Ceva este putred la ministerul transporturilor. Cătălin Drulă avea azi stabilită o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), dar ministrul USR-Plus nu s-a prezentat.
În locul lui Drulă, din partea ministerului a fost trimisă Doina Teodora Cojocaru, numită în urmă cu doar 30 de zile în funcția de director al Direcției Transport Naval din cadrul Ministerului Transporturilor, și secretarul de stat Ionel Scrioșteanu fostul administrator Public al județului Ilfov.
Din păcate, după cum au sesizat și reprezentanții ARSVOM, jurista Doina Cojocaru înțelege extrem de puțin problematica domeniului maritim, în ciuda faptului că a fost angajată la ,,Administraţia Porturilor Maritime” SA Constanţa, încă din 2001. Cât despre Scrioșteanu reprezentanții marinarilor spun că „pare că înțelege dar mai mult a tăcut”.
Ceva e putred la ministerul transporturilor
După ce s-a așezat mai bine în fotoliul de ministru, și după o luptă mediatică susținută cu sidicatul Metrorex București, Cătălin Drulă a scos la concurs postul de director al Direcției Transport Naval, ocupat până în luna mai de Gabriela Murgeanu.
Concursul s-a ținut pe data de 27 mai, iar USR-ista Doina Teodora Cojocaru a fost singurul candidat pentru acest post, după ce alte trei persoane înscrise inițial au preferat să-și retragă dosarele.
Astfel, din orice unghi am analiza situația prezentată, aşa-zisul concurs a fost probabil o mascaradă, asupra căreia DNA n-a binevoit încă să se aplece. Ori facem justiție, ori ce facem?
„Ministrul Cătălin Drulă n-a venit la întâlnire. A fost Doina Cojocaru, despre care noi știm cu a ajuns acolo și cine o susține. Și a mai fost un secretar de stat, Ionel Scrioșteanu. Părea că înțelege ceva, însă n-a spus prea multe.
Noi le-am înmânat o listă cu realizările ARSVOM din ultimii zece ani de activitate. Am salvat peste 600 de vieți omenești în acești zece ani. Nu mai fac socoteala din 1981 până azi… doar pe ultimii zece ani” ne-a declarat Robert Robescu, vicepreședintele sindicatului ARSVOM.
ARSVOM. Un dosar „împrăștiat” prin presă
Ulterior, pe 30 iunie, Direcția Națională Anticorupție (DNA) avea să deschidă un dosar de urmărire penală, în care fostul director al ARSVOM este acuzat de luare de mită. În seara aceleași zile, judecătorii Tribunalului Constanța au decis măsura arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile pentru 5 persoane inculpate în acest dosar.
După patru zile de la aceste evenimente, ministrul transporturilor Cătălin Drulă, aflat la Timișoara, avea să declare că intenționează să desființeze ARSVOM, și să reorganizeze activitatea de salvare pe mare în subordinea Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU):
„Am un anunț de făcut. Această agenție va fi desființată. Atribuțiile sale vor fi preluate de IGSU. De fapt nici nu-și avea rostul… [această agenție]” a declarat ministrul transporturilor Cătălin Drulă (USR).
La scurt timp după declarația ministrului a venit și reacția sindicatelor de la ARSVOM, care prin vocea vicepreședintelui Robert Robescu susțin că „dosarul instrumentat de DNA este folosit ca pretext pentru desființarea ARSVOM.”
Iar dacă analizăm succesiunea evenimentelor și a faptelor, cum în doar patru zile s-a trecut de la cercetarea directorului ARSVOM la desființarea instituției, afirmațiile sindicalistului sunt greu de contrazis.
Pare că avem în plină desfășurare un plan politic despre care guvernul României au uitat să informeze opinia publică, acțiunile ministrului Drulă fiind declanșate simultan cu dosarul de la DNA Constanța.
Sindicatul ARSVOM: „Vor să militarizeze tot”
“Vor să militarizeze tot. Serviciul de salvare este la Ministerul Sănătății, nu? Păi și nu l-au militarizat? Acum vor să militarizeze și ARSVOM-ul, pentru că nimeni nu poate controla achizițiile pe o zonă militarizată. Țara asta a ajuns condusă de Arafat” a mai declarat Robert Robescu.
Este posibil ca marinarii să iasă în stradă
În acest moment liderii sindicatelor reprezentantive din dimeniu urmează să se reunească la Constanța, unde vor adopta un plan de acțiuni împreună cu Sindicatul Liber al Navigatorilor din România.
Din datele pe care le deține în acest moment redacția Constanta.Info, rezută că sindicatele nu sunt de acord cu hotărârea ministerului, și urmează să organizeze diferite acțiuni pentru a împiedica desființarea agenției.