Procuratura: „A existat o coliziune între două nave”. Scufundarea navei „Mohammed Z” s-ar datora unor greșeli de navigație

Context. În dimineața zilei de sâmbătă, 18 mai 2024, în jurul orei 4, aflată în Marea Neagră la 26NM Est de Sf. Gheorghe, nava cargo „Mohammed Z” s-a scufundat, opt marinari dintre cei 11 membrii ai echipajului fiind salvați imediat de cargoul „Michel”, care se afla în zonă la momentul producerii sinistrului.

Alertat de semnalul de primejdie transmis automat de nava care se scufunda, serviciul MRCC (Maritime Search and Rescue) al Autorității Navale Române (ANR) a trimis în zonă două nave de salvare ale Agenției Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), fiind vorba de salvatoarele SAR Artemis și SAR Apollo.

Totodată, a fost declanșată imediat misiunea de căutare a celor trei marinari dispăruți, despre care se știa că ar purta veste de salvare, în căutari fiind implicată nava SAR Apollo (ARSVOM), o navă a Gărzii de Coastă (MAI) și un elicopter sosit în sprijin de la Ministerul Apărării.

Nava de salvare SAR Artemis i-a preluat pe cei 8 marinari salvați, de pe cargoul „Michel”, aceștia fiind ulterior aduși la Constanța unde le-au fost acordate primele îngrjiri medicale.

După predarea celor 8 marinari în custodia salvatorilor români, cargoul „Michel” și-a continuat voiajul spre Varna, acolo unde a și ajuns în dimineața zilei de duminică.

Inspectată în portul Varna, nava “Michel” prezenta urmele unui accident naval, prova navei și etrava fiind vizibil avariate.

S-a presupus imediat că nava salvatoare „Michel” este și cea care a intrat în coliziune cu cargoul „Mohammed Z”, care s-a scufundat sâmbătă dimineața, la Est de Sf. Gheorghe, ipoteza fiind confirmată azi de procurorul de caz:

„A existat o coliziune între două nave. Una dintre nave s-a scufundat, cealaltă navă, după ce a ajutat la salvarea unora dintre membrii echipajului s-a îndreptat spre teritoriul Bulgariei, respectiv în portul Varna” a declarat, pentru Digi24, Mihaela Elena Mergeane, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Este de subliniat că evenimentul nu s-a petrecut în apele teritoriale ale României, ci în zona economică exclusivă (ZEC), datele despre coliziune fiind disponibile abia ieri dimineață, după ce autoritățile bulgare au inspectat nava „Michel.

În aceste împrejurări, conform convențiilor internaționale, comandantul turc al navei „Michel” avea obligația să raporteze accidentul în primul port de escală, adică la Varna:

„Obligația navei, pentru că aceasta se afla în afara mării teritoriale a statului român, este să declare acest eveniment în primul port de escală. Acest port de escală pentru navă a fost Varna” a explicat Cosmin Dumitrache, directorul general al Autorității Navale Române (ANR).

Din primele informații culese de anchetatorii români și bulgari, coliziunea s-ar fi produs din pricina unor greșeli de navigație.

„Avem un raport de la comandant, care susține categoric că aceasta este nava implicată în accident. Am constatat că există avarii structurale la partea frontală a navei, care ar avea legătură cu accidentul suferit de navă” a declarat Valentin Enchev, director Administraţia Maritimă Varna.

În astfel de situații, răspunderea aparține statului de pavilion și armatorului navei. Din aceste considerente, cel mai probabil nava „Michel” urmează să părăsească portul Varna.

spot_img
Dragos Ionescu
Dragos Ionescu
În fiecare lucru pe care-l facem, materializăm frânturi din energia care ne-a întruchipat. Un simplu punct pe o coală albă de hârtie este amprenta noastră asupra Universului, și o dovadă incontestabilă a veșniciei. Nu este metafizică, ci teoria relativității. Atenție deci unde punem punctul. În lumea noastră, un punct poate fi o singularitate sau infinit deopotrivă, în funcție de modul în care este tratat. Punctul trebuie tratat cu discernământ, el nu reprezintă finalul ci un nou început. Fără punct, Universul ar înceta să mai existe, deși se trage dintr-un (.)

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE