În noaptea de 11 spre 12 Septembrie, vrachierului “AYA” (IMO: 9117868), sub pavilion de complezență Saint Kitts şi Nevis, în timp ce se afla în Marea Neagră, în Zona Economică Exclusivă a României, la 30 de mile marine în larg de Sf. Gheorghe, a înregistrat o explozie la bord, mai exact pe punte, în zona magaziilor de marfă.
Nava încărcase grâu în portul ucrainean Cernomorsk, și se îndrepta spre Strâmtoare Bosfor, având ca destinație finală Egipt, unde urma să descare.
Fără să înțeleagă ce anume a cauzat explozia, comandantul navei a intrat în legătură radio cu autoritățile române, și după raportarea incidentului a anunțat schimbarea rutei de navigație spre Constanța.
Astfel, în după-amiaza zilei de 12 septembrie, vrachierul a ajuns cu bine la Agigea, în zona de ancoraj, unde se află și-n prezent.
În același timp, tot în cursul zilei de ieri, după orele prânzului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut o postare pe rețeaua de socializare “X”, la care a atașat și două imagini, prin care anunța că o navă civilă, aflată în Marea Neagră, ar fi fost lovită de o rachetă rusească:
“O rachetă rusească împotriva unei nave cu grâu pentru Egipt. În această seară, Rusia a lansat un atac asupra unei nave civile obișnuite în Marea Neagră, imediat după ce aceasta a părăsit apele teritoriale ucrainene. Din fericire, potrivit rapoartelor preliminare, nu au existat victime” a scris Volodimir Zelenski.
Așa cum era de așteptat, postarea președintelui ucrainean a fost preluată imediat de diverse canale media, informațiile fiind „rostogolite” cu repeziciune, fără să existe însă suficiente date care să confirme ipoteza unui atac cu rachetă. Nici măcar comandantul navei nu știa, de fapt, ce anume a cauzat explozia.
Ulterior, în presă au fost publicate mai multe imagini, din care se poate observa că singura avarie suferită de navă în urma exploziei este un capac de magazie distrus.
Desigur, avarierea unui capac din tablă, de câteva tone greutate, nu este un lucru neînsemnat, dar este puțin probabil ca o rachetă să producă daune atât de mici.
În schimb, varianta în care o dronă ar fi lansat o grenadă sau alt timp de încărcătură explozivă de mici dimensiuni asupra navei, ar putea fi mai aproape de adevăr.
“AYA” este o navă specializată în transport vrac, de 27,239 TDW, construită în anul 1997, și operată de „VRS Maritime Services” – o companie cu sediul în Emiratele Arabe, la Dubai, care mai are în management încă cinci nave.
Vrachierul se află în acest moment în zona de ancoraj a Portului Constanța Sud – Agigea, unde așteaptă aprobarea armatorului cu privire la reparațiile necesare, pentru aș putea continua voiajul spre Egipt.
Până la momentul publicării acestui material, echipajul navei „AYA” nu a cerut asistență din partea autorităților române, gestionând toate situațiile apărute cu mijloacele și resursele bordului.