De câteva zile, rectorul de facto al UMC, Cornel Panait, a pus orașul Constanța pe jar anunțând că va propune o “fuziune” cu Politehnica din București, mutare în urma căreia Universitatea Maritimă va dispărea, devenind o banală secție pentru instituția de învățământ bucureșteană.
În spatele acestei propuneri se află Mihnea Costoiu, un personaj cu un istoric pe care simțim nevoia să vi-l prezentăm. Pentru că, nu-i așa, trebuie să știm cu toții cine e omul pe mâna căruia va încăpea UMC.
Mihnea Costoiu: condamnare de trei ani, cu suspendare, pentru un prejudiciu adus Ministerului Educației, de 10 milioane de euro
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Mihnea Costoiu la 3 ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un dosar cu prejudiciu de 10 milioane Euro legat de închirierea bazei sportive „Cutezătorii” către fostul tenismen Dinu Pescariu. Decizia nu este definitivă, apelul se judecă în prezent.
Judecătorii au dispus suspendarea executării celor trei ani, sub supraveghere, pe un termen de încercare de trei ani, perioadă în care Mihnea Costoiu trebuie să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile în cadrul ADP – Sector 1 sau Arhiepiscopia Bucureştilor.
De asemenea, magistraţii au dispus confiscarea de la Mihnea Costoiu a sumei de 267.577 Euro (echivalent a 1,2 milioane lei), fiind menţinut sechestru asigurator pe bunuri deţinute de acesta.
„În perioada martie – septembrie 2009, Mihnea Cosmin Costoiu, în calitatea menţionată, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind bunurile proprietate publică, a încheiat cu Fundaţia ‘Dinu Pescariu’ un act adiţional la un contract de locaţiune încheiat anterior cu Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA – APPS).
Actul adiţional a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitaţii publice în condiţiile legii, precum şi în lipsa avizului direcţiilor de specialitate din cadrul ministerului”, a arătat DNA.
Conform aceleiaşi surse, documentul a fost încheiat în condiţiile în care Ministerul Educaţiei Naţionale dăduse în judecată Fundaţia Dinu Pescariu pentru rezilierea contractului, procesul fiind la acel moment în curs de judecată.
Procurorii susţin că situaţia creată prin semnarea actului adiţional era menită să oprească procesul în care Ministerul Educaţiei Naţionale solicitase încetarea contractului de locaţiune. „Prin această modalitate s-a cauzat Ministerului Educaţiei Naţionale un prejudiciu în valoare totală de 10.796.662 euro reprezentând diferenţa dintre valoarea reală de piaţă a chiriei în sumă de 11.741.662,8 euro (111.825,36 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018) şi suma efectiv plătită de Fundaţia Dinu Pescariu de 945.000 euro (9000 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018)”, au spus procurorii.
Mihnea Costoiu: singurul rector din Europa fără doctorat
Într-un articol publicat recent, ziarul Adevărul notează o situație jenantă. Prin impunerea lui Mihnea Costoiu în funcția de rector, Politehnica devine singura universitate din Europa condusă de un rector fără doctorat.
”În scandalul desfiinţării CNATDCU, ministrul Cîmpeanu primeşte un ajutor de la cine nu te aşteptai: Mihnea Costoiu, rectorul fără doctorat la Universitatea Politehnica Bucureşti. Acesta susţine că România este singura ţară în care universităţile nu au dreptul să acorde doctorate. Mihnea Costoiu este rector fără doctorat, impus de factorul politic, şi condamnat la trei ani cu suspendare în dosarul Cutezătorii.
„Propunerea este una corectă – şi anume să putem avea titlurile de doctor acordate de către universităţi aşa cum este normal, firesc să se întâmple. Universităţile au deja foarte multe mecanisme de control.
Dacă tăcea, filozof rămânea. Mihnea Costoiu a uitat cum a ajuns rector la Universitatea Politehnică, un cadru didactic fără doctorat. Prin impunerea deciziei de către factorul politic. „Mecanismele de control” s-au supus deciziei factorului politic şi l-au votat rector pe Mihnea Costoiu. Deşi nu avea doctorat şi Politehnica devenea singura Universitate din Europa condusă de un rector fără doctorat. Asta ca să ştim cum stăm cu „mecanismele de control” din universităţi.”, notează ziarul Adevărul.
CNSAS: Mihnea Costoiu, racolat de Securitate în 1988
Conform documentelor prezentate de CNSAS, Mihnea Costoiu a fost racolat de Securitate încă din liceu, sub numele conspirativ de ”Iulian”. Din fericire pentru el, a venit revoluția și n-a mai apucat să-și toarne colegii. Faptele însă rămân.
Universitatea Maritimă Constanța a fost primul gestul de libertate al perioadei post comuniste. Un grup de studenți și-au exercitat dreptul la liberă exprimare, reușind ca printr-o grevă a foamei să înființeze această universitate. Care astăzi, ajunge să fie aproape de desființare, la dorința unui fost colaborator al Securității, condamnat penal la închisoare pentru că a prejudiciat Ministerul Educației.
Nu e ironic?
