O nouă tripletă conduce Constanța. (II) Combinații financiare de sute de mii de euro între Dobre, Babu și Făgădău. Primarul Constanței s-a ales cu un BMW nou

Continuăm astăzi să detaliem conexiunile dintre Mircea Titus Dobre, acum ministru al turismului, Decebal Făgădău, primar al municipiului Constanța și viceprimarul numit de cei doi, Dumitru Babu. Și nu, nu e o figură de stil, încă de la învestirea în funcție, Decebal Făgădău a dezvăluit că alegerea viceprimarului a venit și ca sfat din partea lui Mircea Dobre.

În fapt, așa cum am detaliat deja în prima parte a acestei anchete, pe cei trei îi leagă o prietenie veche de mulți ani, soțiile lor fiind chiar asociate într-un afterschool, care însă, nefiind alimentat cu bani publici, așa cum sunt obișnuite cele trei familii, a dat faliment rapid.

La câteva zile după apariția primului articol pe această temă, primarul Decebal Făgădău a ținut să menționeze, în direct la Radio Sky, că nu a negat niciodată prietenia care îl leagă de Dumitru Babu. Îi aducem aminte, dacă memoria l-a lăsat, că în momentul în care a fost întrebat de ce l-a ales pe Babu pentru a-i fi viceprimar, Făgădău a justificat prin diverse motive, precum sfatul de la Mircea Dobre sau al colegilor consilieri sau expertiza lui Babu în mediul privat, nelăsând să se înțeleagă în niciun fel prietenia care-l leagă de ani buni de actualul său viceprimar.

Desigur, în stilul său de mincinos pur sânge, Decebal Făgădău a încercat să acopere un caz clasic de funcție oferită pe pile unui prieten, încercând să transforme numirea într-o decizie bazată pe analiză între colegi și criterii de competență.

Stere Babu, de la liberalul lui Chițac la secretarul general al ALDE

Familia Babu, tatăl Stere și fiii Dumitru și Alexandru, desfășoară afaceri în confecții. În fapt, familia Babu a preluat prin diverse metode(cărora le vom dedica un episod separat ) mai multe cooperative de stat, pe care le-a transformat în SRL-uri.

Cunoaștem deja istoria lui Mircea Dobre senior, membru de bază al grupării Nicușor Constantinescu – Radu Mazăre, beneficiar al mai multor contracte cu statul român prin firma Dobre și Fiii. Știm deasemenea destul de bine și faptul că tatăl lui Decebal Făgădău a lucrat peste 20 de ani în firmele controlate de Mazăre și Constantinescu.

Surprinzător, cel de-al treilea tată de tripletă, Stere Babu, este liberal cu ștate vechi, fiind chiar candidat, în trecut, la conducerea organizației constănțene a partidului dar și la un loc în Consiliul Local Constanța, lupte electorale pe care le-a pierdut de fiecare dată. Și mai surprinzător este că Stere Babu a fost introdus în Comitetul Executiv Local al PNL Constanța chiar de Vergil Chițac, atunci când amiralul și-a făcut echipă în 2016, înainte de a candida împotriva lui Decebal Făgădău. Și dacă ținem cont că imediat după alegeri, Stere Babu a dezertat la ALDE, acolo unde a fost recent numit secretar general al organizației Constanța, putem să conchidem că amiralul Chițac a avut în echipă un veritabil spion, care a turnat tot ce se întâmplă în interiorul echipei liberale.

Babu primește sute de mii de euro de la Dobre. Din prietenie

După cum spuneam, familia Babu deține o fabrică de confecții, specializată în echipamente de protecție, devenită în timp furnizor important al instituțiilor de stat constănțene și nu numai. Cu toate astea, firma DALCEGO n-a excelat până în urmă cu câțiva ani, raportând anual un profit de 10 – 20.000 de euro anual, insuficient pentru o afacere de asemenea nivel. Situația financiară precară pare a fi recunoscută chiar de Babu într-un comentariu lăsat pe Facebook sub o fotografie în care apare, alături de o delegație de oameni de afaceri, tocmai în Brazilia, în 2011. Întrebat de prieteni dacă merg afacerile, Babu recunoaște senin ”eu sunt de căruță, alții sunt cu banii”.

Situația se schimbă spectaculos pentru ”Mitică”, începând cu anul 2012, atunci când firma pe care o patronează cunoaște un salt spectaculos, ajungând la o cifră de afaceri de aproximativ 2.000.000 de euro și un profit anulat ce se învârte în jurul cifrei de 100.000 de euro.

Misteriosul salt al firmei DALGECO pare a fi legat de apariția în poveste a lui Mircea-Titus Dobre, care îl împrumută pe Dumitru Babu cu suma de 325.000 de euro. Cumulat cu mai multe credite luate de la Banca Transilvania, Mitică reușește să transforme firma Dalgeco într-una dintre cele mai bune afaceri constănțene.

Recapitulând, în 2012, într-un moment destul de slab al afaceristului Babu, acesta primește o infuzie de capital de la Titus Dobre de 325.000 de euro. Întrebat de ce i-a oferit Dobre acești bani, viceprimarul a răspuns simplu: ”din prietenie”.  Patru ani mai târziu, Babu e așezat pe scaunul de viceprimar de același Dobre, ajutat și de prietenul Făgădău, iar conform declarației de avere, din împrumutul primit nu fusese returnat încă nici măcar un euro. Încă un gest de prietenie, oare? Sau o încercare disperată de a crește un om în care se investise masiv?

Să mai spunem și că, după ani de zile în care au locuit la câteva blocuri distanță, pe strada Pescarilor, Dobre și Babu au acum domiciliul în Palazu Mare, la câteva străzi distanță? Da, da, același Palazu Mare în care Făgădău spunea că până în acest an nu intraseră utilajele de deszpăezire. Măcar acum știm de ce am trăit această premieră.

MISTERELE DECLARAȚIEI DE AVERE DEPUSĂ DE MITICĂ BABU

Dumitru Babu a depus oficial două declarații de avere. Primul lucru care-ți sare în ochi, studiindu-le, este faptul că la o distanță de doar șase luni, în cea de-a doua declarație apare un teren în plus. Probabil candidatul Babu uitase că-l deține încă din 2011. Trecând mai departe, conform declarației de avere, Babu deține un Matiz, deși toată lumea știe că se plimbă cu un BMW luxos. Întrebat de acest aspect, viceprimarul a declarat că mașina e a firmei și deci nu trebuie declarată.

Și ajungem la secțiunea împrumuturi, unde Babu consemnează că a împrumutat în nume personal o persoană  cu suma de .. țineți-vă bine, 497.000 de euro.  Alături de încă un împrumut de 300.000 de lei. Așadar, peste 600.000 de euro împrumutați deDumitru Babu unor persoane fizice pe care viceprimarul n-a vrut să le numească, deși legea îl obligă să facă asta, în declarația de avere.

Așadar, Babu primește de la Dobre 325.000 de euro în 2012 și dă mai departe peste 600.000 de euro, unor persoane necunoscute. Cumulat cu 350.000 de lei pe care i-a împrumutat propriei firme și încă 180.000 de lei împrumutați către ONG-ul pe care l-a fondat și care, culmea, îi plătește un salariu de trei ori mare decât societatea comercială, ajungem la peste 720.000 de euro împrumutați de Dumitru Babu, situație care dă cu virgulă, pentru că efectiv, cumulând toate veniturile viceprimarului, nu rezultă de nicăieri că acesta și-ar permite să împrumute cuiva o asemenea sumă.

Ca să lămurim situația, am contactat viceprimarul pe adresa instituției pe care o reprezintă, cerând să ni se spună cui a împrumutat imensa sumă. După ce am așteptat 10 zile, am primit un răspuns ambigu, care spunea că declarațiile de avere se completează pe propria răspundere, așadar să căutăm persoana fizică Babu Dumitru, nu viceprimarul. Halal model de transparență oferă actualii conducători ai Primăriei Constanța, nimic de zis. Ne dorim însă să aflăm cui a împrumutat Dumitru Babu această sumă imensă iar în acest sens am înaintat deja o sesizare către Agenția Națională de Integritate, pentru a-l soma pe alesul local să-și remedieze deficiențele din declarația de avere și să o completeze așa cum cere legea.

PRIMARUL FĂGĂDĂU S-A AJUNS. SE PLIMBĂ ÎNTR-UN BMW NOU NOUȚ ÎNSCRIS PE FIRMA LUI BABU

Și ca să nu credeți că primarul Făgădău a rămas în afara combinațiilor. Vă prezentăm un fapt care ne-a lăsat cu gura căscată. Mai multe voci, ajunse la urechile noastre, ne-au povestit că de o vreme, primarul Decebal Făgădău conduce un BMW nou. Am verificat informația și am constatat că situația este cât se poate de reală. Primarul Constanței conduce un BMW seria 5, nou, înmatriculat cu numărul CT-11-KHU. Și, ca să ne asigurăm că nu a fost doar o chestiune de o zi, două, am verificat timp de mai multe seri parcarea din jurul blocului în care locuiește Decebal Făgădău, mașina fiind parcată acolo cu regularitate de fiecare dată.

Surpriza a venit în momentul în care sursele noastre din Poliția Constanța ne-au spus cine este de fapt proprietarul mașinii și anume firma Efomix SRL, patronată de fratele viceprimarului, Alexandru Babu.  Așadar, primarul Constanței se fâțâie prin Constanța într-o mașină luxoasă primită de la familia Babu, care plătește în continuare, fiind proprietar, toate cheltuielile mașinii, de la asigurare, verificări și altele necesare bolidului. Situație pasibilă de o amendă generoasă din partea ANAF, dacă ne gândim că mașina aparține unei firme, care decontează cheltuieli fictive legat de autoturismul folosit de fapt în scopuri ce nu țin de firma care l-a achiziționat.

Am încercat să lămurim situația acestui automobil ajuns în posesia primarului Constanței, cu viceprimarul Dumitru Babu, dar acesta a refuzat și acest subiect, repetând obsesiv fraza ”nu e a mea, nu e a mea”.

Desigur, Dumitru Babu nu este asociat cu fratele său în firma Efomix, dar dacă ținem cont că firma respectivă folosește drept adresă de e-mail de contact, adresa office@dalgeco.ro, putem trage ușor concluzia că e vorba de un grup de firme afiliate, sub comanda aceluiași om.

Interesant este că firma care i-a furnizat un BMW nou primarului Constanței apare în anii trecuți ca beneficiară a unor contracte primite prin atribuire directă de către APMC Constanța. Mai exact, firma Efomix primea comenzi de zeci de mii de euro într-o perioadă în care Primăria, condusă mai mult de viceprimarul Făgădău, deținea 20 % din APMC, instituție condusă la rândul ei de Lucian Băluț și de directorul comercial George Vișan, astăzi deputat PSD Constanța, susținut puternic atât de Făgădău cât și de familia Dobre, după debarcarea lui Radu Mazăre. 

Și uite așa, s-ar închide un cerc vicios de combinații financiare în interiorul și-n jurul noii triplete care conduce orașul Constanța. Ne aflăm în fața unei situații cât se poate de rușinoase. Primarul Decebal Făgădău o ia pe urma șefului său, Radu Mazăre, cunoscut ca un amator de mașini de lux, niciuna înmatriculată pe numele său.

Am stabilit deja cu documente că Decebal Făgădău a primit un teren la un preț mult subevaluat, din partea familiei Martin. Familie care acum beneficiază din plin de lucrări de construcții în oraș și își desfășoară nederanjată afacerea de salubrizare pe bani exagerat de mulți. Acum, vedem cum o firmă care a fost beneficiară a unor contracte bănoase din partea unor instituții strâns legate de Primăria lui Făgădău, donează un BMW nou nouț pentru edilul Constanței, la scurt timp după ce patronul de iure al companiei este instalat în funcția de viceprimar.

Rămâne ca procurorii să stabilească, pentru ce a fost Făgădău blagoslovit cu un BMW? Pentru funcția de viceprimar sau pentru contracte atribuite cândva, în folosul firmei lui Babu?

spot_img
Dorian I. Hapurnea
Dorian I. Hapurnea
Ziarist, activist civic și antreprenor, Dorian Hapurnea și-a împărțit cariera profesională între activitățile jurnalistice, și diferite proiecte în zona privată. Jurnalist încă de prin anii 2000, a lucrat la cotidianul Replica de Constanţa, la ediția de Dobrogea a cotidianului România Liberă și la trustul de presă Radio Sky - Cuget Liber. După o pauză forțată de câțiva ani, din zona presei, impusă de șmecherii zonei, a revenit din 2013 ca fondator al publicației online Constanța.Ro. Începând din Ianuarie 2019, a dezvoltat un nou proiect în zona presei online devenind fondator al publicației Constanta.INFO. În 2021 a fondat alături de Cristian Hagi și Dragoș Ionescu postul TV online, Tomis TV, unde moderează emisiunea ”Constanța Altfel?”

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE