Autoritatea Navală Română, instituția care se preocupă de siguranța navigației, deci de activitățile pe apă, a demarat anul acesta și o campanie de informare publică, la uscat.
Acțiunea în sine reprezintă o noutate absolută, având în vedere că până de curând, turișitii veniți pe litoral sau proprietarii de skijet-uri, nici măcar nu știau de existența acestei instituții a statului român, cu atât mai puțin că legea obligă la purtarea vestei de salvare toți amatorii de agrement nautic.
Astfel, potrivit unui comunicat oficial, Autoritatea Navală Română desfășoară în perioada 17 iulie-15 septembrie campania de informare și conștientizare sub sloganul “Sos! Vesta de salvare salvează vieți”.
Practic, în zonele de agrement nautic din toată țara, pe lângă activitatea de control pe care angajații ANR o desfășoară în mod regulat, acum aceștia merg efectiv la firul ierbii pentru a sta vorbă cu cei care dețin ambarcațiuni de agrement, dar și cu pasagerii.
Prin această metodă directă, inspectorii ANR le explică turiștilor și agenților economici pericolele la care se expun cei care nu poartă veste de salvare în timpul incursiunilor pe apă.
12.611 de ambarcaţiuni de agrement înmatriculate în România
Potrivit datelor centralizate din Registrul Matricol al Ambarcaţiunilor de Agrement şi în Registrul de Evidenţă al Ambarcaţiunilor de Agrement, în momentul de față sunt înmatriculate în România, respectiv înscrise în evidenţa ANR, un număr total de 12.611 ambarcaţiuni de agrement.
Toți cei care sesizează nereguli în ceea ce privește purtarea vestei de salvare sunt rugați să contacteze căpitănia de port din zona în care se află.
Lista completă cu numerele de telefon ale căpităniilor din întreaga țară se regăsește pe pagina web a Autorității Navale Române (AICI)