Sindicatul Liber al Marinarilor Salvatori (SLM ARSVOM) anunță noi proteste, de data aceasta pe platoul din fața Prefecturii Constanța. Manifestația va avea loc pe 07 iunie 2022, la orele 9:00.
Comunicatul salariaților ARSVOM
“Motivul principal îl constituie presiunile făcute de Raed Arafat de a îngloba și militariza Agenția Română de Salvare a Vieți Omenești pe Mare în cadrul IGSU, nerespectându-se legile și acordurile internaționale, legea dialogului social, legislația muncii și a parcursului legislativ, și separația puterilor în stat” au transmis reprezentanții SLM ARSVOM.
Istoria operațiunii “mutarea ARSVOM la Interne”
Mutarea ARSVOM de la Ministerul Transporturilor în coordonarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a fost scoasă din pălărie în urmă cu un an, pe 4 iulie 2021, de fostul ministru al transporturilor de atunci, USR-istul Cătălin Drulă.
Ulterior, pe 11 iulie 2021, pe postul de director general la ARSVOM a numit prin transfer un militar, angajat al ISU, fiind vorba de Maiorul Ionuț Voicu – șeful Centrului Operațional Județean ISU Dobrogea Constanța.
După încă 11 zile, angajații ARSVOM au organizat un protest în fața Prefecturii Constanța, mișcarea fiind susținută și de Sindicatul Liber al Marinarilor, Sindicatul Național al Polițiștilor din IPJ Constanța și CNS “Cartel ALFA.”
În ciuda protestelor marinarilor, fostul premier liberal Florin Cîțu a susținut că “militarizarea” serviciilor de salvare pe mare reprezintă“singura soluție în acest moment” pe care o are guvernul.
Declarație cu pricina fiind făcută anul trecut, pe 26 iulie, la Constanța, chiar pe treptele Casei de Cultură a Sindicatelor, acolo unde aveau loc alegerile din cadrul filialei locale a Partidului Național Liberal.
Interesele din spatele mutării ARSVOM la Ministerul de Interne
La momentul respectiv sindicaliștii de la ARSVOM au declarat că întreaga operațiune ascunde interesele financiare ale unor personaje din Ministerul de Interne, în frunte cu veșnicul secretar de stat Raed Arafat:
“Clasa politică își dispută de mult această agenție, respectiv domnul Raed Arafat, și alții din alte părți. Această agenție este unicat în România. Noi acționăm și-n apele bulgărești. Navele militare rămân la frontieră. Deci această entitate funcționează bine ca entitate civilă. Noi suntem toți policalificați, chiar dacă uneori mai visez și morții seara.”
“Sunt vicepreședintele sindicatului de ani buni și am participat ca expert pe partea de căutare-salvare scafandri și salt din elicopter, am participat în 2019 la IGSU să vedem cum putem colabora.
Ne-au arătat niște drone și ne-a spus generalul Paul Iamadi că ei au niște fonduri europene pentru niște nave de salvare de 80 de metri, și să nu cerem și noi astfel de nave ca să nu le stricăm lor combinațiile” declara anul trecut Robert Robescu, vicepreședintele sindicatului ARSVOM.
Faptul că, indiferent de guverare tema mutării ARSVOM persistă pe masa decidenților, demonstrează fără echivoc că discutăm despre forțe transpartinice, care doresc cu orice preț să pună mâna pe această agenție.
Despre ARSVOM
ARSVOM are în prezent 173 de angajați, dintre care 143 sunt scafandri profesioniști și personal ambarcat.
Conform sindicatelor, schema de personal prezentată este mult subdimensionată față de nevoile actuale ale Portului Constanța și zonei economice exclusive în care agenția intervine la nevoie. Estimările agenției arată că ARSVOM ar avea nevoie în prezent de minim 300 de marinari salvatori.
Toate acțiunile de salvarea ale ARSVOM sunt coordonate de MRCC (Maritime Rescue Coordination Center), structură specializată a Autorității Navale Române (ANR).