Primăria Constanța doseşte un proiect controversat. Dezbaterea publică a PUZ-ului Badea Cârţan a fost „anunţată” în boscheţi

Pe 29 august 2014, la sediul Primăriei Municipiului Constanţa, va avea loc o dezbatere publică privind adoptarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru terenurile din cartierul Badea Cârţan, cuprinse între clinica privată Euromaterna şi terenul de rugby Cleopatra.

Anunţul a fost postat pe pagina oficială de internet a Primăriei pe 18 august. Însă la faţa locului, acolo unde ar urma să răsară mai multe blocuri cu regim maxim de înălţime de P+11, a fost montat un singur panou informativ. Dar nu oriunde, ci tocmai în boscheţi, într-un loc greu accesibil şi aproape imposibil de observat! Obligaţia legală a publicităţii acestui proiect de dezvoltare urbană care va afecta sute de locanici din zonă a fost îndeplinită… de formă. Ca dovadă, trecătorii chestionaţi de reporterii Constanta.Ro nu ştiau de existenţa panoului din boscheţi, iar despre proiectul care le va umple orizontul cu blocuri-turn aveau cunoştinţă doar din zvonuri.

HCL-ul ţinut la blat

Minunatul PUZ a fost iniţiat de doi proprietari privaţi, pe numele lor Ene Nicuşor şi Costea Mihale. Cei doi iniţiatori au ajuns în PUZ, în urma unui schimb de terenuri efectuat cu Municipiul Constanţa, în baza unei hotărâri adoptate de Consiliul Local pe 30 aprilie 2013. Dar hotărârea nu a fost „publicitată” în niciun fel, lipsind cu desăvârşire de pe site-ul Primăriei. În schimb, Convocatorul şedinţei din 30 aprilie conţine, la ordinea 20, titlul proiectului iniţiat, atenţie, de viceprimarul Decebal Făgădău: „Proiect de hotărâre privind aprobarea schimbului de teren dintre municipiul Constanţa şi Costea Mihale şi Ene Nicuşor”. Dovada adoptării hotărârii se află în Procesul-Verbal al şedinţei, publicat pe site-ul Primăriei, care atestă că toţi consilierii prezenţi la deliberări au fost de acord cu schimbul de terenuri, despre care se spune, însă, că ar fi fost iniţiat de Radu Mazăre, iar nu de vicele său. Dar dincolo de confuzia referitoare la iniţiator, tot ce contează este faptul că hotărârea a fost adoptată şi ascunsă cu bine de ochii publicului.

Desenatorii vizionari ai PUZ-ului

Mai departe, Costea şi Ene au angajat firma East Atelier SRL, aparţinând fostului arhitect-şef al Constanţei, Ionuţ Toma, în scopul desenării unui plan urbanistic pentru întreaga zonă. Aşa de luminaţi s-au dovedit cei doi „schimbagii” de terenuri, încât PUZ-ul iniţiat de ei conţine amprenta la sol, POT-ul, CUT-ul şi regimul de înălţime inclusiv pentru blocuri pe care le-ar putea ridica alţi proprietari de terenuri din vecinătate. Aşa aflăm din schiţa publicată pe 18 august pe site-ul Primăriei, că Euromaterna se va extinde cu un nou corp P+4 Etaje destinat cabinetelor medicale. În faţa turnurilor ridicate de Alex Iorov pe Aleea Murelor vor apărea alte două turnuri P+11 Etaje, iar în porţiunea nordică a PUZ-ului, lângă sala de tenis de câmp a Complexului Sportiv Badea Cârţan, peste spaţiul verde şi parţial peste parcarea construită din fonduri publice în 2012, se vor îngrămădi, lipite unul de altul, două blocuri P+6 Etaje şi un al treilea de 11 etaje. Clădirea din urmă este proiectată tot de firma lui Ionuţ Toma, fostul arhitect-şef al Primăriei Constanţa, care, din sursele noastre, ar fi găsit varianta de a asigura şi un Procent de Ocupare a Terenului de 70% şi soluţii pentru cele 70 de locuri de parcare necesare. Căci parcări se găsesc în zonă, slavă domnului, după ce, în decembrie 2012, Primăria Constanţa, anticipând viitoarea dezvoltare, a investit 400.000 de euro pentru amenajarea de parcări publice – unele cocoţate chiar şi peste terenurile private, aşa cum recunoştea chiar Radu Mazăre la acel moment.

Secretarul lui Strutinsky şi retrocedările lui Mazăre

La urmă, întregul proiect de PUZ, cu toată documentaţia, a fost depus la Primărie, care a lansat anunţul dezbaterii publice, pe pagina sa de internet. Aşa cum arătam, la faţa locului publicitatea s-a realizat prin amplasarea unui panou informativ… în boscheţi. E mai mult decât evident că cineva are interesul ca informaţiile despre proiect să fie cât mai puţin transparente. Reamintim faptul că unul dintre terenurile din PUZ a fost scos la vânzare pe site-ul Tocmai.Ro de numitul Claudiu Octavian Ceti, cu funcţia de secretar general al UGIR Constanţa, structură condusă de Sorin Strutinsky, asociat în diverse afaceri, de-a lungul timpului, cu primarul Radu Mazăre. Ceti a recunoscut pentru Constanta.Ro că terenul pe care îl vinde este trecut pe numele unei mătuşi, Berberianu. Acesta nu a lămurit şi modul în care mătuşa sa a ajuns să aibă teren în zona pentru care se adoptă, acum, noi reglementări urbanistice. Cert este faptul că în zonă s-au făcut retrocedări prin dispoziţii semnate de primarul Radu Mazăre. Ca dovadă, lotul de 1.000 mp din vecinătatea mătuşii lui Ceti a fost retrocedat prin Dispoziţia 7.192/2007 a primarului Mazăre. De asemenea, Costea Mihale – unul din iniţiatorii PUZ-ului – a primit, aşa cum am arătat, un schimb de terenuri, de unde deducem că cel puţin o parte din beneficiarii PUZ-ului cel netransparent au fost, înainte, beneficiari ai unor acte administrative emise de Primăria lui Mazăre (o să aflăm pe parcursul investigaţiei noastre dacă acest Costea are legături, cel puţin indirecte, cu primarul Constanţei). Desigur, nu este exclusă nici varianta ca situaţiile netransparente descrise mai sus să fi fost generate din neglijenţă sau să fie simple coincidenţe şi nu „aranjamente”. Va urma!

spot_img
Adrian Cârlescu
Adrian Cârlescu
Absolvent al Facultăţii de Filozofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui masterat de filozofia culturii în cadrul aceleiaşi facultăţi (2000), Adrian Cârlescu activează în presa locală, constănţeană, încă din anul 1998, după cum urmează: reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigaţii la Ziua de Constanţa, co-fondator și președinte la Dezvăluiri.Ro, fondator și proprietar al publicației "Ordinea.Ro" din septembrie 2015 . Este autor al lucrărilor: „Columbia – spectacolul morţii, Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, carte-document, 2014 și „O istorie a oraşului Cernavodă” alături de Dr. Sorin Marcel Colesniuc, 2015.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE