Festivalul NeverSea, ce urmează să-și desfășoare în vara acestui an a doua ediție, este poate cea mai bună exprimare a incompetenței administrației locale constănțene. Fiecare dintre noi știe că, aflați în băncile școlii, am fost învățați că a copia este egal cu nota doi.
Exact asta a făcut primarul Decebal Făgădău, neputincios și incompetent, a împrumutat o rețetă de succes din vestul țării și a adus-o la malul mării. Și dacă ar fi fost doar asta, dacă primarul ar fi știut ca în cadrul acestui împrumut să impună niște condiții favorabile constănțenilor, poate situația ar fi fost una de acceptat. Dar nu. Rețeta de succes pe care a importat-o Făgădău nu aduce beneficii financiare majore Constanței, oricât s-ar strădui organizatorii să ne manipuleze și să ne intoxice cu informații false. Singurul avantaj pentru constănțeni este muzica bună, pentru care însă plătesc un preț piperat, biletele fiind oricum dar nu ieftine. Dincolo de distracție, banii câștigați de organizatori se duc la Cluj, acolo unde ardelenii râd zgomotos de noi, constănțenii care nu suntem în stare nici măcar să ne organizăm un festival reprezentativ.
Organizatorii NeverSea aruncă pe piață fumigene pentru a-și promova festivalul
Publicația Constanța 100% a prezentat în exclusivitate declarațiile organizatorilor despre banii pe care i-au plătit către administrația locală.
„Societatea NEVERSEA a plătit către Primăria Municipiului Constanța suma aferentă impozitului pe spectacole și anume 130.000 de lei. Având în vedere că firma NEVERSEA are sediul în Cluj-Napoca, restul taxelor și impozitelor au fost plătite la Cluj. Suplimentar de taxele plătite de NEVERSEA SRL menționăm și faptul că toți operatorii comerciali prezenți în cele 3 zile în perimetrul festivalului au plătit toate taxele spre Primăria Constanța.”, a declarat, pentru Constanța 100%, Ioana Chifor, PR Manager Neversea Festival.
E negru pe alb. Dincolo de taxa de spectacol, adică 2% din încasări, organizatorii au plătit restul de bani la ei acasă, la Cluj Napoca. Ce i-a oprit pe organizatori să deschidă firma care organizează spectacolul la Constanța? Poate patriotismul local, pentru că spre deosebire de noi, ardelenii știu să-și prețuiască ținutul natal. Ce l-a oprit pe primar să impună ca obligatorie o firmă constănțeană, pentru organizarea evenimentului, pentru a aduce astfel mai multe beneficii orașului pe care a fost ales să-l administreze? Incompetența? Nepăsarea?
Dacă organizatorii spun că au plătit 130.000 de lei drept taxă de spectacol, un simplu calcul ne spune că încasările lor au fost de 6.5 milioane de lei. Adică aproximativ 1,4 milioane de euro, doar din vânzarea biletelor. Clujul s-a îmbogățit, Constanța a luat doar praful de pe tobă.

”toți operatorii comerciali prezenți în cele 3 zile în perimetrul festivalului au plătit toate taxele spre Primăria Constanța”
Te și bufnește râsul. Singura taxă pe care ar fi trebuit s-o plătească firmele ce și-au desfășurat activitatea pe plaja NeverSea, ar fi fost cea pentru comerțul ambulant, care se ridică la nivelul a câțiva lei. În rest, marea majoritate a agenților economici au fost din Cluj, așa că veniturile lor vor fi impozitate și taxate tot acolo.
Următoarea afirmație a organizatorilor este însă și mai amuzantă. ”festivalul a însemnat o infuzie de capital de peste 20 milioane de euro, a precizat Bogdan Buta, general manager Neversea. În medie, cei care au ajuns în Constanța pentru cel mai mare festival de pe plajă, de la malul Mării Negre, au cheltuit 300 de euro pe cazare, mâncare și alte cumpărături.
O minciună gogonată pentru care tânărul organizator de evenimente nu are niciun fel de acoperire în realitate. Bogdan Buta n-a avut nici măcar norocul de a-și ascunde eșecul de anul trecut în spatele turiștilor care oricum vin la mare în acea perioadă, cu sau fără festival. Noi am trăit aici, domnule Buta și înainte ca festivalul dumneavoastră să existe și putem face comparația. Dacă festivalul dumneavoastră ar fi adus în oraș 150.000 de oameni, așa cum spuneți, am fi știut. Dar străzile au fost goale, oamenii care și-au pregătit unitățile de cazare au rămas cu buzele umflate iar hipsterii care au sosit în oraș pentru NeverSea, de vreo trei ori mai puțin decât cifra estimată de organizatori, au preferat să doarmă mai degrabă pe plajă decât să plătească vreo cazare. Să ajungi să inventezi cifrele care s-au cheltuit prin oraș, fără vreun sprijin în realitate, asta da manipulare.
Cine sunt constănțenii care au profitat de NeverSea
Știm totuși că au fost câțiva constănțeni care au reușit să-și rotunjează veniturile odată cu festivalul NeverSea. Unul dintre ei este omul care l-a făcut primar pe Decebal Făgădău, fostul bun prieten al lui Mazăre, acum consilier local, Valentin Pârvulescu. Administrator al Portului Tomis, prin grija Primăriei, Pârvulescu și prietenii lui care au închiriat un container în zonă și-au rotunjit serios veniturile , participanții la festival fiind obligați să treacă exact pe acolo pentru a intra la spectacol. Au poate credeați că locul ales pentru eveniment și intrarea, au fost detalii stabilite întâmplător?
Un alt om de afaceri care și-a plasat businessul în centrul plajei NeverSea a fost Marius Ciobanu, cu al lui Dabo Doner. Fost șef la ITM, Ciobanu a fost condamnat penal pentru o luare de mită, dar chiar și-așa a reușit să-și mențină unul dintre băieți în structurile puterii. Cosmin Ciobanu este astăzi consilier județean PSD iar afacerile familiei merg mai bine decât oricând.
Surpriza constănțenilor care au intrat la festival a fost să constate că pot servi o băutură de la Mio Caffe, pe care în mod normal o poți frecventa pe bulevardul Tomis. Prietenia dintre familia viceprimarului Babu Dumitru și familia ce patronează Mio Caffe, Dumitru și Mariana Darlaiane, este de notorietate pentru cunoscători, așa că astfel îți poți explica ușor cum a ajuns Mio pe plaja NeverSea.
Primarul nostru, care n-a gândit acest festival decât prin prisma câștigului electoral, ar fi putut insista ca firma organizatoare să fie deschisă la Constanța. N-a făcut-o. Ar fi putut insista pentru niște discounturi la bilete, pentru constănțeni. N-a făcut-o. Ar fi putut insista ca măcar 10 % dintre comercianți să fie locali. Nici vorbă. Va specula, la momentul potrivit, electoral, acest grandios eveniment pe care l-a împrumutat și cam atât. Vom reveni.