Pompierii, considerați ineficienți de martorii incendiului de la Beirut

Mai mulți martori aflați în zona restaurantului Beirut, în momentul în care acesta ardea, indică faptul că pompierii constănțeni au acționat ineficient, aducând mașini multe dar folosind doar câteva, cu furtunuri sparte și apă foarte puțină.

Situația indicată este cu atât mai gravă dacă ținem cont că sediul pompierilor se află la doar câteva sute de metri. Reprezentanții poliției sunt și ei indicați ca slab pregătiți, aceștia nefiind capabili sa disperseze oamenii adunați să asiste la probabil cel mai grav incendiu din ultimii ani în Constanța.

Florin Popescu, unul din tinerii aflați la fața locului, descrie în detaliu ceea ce s-a întâmplat:

”Asa incompetenta ca a pompierilor mai rar intalnesti! Stilul Dorel, clasic romanesc! 2 muncesc si 30 privesc! Desfasurare impresionanta de forte…politia rutiera a inchis b-dul Tomis, multi jandarmi a caror treaba era sa indeparteze populatia care oricum era la minim 50 metri de obiectiv(era fum) si multe masini de pompieri, dar functiona doar una ca restul stateau insirate degeaba si fara apa( asta nu am inteles-o!) la un moment dat s-a terminat apa si la acea masina si s-a stat vreme de 20 minute in care toti priveau flacarile cum se reaprind! Vine in final o masina cu apa, dar dureaza foarte putin pana cand celor de pe scara li se rupe acolo sus furtunul care incepe sa se roteasca pe deasupra lor, improscand apa dupa modelul acelor flori de gradina zis si ” floarea nebuna”. S-au oprit, au coborat scara si au retras masina inutilizabila, continuand haotic! Va spun, erau 50 de pompieri dar munceau vreo 2, restul ori erau impartiti in cete care discutau, ori se invarteau de la un grup la altul! Bezmetici total! Cand o sa mai aud ca pompierii au intervenit la stingerea unui incendiu cu 9 autospeciale si a durat stingerea focului cateva ore, imi voi aminti acest tablou la care am participat, in care 2 muncesc si restul privesc!”, a declarat Florin Popescu.

Un alt tânăr, sub protecția anonimatului, confirmă cele spuse mai sus, arătând același mod ineficient de lucru al pompierilor:

”Confirm, din pacate, ceea ce s-a spus! Am fost acolo, incercand la un moment dat, pana la aparitia masinilor de pompieri, sa dirijez masinile care intrau pe Tomis dinspre capitol, pentru a lasa bulevardul liber pentru masinile de interventie! Am sunat de 3 ori le 112 si nu s-a raspuns. Posibil sa fi fost multe apeluri, desi … un serviciu de urgenta ar trebui sa aibe suficiente ”linii” libere, nu? Trecand peste, dupa ce am sunat de alte 3 ori solicitand dispecerului de la capatul telefonului ceea ce credeam ca e necesar, e de retinut ca in momentul in care am solicitat sa se trimita echipaje de politie sa se blocheze accesul pe Tomis de la Capitol, mi s-a spus ca ”ok” vor anunta sa se faca acest lucru! Ce sa inteleg acum? Ca desi jumatate de oras apeleaza 112, solicita interventie majora, nimeni nu are in cap o coordonare eficienta a fortelor de interventie, nimeni nu gandeste ce strazi sa blocheze cum sa ”atace” incendiul etc etc etc. Poate imi e usor sa vorbesc fiind prezent la fata locului si vazand ce se intampla si banuind care sunt punctele nevralgice, dar as tinde sa cred ca acolo la ISU cineva trebuie sa fie capabil sa aiba viziune asupra interventiei, asupra zonei atat de cunoscuta in oras! Sunt multe de spus, printre care, cel mai … elocvent, ar fi ca la masina de pompieri cu scara care a intervenit pe str Vladimirescu, intre Mondo Pub si Beirut, s-a incercat timp de mai mult de 5 minute asezarea ei intr-o pozitie (desi cred ca s-ar fi putut face aceasta ”miscare” dintr-o singura manevra, nu din sapte … da in fata, da in spate etc) iar, in momentul in care scara s-a ridicat, pompierul era sus, si s-a cuplat furtunul de la masina cu apa, acesta s-a dovedit a fi FISURAT, apa tasnind din el – la baza masini – pe caldaram …. si atunci sa nu te intrebi cu ce mijloace sunt trimisi oamenii astia sa intervina? Sa nu te intrebi cu ce bani se tin aceste institutii si cine ii mananca? Priviti pe fimarile video de la amatori, postate pe facebook si spuneti-mi ce fel de jet au aceste furtunuri, cat de mare era presiunea si cum curgea apa! Am vazut cu ochii mei ca si multi alti constanteni aflati acolo, ca apa nu avea putere! Nu facea atlceva decat sa controleze daca vreti, focul pe alocuri! La cat de lipsita de presiune era si la debitul mic nu ar fi putut in veci sa stinga acel incendiu. In concluzie, cu regret o spun, desi nu am nimic cu pompierii (ganditi-va cati dintre noi ne-am fi bagat acolo ….!!!), consider ca nu s-au aflat acolo pentru a salva o cladire, bunurile din ea, vietile omenesti; ci doar pentru a controla focul – in cel mai bun caz!!”

În replică, reprezentații ISU au emis un comunicat de presă, prin care își mențin poziția că intervenția de la restaurantul a fost una reușită, argumentul decisiv fiind acela ca incendiul nu s-a extins la casele din jur. Despre cele trei victime din restaurant, tăcere. Cine plătește pentru faptul că trei tinere și-au pierdut viața?

spot_img
Dorian I. Hapurnea
Dorian I. Hapurnea
Ziarist, activist civic și antreprenor, Dorian Hapurnea și-a împărțit cariera profesională între activitățile jurnalistice, și diferite proiecte în zona privată. Jurnalist încă de prin anii 2000, a lucrat la cotidianul Replica de Constanţa, la ediția de Dobrogea a cotidianului România Liberă și la trustul de presă Radio Sky - Cuget Liber. După o pauză forțată de câțiva ani, din zona presei, impusă de șmecherii zonei, a revenit din 2013 ca fondator al publicației online Constanța.Ro. Începând din Ianuarie 2019, a dezvoltat un nou proiect în zona presei online devenind fondator al publicației Constanta.INFO. În 2021 a fondat alături de Cristian Hagi și Dragoș Ionescu postul TV online, Tomis TV, unde moderează emisiunea ”Constanța Altfel?”

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE