Proiectul pilot, invenție românească, va începe în Cluj-Napoca, iar pentru testarea elevilor minori este nevoie de acordul părinților.
Peste 100 de elevi de clasa a XI-a din Cluj-Napoca vor fi incluși într-un proiect pilot, în premieră în România, care prevede testarea lor prin scanarea mâinilor timp de 5 minute pentru identificarea abilităților native privind cariera lor viitoare, transmite cluj24.ro
Conducerea ISJ Cluj susține că noul sistem permite realizarea profilului vocațional, altfel decât prin intermediul chestionarelor clasice interpretate de un psiholog:
”În cadrul proiectului <<Încotro? Eu?>> ISJ Cluj identifică grupul țintă și eșantionul de elevi și licee. Va fi un proiect pilot care începe în luna februarie și va dura până în iunie, iar în funcție de rezultate vom vedea dacă îl extindem în anul școlar viitor.
În prima fază vor fi 100 de elevi în fiecare lună. Noul sistem îi va ajuta pe elevi să ia decizii legate de carieră”, a spus Marinela Marc, Șeful ISJ Cluj.
Un român, inventatorul dispozitivului
Sistemul inventat de Dumitru Grigore este unul inovator, premiat național și internațional și se bazează pe un neurostimulator, pe care elevii își pun palmele, iar ulterior sunt supuși unor impulsuri electrice de voltaj foarte mic prin care le este stimulat creierul:
„Creierul răspunde înapoi, moment în care scannerul intră în modul de colectare date. Procesul se repetă până se colectează date suficiente la nivel de activitate neurodermală, iar informațiile sunt interpretate de un algoritm inventat de noi”, susține Andrei Galoș, reprezentantul firmei Psyhometric Systems Cluj-Napoca.
În prezent se oferă 7 tipuri de rapoarte psihologice, cele mai relevante fiind cele pentru talente și personalitate dedicate tinerilor între 6-18 ani.
”Tehnologia MindMi este una nouă și avansată, bazată pe un aparat inventat de inventator român. După testarea mâinilor, elevii de clasa a XI-a vor fi testați în carieră și cu teste standardizate.
Iar atunci vor fi două tipuri de testare, una modernă și alta pe baterii de teste, iar practic oferim copiilor indeciși ce carieră să urmeze, în care ar prima abilitățile native care i-ar putea face să dezvolte competențe maxime într-o anumită carieră”, spune Camelia Bakri, președintele Genesis Lions Club Cluj.
Rectorul UBB, Daniel David, care este și președinte al Asociației Psihologilor din România, suține că proiectul este o greșeală Printre motivele invocate de el: faptul că instrumentul folosit „nu știu să fie printre instrumentele acreditate de către Colegiul Psihologilor din România” sau la nivel internațional. „Măcar în sistemul public, ar trebui să folosim teste și probe psihologice validate și acreditate de Colegiul Psihologilor din România, pentru că este vorba și despre copii, și despre sistemul public”, a spus el.
La rândul său, Adrian Opre de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, care este și președintele Comisiei de psihologie educațională a Colegiului Psihologilor, a declarat într-un interviu pentru Edupedu.ro că instituția pe care o reprezintă nu a semnat niciun fel de parteneriat pentru acest proiect. Și declară că a luat parte la conferința de prezentare a inițiativei deoarece ideea de principiu, de a susține soluții pentru consiliere în carieră, este „foarte bună, dar să susțin aparatul – așa ceva nu pot să fac și n-am făcut nici acolo”.