Se apropie alegerile locale. Odată cu ele, ies la iveală tot felul de personaje, parte a unei specii de hiene politice aflate în hibernare timp de trei ani, dar extrem de active în anul preelectoral, când se trezesc și se luptă cu disperare pentru a obține încă trei, patru ani, într-o funcție publică, plătită generos din bani noștri.
Lui Sorin Ovidiu Cupșa, chestia asta îi iese, de minune. Și nu de ieri de astăzi, ci de vreo 20 de ani. A jucat mereu rolul de candidat pentru popor, pentru ca de fiecare dată să renunțe la munca pentru constănțeni și să se aciueze în scaunul de director, fie că a fost la Ceronav sau la Canale Navigabile, sau de cele mai multe ori, încasând bani de la ambele, simultan.
Interesul lui Cupșa a fost, de fiecare dată, să rămână în politică, pentru a-și păstra funcțiile. Indiferent cine a fost la guvernare, Cupșa a fost mereu prezent și mereu în funcții bine plătite.
Nici în 2019, protagonistul nostru nu face excepție. S-a trezit din somn și ne anunță că ar putea fi primarul Constanței. Așa că se cuvine să ne reamintim cine este domnul Cupșa, pentru că, mai mult ca sigur, mulți au uitat.
Sorin Ovidiu Cupșa este din Bistrița. Norocul vieții, pentru ardeleanul nostru, s-a produs în momentul în care a ajuns student la Institutul de Marină Civilă din Constanța. La aceeași specializare cu mult mai cunoscutul Radu Mazăre (cu doi ani mai tânăr) și totodată coleg de studii cu Sorin Strutinsky și Nicușor Constantinescu.
E foarte clar că întâlnirea cu gașca despre care știm că a condus și conduce destinele și banii Constanței a fost una fericită pentru Cupșa, pentru că din acel moment, destinul tânărului ardelean a fost strâns legat de cel al tripletei de aur.
În 1990, Sorin Ovidiu Cupșa devine membru fondator al ligii studenților din Institutul de Marină. Președinte era Nicușor Daniel Constantinescu. Apoi, președinția ligii a fost preluată chiar de Radu Mazăre. Apoi, între 1992 și 1994, au fost trei președinți. Adrian Gâmbuțeanu (director RAJDP și om de casă pentru Nicușor Constantinescu), Cristinel Dragomir (nu mai are nevoie de prezentare) și omul nostru Sorin Ovidiu Cupșa.
Și tot în aceeași perioadă, intră în PNL Constanța, alături de prietenul său Sorin Strutinsky.
Sărim până în anul 2000, când Radu Mazăre ajunge primar. Cine credeți că a fost șeful corpului de control al primarului, în primii doi ani de mandat? Sorin Ovidiu Cupșa, desigur.
Apoi, din 2002, îl regăsim pe același Cupșa în postura de ”șef birou dezvoltare în Primăria Municipiului Constanța”.
În 2004 devine Consilier Județean. Președinte al CJC devine Nicușor Constantinescu.
În anii 2005 – 2007 a deținut funcția de Director al “S.C. Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA, Filiala Telecomunicații”.
În anii 2007 – 2008 a deținut funcția de Director General și Președinte al Consiliului de Administrație la Compania Națională “Administrația Canalelor Navigabile” SA.
În anii 2004 – 2008 a deținut succesiv pozițiile: Președinte al Consiliului de Administrație la Șantierul Naval Mangalia, membru AGA la Compania Națională de Investiții, membru AGA la Transcanal SA.
Între 2008 – 2012, Consilier local în Consiliul Municipal Constanța. Primar, amicul său Radu Mazăre.
Din 2012 este Director General și Președinte al Consiliului de Conducere al Centrului Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale. Adică al CERONAV.
Ce ziceți? I-a mers bine lui Sorin Ovidiu Cupșa, în perioada de aur a tripletei Mazăre-Constantinescu-Strutinsky?
Cineva se întreba, zilele trecute, cum de a rămas protagonistul nostru președinte al CERONAV, de atâta amar de vreme, deși pe la conducerea țării s-au perindat mai multe formațiuni politice, de orientări diferite, care n-ar fi ezitat să numească un om de casă într-o funcție atât de bănoasă.
Poate pentru că Sorin Ovidiu Cupșa este, oficial, președinte al Asociației ”Cavalerii din Mangalia”, adică al masonilor din acea zonă? Poate prietenia cu Mazăre și Nicușor să-l fi ajutat?
În 2012, Sorin Ovidiu Cupșa era anunțat, oficial, ca viitor viceprimar al lui Radu Mazăre, alături de Decebal Făgădău, poziție pe care admitea, zâmbind, că și-o dorește.
Nu a primit funcția, dar a rămas înșurubat, așa cum îi place, în funcțiile bine plătite de la Ceronav și ACN. Cam 20.000 de lei lunar ridică, din bani publici, bietul Sorin Ovidiu Cupșa.
Suntem în 2019, urmează alegerile locale. Așa cum spuneam, domnul Cupșa s-a reactivat. Ne anunță că vrea să fie primarul Constanței. Cel mai probabil urmează să ne spună că prietenul său Decebal Făgădău nu s-a descurcat în această funcție și că el s-ar descurca mai bine. Ne va spune probabil și că Mazăre a fost diavolul pe pământ și că el va fi înger pentru Constanța.
De candidat, nu va candida, cum n-a făcut-o nici în trecut. Se va alege din nou cu niște funcții bine plătite și va dispărea în anonimatul cu care ne-a obișnuit, imediat după alegeri.
Ne vedem în 2023, domnule Cupșa! Noapte bună!