Prietenul nostru, Eduard Acsente, ne-a prezentat povestea impresionantă a îndrăgostiților din Cimitirul Maritim Sulina.
Luna mai , 1868. La Sulina , aflată sub administrația Comisiei Europene a Dunării (C.E.D) din 1856, sosește vaporul englezesc s/s “Adalia care avea ca ofițer secund pe William Webster, în vârstă de 25 de ani. Acesta era insoțit de logodnica sa Margaret Ann, cu sora ei și mama lor. Pentru tânărul William era o bună ocazie să se întâlnească în acest voiaj cu tatăl lui, John Webster, care lucra ca șef mecanic pe una din navele C.E.D. și să-i prezinte logodnica.
Pe data de 21 mai 1868, fiind o vreme foarte călduroasă, cele două surori s-au decis sa facă o baie în Dunăre. Mama și logodnicul lor privindu-le de pe puntea vaporului. Si deodată … lovește tragedia. Margaret Ann, logodnica, țipă că se îneacă, dând din mâini cu disperare. William, logodnicul, sare imediat de pe puntea vaporului s-o salveze, dar Dunărea , cu curenții si vârtejurile ei, i-a inghițit pe amândoi. Singura salvată de echipajul navei “Adalia” a fost sora logodnicii.
Înmormântarea a avut loc în Cimitirul Martim al C.E.D., unde povestea tragediei logodnicilor îndrăgostiți este spusă de două impresionante monumente funerare, precum și de ghidul care însoțește turiștii.
Ceva mai tarziu și vaporul “Adalia” ( de 1,270 tons ) a avut un sfârșit trist. Pe 25 iunie 1872, în timp ce naviga pe ruta Plymouth , Anglia – Quebec, Canada, a lovit o stâncă în apropierea insulei St.Paul, Nova Scotia, Canada , scufundându-se pe jumătatea din lungime. Din fericire, echipajul și pasagerii au fost salvați de un alt vapor.
În fotografie :
În partea stângă, mormântul lui William Webster , Ofițer Secund pe nava “Adalia” ;
– pe partea stângă a capacului: ” In memory of WILLIAM WEBSTER, chief officer on board s.s. ADALIA , who nobly sacrificed his own life by endeavoring to save MARGARET ANN PRINCLE, from drowing at Soulina on the 21 of May 1868, aged 25 years. He was the only son of the late JOHN WEBSTER of Bishopwearmouth Co. Durham, England.
(În traducere liberă: În memoria lui William Webster, ofițer secund la bordul ss “Adalia”, în vârstă de 25 de ani, care și-a sacrificat viața prin îndrăzneala lui de a salva pe Margaret Ann Princle de la înec la Sulina pe 21 mai 1868. A fost singurul fiu al răposatului John Webster din Bishopwearmouth Co. , Durham, Anglia )
– pe partea dreaptă a capacului : “This monument is erected by a sorrowing mother in memory of most affectionate and dearly loved son ………”. ( “ Acest monument a fost ridicat de o îndurerată mamă a celui mai iubit și îndrăgit fiu………” ….urmează textul unui psalm din Noul Testament )
În partea dreaptă mormântul logodnicii:
– pe partea stângă a capacului : ” In affectionate remembrance of MARGARET ANN PRINCLE of Newton by the Sea Northumberland England who was accidentally drowned at Soulina on the 21 of May 1868 aged 23 years .
(În traducere liberă : “ În amintirea cu afecțiune a Margaretei Ann Princle , in varsat de 23 de ani, din Newton by the Sea Northumberland, Anglia, care printr-un accident s-a înecat la Sulina pe 21 mai 1868. )
– pe partea dreapta a capacului : “This monument is erected by a sorrowing mother in memory of most affectionate and beaux loved daughter ”
( “Acest monument a fost înălțat de către o mamă îndurerată în memoria celei mai frumoase și iubitoare fiice “)
În Cimitirul Maritim al C.E.D. din Sulina își dorm somnul de veci o serie de personalitati ale C.E.D. si ale Sulinei : englezi, danezi, nemti, italieni, austrieci, greci si romani (printre care si o prințesă, Ecaterina Moruzi , nepoata lui Ioan Sturza ,Voievod al Moldovei )
Daca treceți prin Sulina, nu pierdeți ocazia să vizitați acest “cimitir viu”, așa cum îl numea Petre Covacef, autorul cărții “Cimitirul viu de la Sulina” apărută la editura Ex Ponto, Constanta în 2003.