Opt state europene interzic centralele pe gaz în imobilele noi. Sistemele centralizate reprezintă viitorul

În Uniunea Europeană funcționează în prezent 65 de milioane de centrale termice pe gaz care generează 38% din energia finală, apă caldă și căldură, pentru spațiile rezidențiale.

Însă, centralele individuale produc emisii poluante cu efect de seră, context în care REPowerEU încurajează statele membre să elimine treptat centralele pe combustibili fosili, să înăsprească cerințele naționale pentru înlocuirea centralelor de apartament și să limiteze din 2029 introducerea pe piață de centrale pe gaz.

Iar asta nu este o noutate, având în vedere că Uniunea Europeană își dorește să devină primul mare bloc economic care să atingă neutralitatea climatică prin reducerea drastică e emisiilor de gaze cu efect de seră.

În acest context, opt state europene au demarat deja procesul de interzicere a utilizării centralelor pe gaz în clădiri, acestea fiind următoarele:

Danemarca a interzis din 2013 racordarea clădirilor noi la rețeaua de gaze naturale. A stabilit ca până în anul 2028 jumătate din imobile să fie racordate la rețeaua de încălzire centrală.

Norvegia a interzis din 2017 racordarea clădirilor noi la rețeaua de gaze naturale

Olanda a interzis din 2018 racordarea clădirilor noi la rețeaua de gaze naturale

Franța a interzis din 2022 montarea de centrale individuale pe gaz prin introducerea unor limite de emisii de CO2 a instalațiilor de încălzire ale noilor imobile construite.  

Austria va impune din 2024 interzicerea reparării centralelor temice vechi și montarea de noi central individuale pe gaz.

Germania va impune din 2024 obligația ca 64% din energia folosită pentru noi sisteme de încălzire să fie din energie regenerabilă, iar prin aceasta se interzice de facto montarea de centrale pe gaz sau produse petroliere.

Marea Britanie va interzice din 2025 montarea de centrale pe gaz și produse petroliere în imobilele noi

Belgia interzice din anul 2025 montarea de centrale pe combustibili fosili în imobilele noi

Avertismentul lui Decebal Făgădău din 2020

„Norma de protecție a mediulul va crește în mandatul comisarului șef Ursula von der Leyen.

Cu alte cuvinte, va fi penalizat cel care produce și poluează la scară mai mică. De ce? Tocmai pentru a fi încurajat sistemul centralizat” a explicat fostul primar Decebal Făgădău, în cadrul unei conferințe de presă ținută joi, 30 ianuarie 2020, la Constanța.

Este poate mai ușor de înțeles, citind cele de mai sus, de ce Primăria Constanța face investiții în sistemul centralizat de termoficare, pe care s-a chinuit să-l țină în viață în ultimii 33 de ani.

Desigur, modernizarea distribuției agentului termic nu se va întâmpla peste noapte, dar face să transpară direcția de urmat, trasată la nivel european, la care și Constanța a găsit de cuvință să se alinieze.

spot_img
Ovidiu Irimia
Ovidiu Irimia
Are o experiență de 18 ani în presa scrisă. A debutat în 2001, ca simplu colaborator al departamentelor de investigații pentru mai multe publicații din România, apoi consultant, iar ulterior a devenit editor cu normă întreagă. A profesat mult timp în mediul de afaceri din București și din străinătate, fiind specializat în achiziții și analiză de piață, dar pasiunea pentru presa de investigații nu l-a părăsit niciodată.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE