Oamenii lui Comănescu, scoși din conducerea Portului. Dumitrache de la Midia revine în forță

La o lună după ce PSD a preluat portofoliul transporturilor, au fost declanșate mișcări de trupe la nivelul Ministerului și al CN Administrația Porturilor Maritime.

S-au făcut modificări importante în structura Consiliilor de Administrație la Aeroportul Mihail Kogălniceanu, și, în paralel, la CN APM, cele două bine-cunoscute sinecuri politice.

Fliera maritimă Pandele-Firea

Astfel, pe data de 10 ianuarie, noul ministru al transporturilor, Sorin Grindeanu, l-a numit pe Dan Alexandru Catană consilier pe lângă secretariatul de stat al ministerului.

După încă 11 zile, același Catană a fost propulsat în Consiliul de Administrație al CN Administrația Porturilor Maritime, unde l-a înlocuit pe actualul director general al portului, Florin Goidea – care era membru cu mandat provizoriu.

Dumitru Catană, director la ANR (2014-2015)

Numirea lui Dan Alexandru Catană vine de la București, acolo unde Dumitru Catană, tatăl lui Catană Jr.,  este om de bază al echipei “de marinari” păstorită de Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea.

În fieful primarului de Voluntari s-au reunit în timp mulți constănțeni legați ombilical de structurile de cadre ale fostului Institut de Marină (actuala Academie Navală “Mircea cel Bătrân”).

Printre aceștia se numără și Dumitru Catană, absolvent al Facultății de Electromecanică Navală din cadrul Institutului de Marină, promoția 1980, sau Speranța Cliseru, fost director comercial al CNM Petromin SA, în perioada 1998-1999 (numită administrator public al orașului Voluntari, și Prefect al municipiului București).

Istoria fiind complicată, trebuie precizat că și Florentin Pandele și-a început cariera tot la Flotă, unde a prestat în perioada 1984-1991 ca ofițer-punte la fosta IEFM Navrom. Din 1991 până în 1997, Pandele a navigat pentru companiile „Sally Line UK” și „Dart Line” care operau în baza unor contracte de bareboat navele Ro-Ro românești „BAZIAȘ 3” și „BAZIAȘ 4” din parcul CNM Romline.

Ei bine, tot la CNM Romline lucra în perioada respectivă și mecanicul maritim Dumitru Catană, propulsat în 1993 la fostul Inspectorat de Stat pentru Navigația Civilă (actuala ANR), devenind în perioada 1993-1998 președinte al Comisiilor de Brevetare și Licență pentru personalul navigant din marina civilă.

După o trecere de 15 ani prin Ministerul de Interne la DGIPI, IGP și IPJ Constanța, Dumitru Catană a fost numit în 2014 de fostul ministru Șova director general al Autorității Navale Române. A stat doar un an în această funcție, dar suficient cât să-și angajeze fiul, pe Dan Alexandru Catană șef cu siguranța navigației pe „balta bogaților” la Căpitănia Snagov.

Așa s-a ajuns Catană Jr. consilier în minister, și, mai nou, membru în CA-ul CN Administrația Porturilor Maritime Constanța SA.

Doina Cojocaru, USR-ista numită de Drulă și reciclată de PSD

Fostă juristă la CN Administrația Porturilor Maritime, Doina Teodora Cojocaru a fost susținută de Dan Barna și promovată în 2021 de fostul ministru Cătălin Drulă zis “Rangă” la șefia Direcției Transport Naval din Ministerul Transportului, în locul Gabrielei Murgeanu.

Întreaga carieră a Doinei Cojocaru se rezumă la un singur loc de muncă, la CN Administrația Porturilor Maritime, acolo unde a lucrat în perioada 2001- aprilie 2021.

Doina Cojocaru și Dan Barna (atunci președintele USR)

Sub guvernarea PNL-USR (2020-2021), poziția de Director al Direcției Transport Naval a revenit prin negociere USR-ului, Doina Cojocaru fiind instalată, printr-un concurs absolut dubios, la șefia transporturilor navale începând cu data de 27 mai 2021.

La o lună diferență, în iunie 2021, Cojocaru a fost numită și-n consiliile de administrație la Autoritatea Navală Română și S.N. Aeroportul Mihail Kogălniceanu, în timp ce la București și-a chemat fostul iubit, pe juristul Dorin Raicu de la CN APM pe post de consultant.

În momentul în care USR a fost obligată să părăsească guvernarea, Doina Cojocaru a bătut rapid palma cu PSD-ul, iar pe 26 ianuarie și-a anunțat demisia din toate funcțiile deținute în USR.

Prin acest joc traseistic, Doina Cojocaru speră să fie păstrată în continuare pe poziția de Director al Direcției Transport Naval din Ministerul Transporturilor, fiind dispusă pentru asta să lustruiască orice clanță politică.

Lucrurile au devenit evidente anul acesta, când pe 5 ianuarie Cojocaru a fost retrasă “în mare taină” din CA-ul aeroportului Mihail Kogălniceanu și înlocuită cu George Teșeleanu – nimeni altul decât ginerele lui Ion Dumitrache, președintele organizației municipale a PSD Constanța.

Cu aceeași ocazie, PSD l-a propulsat în CA-ul de la Mihail Kogălniceanu și pe fostul senator Ștefan Mihu, mâna dreapta a șefului PSD Constanța, Stroe Felix.

Apropiații lui Gabriel Comănescu scoși din Administrația Port

Ultima mișcare pe tabla de șah s-a produs chiar ieri, când doi dintre membrii Consiliului de Administrație al portului, Ghiorghe Bătrînca și Mircea Burlacu, au fost înlocuiți cu Suryan Omar Dede și Gheorghe Naceades.

Burlacu și Bătrînca au ștate și legături vechi cu administrația și operatorii portuari, primul în calitate de președinte (aproape istoric) al „Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare” iar a doilea ca apropiat al grupurilor de interese ce gravitează în jurul organizației patronale autonome „Constanța Port Business Association.”

În tandem cu omul de afaceri Gabriel Valentin Comănescu de la GSP, sindicalistul Burlacu a scos în stradă angajații din port, în mai 2014, când fostul primar Radu Mazăre susținea necesitatea listării CN APM pe Bursa de la București, și transferul unui pachet de 33% din acțiunile portului la Consiliul Local Constanța.

La acel moment, operațiunea le-a reușit, doi PSD-iști de vază ajungând în scurt timp la pușcarie: primarul Radu Mazăre și ministrul transporturilor Dan Șova.

Ghiorghe Bătrînca a absolvit secția Navigație a Institutului de Marină Civilă (IMC), promoția 1992, devenind ulterior profesor la aceeași instituție de învățământ. În anii de glorie ai capitalismului, Bătrînca a fost asociat cu răposatul armator Corneliu Idu, în firma Octogon Shipmanagement SRL, devenind astfel un apropiat al operatorilor portuari interesați direct de controlul administrației port.

Ion Dumitrache obligat să acționeze

Suryan Omar Dede și Gheorghe Naceades, cei care i-au înlocuit în CA-ul portului pe Burlacu și Bătrînca, sunt membri activi, de ani de zile, ai organizației municipale de tineret a PSD Constanța.

Din informațiile pe care le deținem pe surse, Nicolae Moga și George-Gabriel Vișan au reprezentat primele propuneri pentru cele două poziții, dar ulterior, organizația de partid a decis prin vot să-i trimită în CA-ul portului pe Suryan Omar Dede și Gheorghe Naceades.

Relațiile grupului de afaceri de la Midia, reprezentat de Ion Dumitrache, cu actuala echipă managerială a CN APM nu sunt tocmai bune.

Sub guvernarea PNL-USR, administrația portului în frunte cu Florin Goidea, a încercat sabotarea “pe față” a afacerilor celor de la Midia, dacă ne amintim, de exemplu, tentativa de a interzice accesul la cheu a navei Alezzi Yacht, scandalul provocat în jurul terminalului de export animale vii, piedicile puse portului turistic Grand Marina sau naționalizarea serviciilor de pilotaj.

spot_img
Ovidiu Irimia
Ovidiu Irimia
Are o experiență de 18 ani în presa scrisă. A debutat în 2001, ca simplu colaborator al departamentelor de investigații pentru mai multe publicații din România, apoi consultant, iar ulterior a devenit editor cu normă întreagă. A profesat mult timp în mediul de afaceri din București și din străinătate, fiind specializat în achiziții și analiză de piață, dar pasiunea pentru presa de investigații nu l-a părăsit niciodată.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE