Vă mai amintiți de mult trâmbițatul proiect „Adoptă un spațiu verde” al lui Vergil Chițac, respins de Consiliul Local în 2021? A murit din fașă, chiar dacă edilul a declarat că va face tot ceea ce depinde de el pentru a schimba această situaţie:
„Respectând prevederile Codului Administrativ, art.291, alin 3, litera c, voi accepta, prin dispoziţie de primar, serviciile oferite de orice persoană fizică sau juridică ce doreşte să întreţină un spaţiu verde. Exact aşa procedează şi dl. Emil Boc la Cluj. Vom munci împreună pentru a avea un oraş frumos. Vom redeveni o mare şi frumoasă familie. Aveţi încredere!“
Nu a fost să fie. Constănțenii n-au avut încredere, iar mai puțin de 5 persoane fizice și juridice au încheiat protocol de „adopție” cu Primăria.
Acum, în 2024, Inspectoratul Școlar Județean Constanța anunță inițierea Proiectului județean “Verde creativ- Adoptă un spațiu”.
Mai precis, școlile sunt invitate să se ocupe de spațiile verzi de la Palatul Copiilor:
„Inspectoratul Școlar Județean Constanța, în parteneriat cu Palatul Copiilor Constanța, inițiază în acest an școlar Proiectul Județean Verde creativ- Adoptă un spațiu. Fiecărei unități de învățământ care își exprimă intenția de participare i se va atribui un perimetru din cadrul parcului Palatul Copiilor Constanța pe care îl va „adopta” (și care va purta numele ales de către elevi și profesori), ecologiza și amenaja. Spațiile verzi amenajate vor putea fi utilizate de către instituțiile școlare constănțene ca zone neconvenționale, în aer liber, pentru desfășurarea de activități educative.
Activitățile din cadrul acestui proiect se vor desfășura în perioada aprilie- iunie 2024 şi se adresează tuturor elevilor din județul Constanța, sprijinind, în egală măsură, instituțiile de învățământ în organizarea și proiectarea activităților din cadrul Programului Național „Săptămâna verde”.
Palatul Copiilor Constanța, unitate conexă pentru învățământ nonformal, dispune de un parc natural caracterizat printr-o diversitate a speciilor floristice şi faunistice. Această eterogenitate a ecosistemelor conferă zonei o mare valoare din punct de vedere al biodiversității (floristice, faunistice şi peisagistice) şi un grad ridicat de stabilitate şi naturalețe.
„Sănătatea și naturalețea spațiului verde este importantă din punct de vedere științific, didactic și estetic, educația ecologică fiind una din țintele strategice ale politicilor educaționale. Este important ca elevii noștri să se responsabilizeze în direcția dezvoltării durabile, prin participarea la acțiuni ecologice sustenabile de acest tip. Prin intermediul acestui proiect activitățile derulate la nivelul unităților de învățământ din județul nostru vor căpăta un cadru organizat, crescând valoarea actului educativ de tip nonformal”, a declarat Sorin Mihai, inspector școlar general.”