Ovidiu Cupșa confirmă: „Au reușit să mă demită. Este o epurare politică”

Ovidiu Sorin Cupșa a confirmat în urmă cu puțin timp că a fost demis de ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, de la conducerea Centrului Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV), fiind înlocuit totodată cu Teo Popa, un apropiat al amiralului Chițac.

Într-o postare pe pagina personală de socializare, Ovidiu Cupșa susține că demiterea ar avea legătură cu recentele discuții privind integrarea CERONAV în organigrama Autorității Navale Române (ANR):

„N-au reușit să desființeze CERONAV, au reușit doar să mă demită pe mine. După aproape 12 ani în care echipa CERONAV a făcut un management performant, am fost revocat de la conducerea instituției” transmite Cupșa. 

Fostul director al CERONAV mai susține că actul demiterii este fără temei și reprezintă o epurare politică pentru că s-ar fi opus fuziunii cu ANR dar și pentru că, actuala administrație locală liberală se simte amenințată electoral.

Afirmațiile sale vin în contextul în care, după cum a anunțat deja, Ovidiu Cupșa intenționeză să-și depună în 2024 candidatura pentru fotoliul de primar al municipiului Constanța:

„Ca planuri de viitor, mi-am asumat să candidez la Primăria Municipiului Constanța în 2024. Cred că și Municipiul Constanța are nevoie de un proiect de dezvoltare și o viziune pe termen lung.

Dar, se pare că și aici contez prea mult și faptul că voi candida alimentează teama multora că îmi voi asuma aceeași politică principială, ca la CERONAV, fără a răspunde unor grupuri de interese, fără a mă lăsa cumpărat sau intimidat, pentru că sunt un luptător, nu o marionetă a cuiva.

Nu îmi pare rău de nimic, căci știu că mereu mi-am făcut datoria, rămân fidel principiilor mele și României, pe care am avut onoarea să o reprezint la nivel global.

Știu că demiterea mea este o epurare politică și nu are temei, deoarece am atins cele mai înalte performanțe pentru un manager de instituție publică și nu are o motivație profesională. E doar încă una dintre multele pietre aruncate în mine, unul dintre motive fiind și acela că mi-am asumat proiectul public numit Constanța.

Mă bucur că teama adversarilor mei e atât de mare și cred că mi-au făcut un bine, deoarece mă voi putea dedica și mai determinat acestui proiect.

Pe colegii mei îi sfătuiesc să fie mereu vigilenți pentru a apăra și dezvolta în continuare această CERONAV. Colegului meu Teo Popa, care va prelua frâiele instituției, îi urez succes și îl asigur de tot suportul meu.

Constănțenilor le doresc să aleagă în 2024 în fruntea urbei un om care să facă orașul o citadelă europeană. Dumnezeu să apere Constanța!” a scris Cupșa pe pagina de socializare.

Statornicia CERONAV

În ultimiii 33 de ani, centrul de perfecționare al marinei civile (actualul CERONAV) a avut doar patru directori, față de alte instituții care n-au beneficiat de aceleași privilegii manageriale. 

Astfel, directorii CERONAV au stat cu anii la șefia instituției, servind fiecare guvernare indiferent de culoarea politică, după cum urmează: Haralambie Beizadea a fost director 10 ani (1991-2001), Mircea Udrea vreo 6 ani (2001-2007), Dorel Popa a fost adjunct, după care director general timp de 5 ani (2007-2012), și ultimul, SorinOvidiu Cupșa, a ocupat poziția director din 2012 până ieri, 13 decembrie 2023.

Inginerul Teo Popa, noul directorul al CERONAV

Începând de azi, CERONAV urmează să fie condus de fostul consilier local Teo Popa, și el angajat al centrului încă din 1998 (de pe vremea când se numea CPPMC Constanta).

Inginer mecanic la bază, Popa a absolvit în 1986 Universitatea din Galați, Facultatea de Mecanică, Secția Nave. În 1999 a devenit Doctor în Științe Tehnice, specializarea Mașini și Echipamente Termice, tot la Galați, în cadrul Universității “Dunărea de Jos.”

Teo Popa alături de Ovidiu Cupșa, în 2017, la Hotel "Iaki" - sursa Cuget Liber
Teo Popa alături de Ovidiu Cupșa, în 2017, la Hotel „Iaki” – sursa Cuget Liber

Până să ajungă angajat al centrului de perfecționare al marinei civile, Teo Popa a lucrat la Institul de Marină “Mircea cel Bătrân” Constanța ca asistent universitar, la Catedra de Motoare și Mașini Termice, în etapa 1986- 1993, devenind ulterior Șef de Lucrări la Facultatea de Inginerie, Catedra de Rezistență și Mașini a Universității Ovidius.

A navigat foarte puțin, între anii 1989 – decembrie 1995, mai întâi ca instructor de practică pe fosta navă școală „NEPTUN” a Institutului de Marină, iar ulterior ca ofițer 3 inginer în două voiaje la fosta companie de stat CNM Petromin, pe nava “TELEAJEN” (85000 tdw) octombrie 1994 – ianuarie 1995 și ulterior pe petrolierul “LIBERTATEA” (155000 tdw) februarie 1995 – decembrie 1995.

Petrolierul "Libertatea"
Petrolierul „Libertatea”
spot_img
Ovidiu Irimia
Ovidiu Irimia
Are o experiență de 18 ani în presa scrisă. A debutat în 2001, ca simplu colaborator al departamentelor de investigații pentru mai multe publicații din România, apoi consultant, iar ulterior a devenit editor cu normă întreagă. A profesat mult timp în mediul de afaceri din București și din străinătate, fiind specializat în achiziții și analiză de piață, dar pasiunea pentru presa de investigații nu l-a părăsit niciodată.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE