Povestea primei “benzinării amfibie” din România. O vedeți zilnic pe bulevardul Mamaia

Mulți constănțeni trec aproape zilnic pe lângă benzinăria de pe Bulevardul Mamaia pe a cărei reclamă luminoasă se regăsește, în mod neobișnuit pentru asemenea activități, o ancoră “cu brățară” specifică domeniului naval.

Te-ai putea gândi la orice, mai puțin la faptul că, această stație de carburanți este o afacere amfibie, care și-a început activitatea pe apă, cu mai bine de 20 de ani în urmă.

Afacerea este deținută și administrată, încă din 1992, de maistru mecanic Constantin Lungu, născut în 1948 în localitatea Nicolae Bălcescu din județul Tulcea.

Deși anul acesta, pe 22 februarie, omul de afaceri a sărbătorit împlinirea venerabilei vârste de 75 de ani, el este în continuare activ și continuă să-ți coordoneze activitățile economice așa cum a făcut-o în ultimii 30 de ani.

Fost primar al comunei Nalbant, în perioada comunistă

Constantin Lungu și-a început cariera, conform pregătirii sale, ca maistru mecanic la un atelier de reparații din Tulcea. Apreciat ca bun meseriaș, în anii ’70 a fost remarcat de organele fostului Partid Comunist (PCR) și trimis la Constanța pentru pregătire politică, așa cum se obișnuia.

A revenit astfel de la Școala de Partid direct pe funcția de primar al comunei Nalbant, zonă în care și copilărise.

Cu toate acestea, în perioada imediat următoare a fost luat “în lucru” de organele locale de Securitate, fiind suspectat că se pregătește să fugă în străinătate. I-a fost deschis un dosar de urmărire informativă (DUI) denumit „obiectivul Leon”, de care avea să se ocupe fostul ofițer de Securitate Dumitru Cartoafă.

În perioada respectivă, Constantin Lungu primise mai multe scrisori și mici sume în valută de la fratele său din Australia, securiștii fiind astfel convinși că mecanicul auto este pe cale să “evadaze” din lagărul socialist.

A încercat să fugă la turci cu o barcă de salvare

La presiunea organelor represive, Constantin Lungu avea să-și piardă funcția de primar, după ce primul secretar al județului a decis să-l demită pe motiv că refuza să-și mute familia de la Tulcea în comuna Nalbant, unde activa ca primar.

Obligat să revină la munca de jos, urmărit pas cu pas de ofițerii de Securitate, obiectivul Leon s-a decis până la urmă să fugă în Turcia.

Folosind în acest scop o mică barcă de salvare, Constantin Lungu s-a aventurat, în 1989, în traversarea Mării Negre. A fost însă surprins de o furtună, și a eșuat pe litoralul bulgăresc, de unde avea să ajungă direct în arestul Securității Tulcea.

Condamnat la un an și șase luni de pușcărie

A primit un an de închisoare pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat, pedeapsa inițială fiindu-i majorată cu 6 luni la presiunile colonelului Tudorel Milea, fostul șef al inspectoratului de Securitate Tulcea:

„În urma anchetei procurorului Ioan Doltu am fost condamnat la un an de închisoare, dar acesta și colonelul Milea au fost nemultumiți de hotărârea Judecătoriei Tulcea și au apelat la președinta de atunci a Tribunalului Tulcea, Elena Pătrașcu.

Pătrașcu a judecat personal recursul formulat de Doltu și a mărit pedeapsa, la solicitarea Securității, cu șase luni” a relatat Constantin Lungu pentru România Liberă.

A scăpat la “revoluție” și s-a apucat de afaceri

La mai puțin de un an de la condamnare, în țara noastră s-a produs schimbarea de regim mult așteptată, Constantin Lungu fiind astfel eliberat, iar cei care l-au băgat în pușcărie avansați în noile structuri de informații democratice:

„I-am iertat pe cei care m-au terorizat. Nu pot ierta însă autoritățile postdecembriste care i-au recuperat pe respectivii ofițeri, încadrându-i pe majoritatea în SRI, devenind astfel ofițeri democrați. Cei mai mulți, deși au afectat destinele unor oameni, au primit funcții foarte importante în structurile informative postdecembriste.

Și mai grav este că, acum, din impozitele pe care le plătesc din afacerile pe care le fac primesc pensii speciale, de zeci de ori mai mari decât pensia minimă din țara noastră” a mai precizat Constantin Lungu.

Profitând ca mulți alții de noua lege a societăților comerciale, Constantin Lungu a înființat în 1992 firma privată “STAR 2000” SA devenind principalul furnizor de carburanți și butelii cu gaz pentru locuitorii din Delta Dunării. 

După instalarea mai multor stații de carburanți plutitoare, pe 27 iulie 2000, Constantin Lungu a inaugurat la Tulcea și prima navă-peco autopropulsată, care servea la aprovizionarea stațiilor acostate lângă diferite localități din Deltă.

Evenimentul a reprezentat o premieră națională la acel moment, consemnat ca atare de presa locală. De dragul istoriei, prezentăm mai jos un material despre activitățile societății STAR 2000, publicat în ziarul „ACUM” de Tulcea, în iulie 2000.

Cu o cifrăm de afaceri considerabilă, de 8 milioane de Euro pe anul trecut, societatea “STAR 2000” deține în prezent două benzinării la Constanța, una pe bulevardul Mamaia și cealaltă pe bulevardul Aurel Vlaicu, zona CET, și totodată cea mai extinsă rețea de distribuție a carburanților din Delta Dunării, cu 27 de puncte de lucru deschise la: Sulina, Mila 37, Mila 23, Chilia Veche, Mahmudia, Jurilovca, Sfântu Gheorghe, Murighiol și evident Tulcea.

Stație plutitoare pe Dunăre
spot_img
Dragos Ionescu
Dragos Ionescu
În fiecare lucru pe care-l facem, materializăm frânturi din energia care ne-a întruchipat. Un simplu punct pe o coală albă de hârtie este amprenta noastră asupra Universului, și o dovadă incontestabilă a veșniciei. Nu este metafizică, ci teoria relativității. Atenție deci unde punem punctul. În lumea noastră, un punct poate fi o singularitate sau infinit deopotrivă, în funcție de modul în care este tratat. Punctul trebuie tratat cu discernământ, el nu reprezintă finalul ci un nou început. Fără punct, Universul ar înceta să mai existe, deși se trage dintr-un (.)

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE