Conform unui comunicat al EPPO Bruxelles, secția Cluj-Napoca a Parchetului European a realizat în această dimineață 12 perchezii în cadrul unei anchete în care sunt vizați funcționari ai Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) cu sediul la Galați, dar și angajați ai Autorității Navale Române (ANR).
Dosarul nu este nou, cercetările în cauză fiind demarate încă de anul trecut, iar în octombrie 2023, procurorii DNA au mai solicitat și ridicat o serie de documente de la AFDJ Galați.
Din primele date furnizate presei rezultă că, funcționari publici din cadrul AFDJ Galați, în calitate de reprezentanți ai acestei instituții, ar fi obținut finanțare europeană prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), în vederea achiziționării a două remorchere multifuncționale, printr-un contract lansat în septembrie 2019, în valoare totală de 35.144.000 lei (aproximativ 7 milioane de euro).
Însă, cele două nave livrate în vara anului 2021 în cadrul contractului finanțat din bani europeni, n-ar respecta criteriile tehnice stabilite inițial prin caietul de sarcini, de unde ar rezulta prejudiciul adus bugetului Uniunii Europene.
În comunicatul oficial al EPPO se pretinde că funcționarii publici au depus documente inexacte în vederea finanțării proiectului: deși ambarcațiunile erau destinate exclusiv navigației fluviale, suspecții au întocmit caietul de sarcini în baza unor caracteristici tehnice mai restrictive, specifice navelor maritime. Prin urmare, tipul de nave care se încadrează în criteriile caietului de sarcini a fost limitat, probabil cu intenție, ceea ce a împiedicat alți operatori economici să participe la procesul de licitație și, în cele din urmă, a favorizat un singur ofertant (șantier naval).
În urma finalizării contractului cu șantierul constructor, în iulie 2021 au fost livrate cele două remorchere, având un pescaj mai mare decât era prevăzut inițial în caietul de sarcini și contractul de achiziție. Din acest motiv, cele două nave nu pot fi exploatate decât pe Dunărea maritimă, acolo unde adâncimea o permite, în condițiile în care acestea ar fi fost destinate întregului sector fluvial.
Implicarea Autorității Navale
Legătura Autorității Navale Române cu acest dosar constă în faptul că, pentru remorcherele achiziționate de AFDJ în cadrul programului de finanțare, biroul tehnic al ANR ar fi emis anumite documente necesare exploatării acestor nave.
Perchezițiile au vizat sediile celor două instituții amintite și ale unor societății comerciale, dar și domiciliile unor persoane fizice, angajați în cadrul AFDJ Galați. Toți cei implicați au în acest moment calitatea de suspecți.