Omul lui Comănescu. Ministrul “Grindă” de la Institutul de Marină, studentul lui Chițac, susținător al Legii Offshore

Actualul ministru al dezvoltării de care PNL ține cu dinții, Ion Ștefan alias „Grindă” a absolvit Institutul de Marină Civilă din Constanța (IMC), în anul 1992. Și conform propriilor sale declarații, Grindă a fost coleg la Academia Navală cu Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu.

Născut în 1969 în comunca Milcovul din județul Vrancea, absolvent al liceului Unirea din Focşani în 1987, Ion Ștefan avea să fie admis în același an la Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân” Constanţa, la specializarea inginer electromecanică.

Așa avea să devină coleg cu bucureșteanul Radu Mazăre și cu prahoveanul Nicușor Constantinescu, dar și student al profesorului de inginerie mecanică Vergil Chițac.

Despre cei doi foști colegi ai săi, Ion Ștefan ne-a declarant că “aveau legături și înainte de 1989,” dar menționează că Nicușor era un „anticomunist convins” care a ajuns la închisoare din cauza lăcomiei.

După cum ne amintim, venirea revoluției a dus la scindarea învățământului tradițional de marină, astfel că secțiile civile ale facultăților de Navigație și Electromecanică Navală (unde susnumiții erau studenți) au fost reorganizate, în februarie 1990, în Institutul de Marină Civilă (actuala UMC), din strada Mircea. Așa au devenit Ion Ștefan și colegii săi, absolvenți ai IMC (actuala Universitate Maritimă Constanța).

Imediat după terminarea facultății, în timp ce Mazăre și Constantinescu erau patroni de ziar la Constanța, Ion Ștefan s-a întors în Vrancea unde din marinar s-a făcut controlor vamal la Vama Focşani.

Un an mai târziu, în 1994, împreună cu fratele său mai mare, Ștefan Coman, actualul ministru bune bazele grupului privat de firme Balcanic Prod, cu sediul în Focșani.

Și ce să vezi! Ion Ștefan anunge în doar câțiva ani cel mai mare producător de obiecte din plastic din țara noastră. Iar dacă ar fi să-i dăm crezare ministrului, firma sa este chiar “cel mai mare producător de plastice din Estul Europei.”

Evident că afacerile merg împletite cu politica. Și astfel, în 2016, Ion Ștefan a devenit deputat din partea PNL Vrancea, membru în comisia pentru industrii şi servicii.

Ajuns în această poziție, la fel ca fostul său profesor Vergil Chițac, fostul student de la marină s-a ocupat febril de promovarea Legii Offshore. Și nu este vorba de vreo speculație, pentru că Ion Ștefan și-a trecut chiar în CV-ul personal măreața initiativă, după cum urmează:

“Inițiator al modificării Legii Offshore, în sensul în care veniturile obținute de statul român din exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră să fie utilizate pentru extinderea rețelelor de gaze naturale, pe teritoriul României, avându-i ca beneficiari ultimi pe cetățeni.”

Extras din CV-ul lui Ion Ștefan
Extras din CV-ul lui Ion Ștefan

Adică fostul student al profesorului Vergil Chițac, promotor cunoscut și asumat al Legii Offshore, își aduce aportul alături de fostul său dascăl de la Institutul de Marină din Constanța, și stipulează în Lege ca banii încasați de stat în urma exploatării gazelor să fie investiți automat în rețele de distribuție, astfel încât, marile companii din Marea Neagră să le poată vinde mai ușor populației.

Acestea fiind spuse, trebuie să recunoaștem că la Constanța, de când cu gazele din Marea Neagră, epidemia coincidențelor a depășit-o pe cea de Covid-19: profesorul Chițac ajunge primar cu sprijinul foștilor săi studenți, Comănescu și Ștefan, unul ministru la dezvoltare iar celălalt mare petrolist.

În timp ce petrolistul face milioane în Marea Neagră din prestarea de servicii pentru multinaționalele din energie, profesorul Chițac și fostul său coleg liberal de Vrancea, se tot căznesc să treacă Legea Offshore prin Parlament, dar nu oricum, ci în parametrii doriți de industria petrolieră străină.

Ați mai văzut o asemenea coincidență?

Ion Ștefan și Ludovic Orban (președintele PNL)
Ion Ștefan și Ludovic Orban (președintele PNL)

Cei care au timp să frunzărească internetul, vor afla cum liberalul Grindă este noul baron de Vrancea, după surclasarea celebrului Oprișan, poziție din care și-a montat toate rudele și prietenii în funcții cheie în apartul administrativ local.

Nu mai mișcă nimic în Vrancea fără aprobarea liberalului Ion Ștefan, care la alegerile parlamentare din decembrie a deschis lista PNL pentru camera deputaților în Vrancea. O să-l mai avem deci la butoanele puterii, cel puțin vreo patru ani de-acum încolo.

Ma jos puteți viziona declarațiile lui Ion Ștefan, făcute chiar la Constanța, in ianuarie 2020.

spot_img
Ovidiu Irimia
Ovidiu Irimia
Are o experiență de 18 ani în presa scrisă. A debutat în 2001, ca simplu colaborator al departamentelor de investigații pentru mai multe publicații din România, apoi consultant, iar ulterior a devenit editor cu normă întreagă. A profesat mult timp în mediul de afaceri din București și din străinătate, fiind specializat în achiziții și analiză de piață, dar pasiunea pentru presa de investigații nu l-a părăsit niciodată.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE