Mona Paraschiv, fosta purtătoare de cuvânt a ANR, ar fi prejudiciat CNAS

Pentru cei care n-au aflat încă, certificatele de concediu medical eliberate în mod abuziv, fără ca pacientul să sufere de vreo afecțiune, constituie fraudă în asigurări, fals și uz de fals, iar fapta se pedepsește conform legii penale.

Desigur, în foarte multe instituții publice concediile medicale sunt utilizate pentru a substitui lipsa zilelor libere, a concediilor acordate la cerere, iar în unule cazuri pentru a fenta comisiile disciplinare și alte măsuri similare.

Este și cazul unei foste angajate a Autorității Navale Române (ANR), care timp de doi ani de zile a ținut-o dintr-un medical în într-altul, până când s-a decis să demizioneze.

Mona Eliza Paraschiv, fosta șefă a biroului de relații publice al ANR, a  prezentat departamentului de personal al instituției diverse certificate de concediu medical, reușind astfel să stea acasă și în aceelași timp să primească 85% din salariu, timp de doi ani, în intervalul 2020 – 2022.

În această perioadă, fosta angajată a refuzat să se prezinte la comisiile de disciplină organizate în cadrul instituției, invocând desigur diverse probleme de ordin medical.

La gândul că trebuie să mai și muncească pentru salariul primit, în momentul în care nici medicalele n-au mai putut acoperi lipsa de la serviciu, Mona Paraschiv a decis să demisioneze.

Fără om la comunicare

Astfel, două luni mai târziu, Autoritatea Navală a putut scoate la concurs postul de referent de specialitate pentru relații publice, după doi ani în care poziția a stat blocată din motivele expuse anterior.

Situația fiind inedită, funcția de ofițer de comunicare ar fi fost suplinită fără renumerație chiar de directorul general, pentru întreaga perioadă de doi ani în care instituția n-a beneficiat de un angajat pe această poziție.

Din iulie 2022, după promovarea concursului, funcția de șef al biroului de relațiil publice al ANR este ocupată de jurnalista Irina Pușcașu.

Presupusul fals al Monei Paraschiv

Demisia Monei Paraschiv de la Autoritatea Navală n-a fost chiar întâmplătoare. Așa cum avea să se afle ulterior, din medii bine documentate, aceasta se află în relații apropiate cu fosta juristă a CN APM, Doina Teodora Cojocaru, USR-ista susținută de Dan Barna la conducerea Direcției Transport Naval din Ministerul Transporturilor, din perioada cabinetului Drulă.

În mod absolut utopic, cele două plănuiau să conducă în tandem marina comercială română, direct de la nivelul ministerului, chiar dacă nici una nici cealaltă nu erau foarte convinse de împrejurările ce fac ca o navă să plutească.

Acestea fiind detaliile relevante, în perioada în care se afla în concediu medical, aparent chinuită de toate bolile planetei, Mona Paraschiv a întreprins cel puțin două acțiuni ce aveau să-i deconspire adevărata stare de sănătate.

În prima fază, Paraschiv s-a înscris la concursul organizat de Ministerul Transporturilor din București pentru funcția de consilier, pe care n-a reușit însă să-l promoveze. În acceași perioadă s-a mai înscris și la cursurile IMO, în vederea obținerii carnetului de marinar pentru personal nebrevetat.

Ori, după cum probabil toată lumea știe, persoanele care participă la cursile IMO organizate de CERONAV trebuie să prezinte documente din care să rezulte că sunt apte din punct de vedere medical.

Și uite așa, angajata era inaptă la locul de muncă dar în același timp perfect sănătoasă la cursurile de pregătire marinărească.

Se așteaptă rezoluția structurilor abilitate

Situația a devenit străvezie în momentul în care Mona Paraschiv a solicitat Autorității Navale să-i elibereze carnetul de marinar, momentu în care foștii ei colegi au realizat că aceasta nu putea fi și-n concediu medical și în același timp la cursurile IMO.

Limpede precum cristalul, situația le-a fost sesizată celor de la Casa de Asigurări de Sănătate care ar fi anunțat mai departe una dintre unitățile de Parchet din Constanța.

În aceste circumstanțe, situația urmează să fie deslușită cel mai probabil de corpul de control al Casei de Asigurări sub coordonarea Parchetului, mai ales că speța implică și medicii care au eliberat în mod repetat numeroasele certificate de concediu medical.

spot_img
Ovidiu Irimia
Ovidiu Irimia
Are o experiență de 18 ani în presa scrisă. A debutat în 2001, ca simplu colaborator al departamentelor de investigații pentru mai multe publicații din România, apoi consultant, iar ulterior a devenit editor cu normă întreagă. A profesat mult timp în mediul de afaceri din București și din străinătate, fiind specializat în achiziții și analiză de piață, dar pasiunea pentru presa de investigații nu l-a părăsit niciodată.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE