți acest nume, îl veți reîntâlni mai târziu.

Chelaru, primul proprietar al mansardelor din Năvodari

Așa cum se obișnuiește, mai ales la noi în sud, Florin Chelaru, și-a dezvoltat o serie de afaceri legate omblilical de Primărie, în perioada în care, întâmplător sau nu, acesta ocupa și poziția de viceprimar.

Astfel, în administrația Nicolae Matei, actualul primar Chelaru avea să antameze un mic imperiu imobiliar prin mansardarea mai multor blocuri din Năvodari. Și nu a făcut-o singur.

Mansarda blocului Sud 14 în flăcări, 5 mai 2022

Nu mică ne-a fost mirarea să constatăm că toate cele 16 apartamente care au ars joi, construite la mansarda blocului 14 Sud, l-au avut ca prim proprietar exact pe actualul primar, Florin Chelaru. Și nu discutăm despre un caz izolat, deoarece, după cum avea să ne relateze în cursul anchetei noastre chiar primarul Chelaru, tot el a fost și primul proprietar al mansardei blocului 13 Sud.

În acte nu sunt specificate materialele din care au fost construite

Revenind la incediul de joia trecută, trebuie subliniat că focul s-a răspândit cu repeziciune din cauza vântului, dar mai ales a materialelor din care era construită mansarda cu pricina. Așa cum aveau să constate pompierii dar și proprietarii imobilelor, mansarda blocului 14 Sud a fost făcută din lemn, plăci semifrabricate tip OSB, spumă poliuretanică și învelitoare (acoperiș) din tablă galvanizată.

Se bănuiește că incendiul a fost provocat de instalația electrică, așa cum menționează Procesele Verbale emise de ISU Dobrogea, cablurile fiind pozate (prinse) cel mai probabil, direct pe suprafața de OSB sau pe stâlpiii din lemn ai construcției. Dacă lucurile stau așa, nu este de mirare că focul care a pornit dintr-un  colț al clădirii s-a extins cu repeziciune la toate unitățile locative, lâsând în urmă doar un morman de scrum.

Mai mult decât atât, documentele deținute de proprietarii acestor apartamente de la mansardă, în baza cărora le-au și cumpărat, nu specifică din ce materiale au fost construite unitățile locative.

Ne-am întrebat cum oare au putut finanța băncile constănțene achiziția acestor imobile, oferind credite tip prima casă, având în vedere că erau obligate să le facă o poliță de asigurare iar înainte de asta să le expertizeze din punct de vedere tehnic.

Cum poți finanța pentru 20 sau 25 de ani o construcție despre ca nu știi dacă poate rezista, măcar parțial, unor evenimente cum sunt incendiile sau inundațiile? Răspunsul la aceste întrebări pare a fi legat de oamenii care au stat în spatele „afacerii mansardarea” pusă în operă la Novodari, în perioada 2007-2008.

În spatele acestui tun, se află Chelaru și consilierul local Cristian Ștefan Popescu

Cristian Ştefan Popescu este fost consilier local din partea PNL Năvodari, care a trecut și pe la PSD sub protecția fostului primar Nicolae Matei (2012-2016), devenind ulterior liberal pentru a doua oară. Și, așa cum explica în ianuarie 2020 chiar fostul primar Matei, consilierul Popescu a făcut traseism politic la braț cu actualul primar Florin Chelaru.

“Când Chelaru a defectat de la PNL, și nu însemna nimic, l-am luat la mine în casă, în echipă, l-am protejat, i-am dat mașina mea și multe altele, și l-am promovat, și m-am certat la cuțite cu cei de la județ să nu îi dea afară din Consiliul local și Primărie pe el și pe Popescu Cristian apoi. Am luat eu asupra mea tot, chiar dacă multe din actele de care sunt trimis în judecată sunt semnate de Chelaru, și ar fi cel puțin la fel de responsabil ca și mine!” a postat Nicolae Matei, în ianuarie 2020, pe pagina sa de socializare.

Cristian Ștefan Popescu și Nicolae Matei la „Campionatul de Table” din 2012

Ei bine, din informațiile pe care le-am obținut, mansardele care au ars joia trecută au fost ridicate în anul 2008, chiar de afaceristul Cristian Ștefan Popescu, prin intermediul uneia dintre societățile pe care fostul consilier le controla.

După recepția lucrărilor, primul proprietar din acte a fost Florin Chelaru, care le-a vândut unor cumpărători de bună credință. O parte din aceste imobile au rămas până azi în proprietate primilor cumpărători, în timp ce altele au fost revândute, aflându-se la a doua sau chiar a treia tranzacție de vânzare-cumpărare.  

Din această perspectivă, legătura primarului Chelaru cu afaceristul Popescu capătă o nouă valență. Putem aprecia că prietenia celor doi transcede sfera politicului, și se plasează în zona afacerilor private ale primarului din Năvodari, realizate direct sau prin intermediul unor interpuși precum Popescu.  

Probabil nu întâmplător, Cristian Ştefan Popescu avea să-și descopere în 2008 veleitățile de mare constructor de mansarde în Năvodari, avându-l client de bază pe Florin Chelaru, atunci viceprimar și coleg de partid.

Chelaru, pe de altă parte, a cumpărat mansarde într-o disperare, de zici că nu-l costau mare lucru, având în vedere că toate cele 16 care au ars joi i-au aparținut actualului primar.

Din perspectiva afacerilor, acesta a fost doar începutul pentru Cristian Popescu, care din acel an nu s-a mai oprit din construit. A ridicat diverse clădiri pe tot cuprinsul Năvodariului, devenind unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din zona păstorită de Chelaru.

Florin Chelaru sare în ajutor. Nimic despre faptul că mansardele i-au aparținut

În ziua incendiului, primarul Năvodariului, Florin Chelaru, s-a mobilizat ca un politician adevărat și s-a prezentat la fața locului, chipurile pentru a-i ajuta pe locatarii afectați.

”Ceea ce am văzut aici este cutremurător. Familii întregi au rămas fără un acoperiș deasupra capului! Oameni buni, este nevoie de sprijinul tuturor pentru a-i ajuta pe acești oameni! Președintele asociației de proprietari va deschide luni un cont bancar pentru a putea primi donații în bani. Vă voi ține la curent cu modalitățile în care putem ajuta! Sănătate multă tuturor!”, a transmis primarul Năvodariului pe Facebook.

Nicio vorbă despre faptul că mansardele i-au aparținut, și nimic despre fostul său coleg din Consiliul Local care le-a construit. Oare de ce?

Curios sau nu, în toți aceștia ani, nimeni n-a sesizat că un consilier local construiește, autorizat de Primăria condusă chiar de primul proprietar al construcțiilor, viceprimarul Chelaru.

Chelaru: ”Eu doar am cumpărat și vândut, la momentul oportun”

Puși în fața documentelor care ne arată sistemul găunos ce a dus la ridicarea unor mansarde construite prost, care au ars rapid la primul scurt circuit, i-am solicitat un punct de vedere primarului Florin Chelaru.

La doar o zi după incendiu, acesta nu mai era în țară, iar amintirea legată de cele câteva mansarde din 2008 îi joacă feste.

Încă de la început, primarul Florin Chelaru a ținut să se delimiteze de postura de constructor, aceasta fiind, evident, cea mai culpabilă, atunci când cauți vinovați pentru acest incendiu.

”Eu nu am construit mansarde, doar am cumpărat. Apoi am vândut”, ne-a spus primarul Năvodariului, Florin Chelaru.

Totodată, Florin Chelaru n-a știut să ne spună nici câte mansarde au făcut obiectul tranzacțiilor imobiliare în care a fost implicat ca prim propriatar. 

”Voi verifica, eu am cumpărat in anii 2007-2008 în Bocul 13 sud. Dar nu am construit niciodată, neavând firmă de construcții! O să mă uit în declarația de avere din perioada respectivă și voi comunica!”

Aici, domnul Chelaru ne-a testat puțin vigilența, încercând să ne ducă pe căi greșite, pentru că blocul care a ars este de fapt 14 Sud. În realitate, primarul a fost primul proprietar pentru mansardele ridicate pe ambele blocuri.

I-am atras atenția că apare ca proprietar și pe mansardele din blocul care a ars joia trecută, iar acesta a confirmat, dar a insistat că a fost doar primul proprietar și că a ”vândut la momentul oportun”.

L-am întrebat dacă-și mai amintește cine a fost constructorul, iar răspunsul a fost că nu știe, și că totul se găsește în declarația sa de avere depusă la data respectivă.

Ca o mare coincidență, declarațiile de avere ale primarului Florin Chelaru din 2008 și 2009 nu sunt disponibile pe site-ul Primăriei Năvodari, motivele fiind lesne de intuit. Cu toate acestea, a promis că va face rost de aceste declarații de avere, în momentul în care se va întoarce în țară.

În declarațiile de avere depuse în ultimii ani de Florin Chelaru, acesta apare sărac lipit. Totuși, situația sa financiară devine greu de înțeles, mai ales acum când știm că a tranzacționat peste 30 de apartamente într-un interval atât de scurt. La fel de misterioasă este și sursa fondurilor utilizate pentru aceste tranzacții de Florin Chelaru în anul 2008, care s-ar putea ridica la câteva sute de mii de Euro.

Fără concluzii pripite

Povestea e una atât de specifică politicienilor din România. Un consilier local construiește prost, autorizat de colegii săi din Primăria Năvodari, care sunt de fapt și primii proprietari ai mansardelor. Mansardele se vând către popor, afacerea e reușită.

Doar că, la primul scurtcircuit, mansardele ard rapid, lăsând în stradă multe familii care devin astfel victimele politicienilor dornici de îmbogățire.

Așteptăm cu interes ca primarul Florin Chelaru să prezinte public declarațiile de avere depuse în acea perioadă, pentru că povestea miroase de la distanță a corupție. Vom reveni.

spot_img
Ovidiu Irimia
Ovidiu Irimia
Are o experiență de 18 ani în presa scrisă. A debutat în 2001, ca simplu colaborator al departamentelor de investigații pentru mai multe publicații din România, apoi consultant, iar ulterior a devenit editor cu normă întreagă. A profesat mult timp în mediul de afaceri din București și din străinătate, fiind specializat în achiziții și analiză de piață, dar pasiunea pentru presa de investigații nu l-a părăsit niciodată.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE