Mihai Lupu intenționează să-i dea tipului din dreapta imaginii un sediu din fondul Consiliului Județean

Președintele Consiliului Județean Constanța, deja celebrul Mihai Lupu, în baza prerogativelor pe care legea i le conferă, a inițiat o Hotărâre prin care dorește ca Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului, condusă încă de la fondare de Florentin Scalețchi să primească un sediu din fondurile locative al CJC.

Conform detaliilor din Hotărârea 80 din 15 aprilie 2024, organizația lui Florentin Scalețchi ar fi depus o adresă la registratura CJ Constanța, înregistrată sub numărul 1571 din 17 ianuarie a.c., prin care solicita să-i fie repartizat un sediu de birouri.

Scalețchi, o celebritate

Omul care zice că ne apără drepturile din postura de președinte al  Organizației pentru Apărarea Drepturilor Omului, a absolvit în 1977 cursurile Facultății de Navigație din cadrul fostului Institut de Marină Civilă (actuala Academie Navală “Mircea cel Bătrân”).

Devenit ofițer maritim, a trecut în următorii opt ani de la gradul de Ofițer III la cel de Comandant de cursă lungă, asta în timp ce era și student la Facultatea de Drept din Iași, pe care a absolvit-o în 1980 cu diplomă de licență.

Cinci ani mai târziu, pe 17 martie 1985, Scaletchi a fost arestat, după ce a încercat să fugă din țară cu vaporul.

Pe scurt, din poziția de Comandant al navei “URICANI” din flota Navrom, care transporta regulat minereu între Constanța și portul Galați pentru aprovizionarea combinatului SIDEX, Scalețchi, atunci în vârstă de 30 de ani, a deturnat nava și echipajul în Marea Neagră, încercând astfel să fugă din țară:

Florentin Scaletchi
Florentin Scaletchi

Printr-o decizie aleatorie, împreună cu directorul teatrului din Constanța, Iancu Lucian, mi-am permis luxul de a pleca cu nava și cu întreg echipajul într-o lume liberă.Asta se întâmpla pe 17 martie 1985, ziua alegerilor de deputați din România.

N-am fost prinși. Pur și simplu ne-am întors, căci, în mijlocul echipajului s-a găsit un om de bine, un om al Securității, care a reușit prin vorbe duioase să convingă echipajul că ceea ce face va fi un calvar pentru familiile lor.

Ne-am întors în aceeași zi, pe 17 martie. Mai aveam o oră și jumătate și ajungeam în lumea liberă, respectiv la turci” a povestit  Florentin Scaletchi, pe 22 decembrie 1998, în cadrul emisiunii Tucă Show.

A exacutat cinci ani de arest și închisoare, din 17 martie 1985 până pe 22 decembrie 1989 când a fost eliberat. Conform propriilor declarații, a scăpat de pușcărie la cererea unor „revoluționari”, care au trimis „un fax” către conducerea penitenciarului Aiud, fiiind considerat „deținut politic” al regimului Ceaușescu.

Proaspăt eliberat, a devenit în 24 de ore revoluționar pe listele Consiliului Frontului Salvării Naționale (CFSN), în calitate de președinte al Comisiei Legislative a noii formațiuni politice.

Ca urmare, la alegerile din 1992 a devenit senator de Brăila din partea PSDR, iar un an mai târziu a înființat Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului.

Condamnat din nou, în 2011

Potrivit procurorilor DNA, în cursul anului 2005, în calitate de preşedinte al Organizației pentru Apărarea Drepturilor Omului, Florentin Scalețchi ar fi pretins de la o persoană, care ulterior l-a și denunțat, suma de 20.000 de euro. Conform rechizitoriului, Scalețchi ar fi primit, în trei tranșe, echivalentul sumei de 24.000 USD.

În schimbul banilor, Scalețchi a lăsat să se înțeleagă că poate influența magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție, în vederea reducerii, la judecarea recursului, a pedepselor ce fuseseră aplicate denunțătorului de către instanța inferioară, au susținut anchetatorii.

Florentin Scaletchi, supărat că l-au prins din nou
Florentin Scaletchi, supărat că l-au prins din nou

Dosarul și-a urmat anevoiosul curs prin instanțele românești, Scaletchi  fiind condamnat definitiv, în decembrie 2011, la şase ani de închisoare.

Acesta s-a sustras însă executării pedepsei, timp de doi ani, fiind prins tocmai pe 27 februarie 2013, atunci când a și fost încarcerat.

În prezent, Florentin Scaletchi deține mai multe societăți comerciale cu sediul în București. Consiliul Județean ar urma să-i repartizeze un birou, pe Aleea Magnoliei Nr. 2, în locul L4, în apropiere de City Park Mall.

Florentin Scaletchi, în prezent
Florentin Scaletchi, în prezent
spot_imgspot_img
spot_img
Ovidiu Irimia
Ovidiu Irimia
Are o experiență de 18 ani în presa scrisă. A debutat în 2001, ca simplu colaborator al departamentelor de investigații pentru mai multe publicații din România, apoi consultant, iar ulterior a devenit editor cu normă întreagă. A profesat mult timp în mediul de afaceri din București și din străinătate, fiind specializat în achiziții și analiză de piață, dar pasiunea pentru presa de investigații nu l-a părăsit niciodată.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE