Nava “Queen Hind”, eșuată la finalul lunii noiembrie în bazinul Portul Midia, încărcată cu oi, este administrată de o firmă din Constanța deținută de soția unui important cetățean turc.
Așa cum aminteam într-un material anterior publicat pe data de 27.11.2019 animalierul se află în administrarea frimei M.G.M. MARINE SHIPPING SRL din Constanța, înființată în 2002, specializată în “plasarea forței de muncă” societate deținută, surprinzător, de două femei cu cetățenie română, Guney Enise (96,97%) și Ablachim Cadrie (3,03%).
Ei bine, Enise Guney, născută în 1965 în localitatea Negru Vodă, având în prezent domiciliul în Constanța, acționarul majoritar cu 97 % al M.G.M. Marine Shipping SRL, este soția cetățeanului turc Fikret Guney.
Fikret îndeplinește de 5 ani de zile funcția de director de țară pentru România al Asociației Türk Loydu Vakfi cu sediul central la Istanbul. Acest organism nonguvernamental este de o importanță deosebită pentru statul turc, având în vedere că se ocupă cu evaluarea clasificării și conformității navelor militare ale guvernlui de la Ankara.
Türk Loydu este prezentă și-n România din aprilie 2015, atunci când la Constanța a fost înmatriculată societatea TURK LOYDU EAST EUROPE SRL deținută direct de organismul central din Istanbul (Türk Loydu) și reprezentantă și administrată local de cetățeanul turc Fikret Guney.
Türk Loydu de România își are sediul pe Str. Ion Theodorescu Valahu nr. 10 într-o casă de patrimoniu din zona peninsulară a Constanței, iar importanța acestui organism pentru guvernul de la Ankara poate fi înțeleasă prin prezența la momentul inaugurării filialei din țara noastră a oficialităților diplomatice turce, după cum urmează: consulul general Ali Bozcalişkan, atașatul pentru afaceri al consulatului Sezen Leventoglu, președintele Türk Loydu Mustafa Zorlu, și desigur Fikret Guney reprezentantul local al organizației.

Despre implicarea lui Fikret Guney în exportul de oi nici nu mai încape loc de discuție. Acesta a deținut în persoană, ani de zile, firma M.G.M. Marine Shipping SRL până în februarie 2013, atunci când, prin Hotărărea Nr. 1 din data de 12.02.2013 a decis să se retragă din societate prin cesionarea părților sociale rudei sale Enise Guney.

Societatea M.G.M. rulează anual cam 1,5 milioane de Euro, și are sediul declarat chiar în casa turcului Fikret Guney, pe strada Eliberării nr. 35, din Constanța. Dar în realitatea firma funcționează la aceeași adresă din strada Ion Theodorescu Vlahu nr. 10 ca și organizațiaTürk Loydu.
“QUEEN HIND” – O NAVĂ “ECHIPATĂ” PENTRU CONTRABANDĂ
Istoria navei “Queen Hind” este una de poveste. Așa cum avea să afle tocmai pe 2 februarie, animalierul „Queen Hind” are construite punți suplimentare, care nu apar în cargoplanul depus la Căpitănia Portului Midia. Informația a fost oferită presei chiar de Gabriel Valentin Comănescu, administratorul consorțiului de firme angajat de statul român prin C.N. APM SA să scoată nava la suprafață:
“SUNT PUNȚI ÎNCĂRCATE ȘI NEDECLARATE. E PROBLEMA AUTORITĂȚILOR SĂ LE GĂSEASCĂ DE CE AU FOST ÎNCĂRCATE, ȘI DE CE NU AU FOST ÎN CARGOPLAN. CRED CĂ E UN MARE SEMN DE ÎNTREBARE” A AFIRMAT COMĂNESCU.
Această navă a fost construită în 1979 în Japonia special pentru transportul vehiculelor rutiere (de tip Ro-Ro). Lansată la apă în 1980, nava a schimbat mai mulți proprietari, până când, în 2015 a fost achiziționată de Astra Marine Services Limited – o societate offshore (de unică navă) înmatriculată în paradisul fiscal Republica Palau – nava fiind botezată „Astra.”
Conform declarațiilor din 24 noiembrie 2019 ale subprefectului de Constanța, Ali Șenol, firmă offshore Astra care deține nava “Queen Hind” și-ar avea proprietarii în Emiratele Arabe Unite. Nu știm de unde are subprefectul această informație, în condițiile în care acționariatul acestor offshore-uri este anonim. Dar probabil că prin administrația constănțeană “se mai aude” câte ceva.
La scurt timp după achiziționare, undeva prin 2016, noul proprietar Astra Marine a băgat nava în Șantierul Naval Constanța (SNC), și-n baza unui proiect realizat de firma specializată Blue Line SRL, vaporul a fost transformat cu succes din Ro-Ro în animalier. Lucrările s-au finalizat în iulie 2017, moment la care nava a fost rebotezată „Queen Hind” și angajată în deservirea liniei comerciale tradiționale, de export de animale vii, ce leagă Capul Midia de Orientul Mijlociu.
Ulterior transformărilor din Șantierul Naval Constanța, animalierul „Queen Hind” ar mai fi suferit niște reparații în Șantierul Midia, dar și anumite modificări ascunse realizate într-un șantier naval din străinătate. Așa ar fi apărut acele punți suplimentare, din panouri metalice, cu ajutorul cărorara nava putea încărca o cantitate mai mare de mărfă pe care n-o declara autorităților.

Stau mărturie fotografiile primilor scafandri ai GSP care au ajuns la bordul „Queen Hind” după eșuare, în care se observă aceste punți neautorizate, vopsite cu altă nuanță față de cele din planurile originale.
Avem deci, fără îndoială, o navă pregătită pentru contrabandă, gata să transporte clandestin oi sau cu orice altceva. Și-n ciuda tuturor evidențelor, dacă excludem investigația declanșată de Ministerul Transporturilor privind condițiile eșuării, nu există nicio altă anchetă care să vizeze, de exemplu, evaziunea fiscală sau operațiuni de contrabandă, de ca și cum nici nu s-ar pune problema de așa ceva.