Prof. Cornel Panait a decis să se retragă din învățământ

După pierderea alegerilor de anul acesta, organizate la Universitatea Maritimă Constanța (UMC), Profesorul Cornel Panait, care urmează să împlinească 73 de ani în luna martie, și-a anunțat retragerea din învățământ.

Din informațiile pe care le deținem, Panait a început să colecteze, de la finalul anului trecut, adeverințe de muncă de pe la toate instituțiile la care a lucrat, în vederea completării dosarului de pensionare.

Absolvent al IPB, inginer, profesor și om de afaceri

Cornel Panait a absolvit Liceul „Mircea cel Bătrân” din Constanța, în 1970, iar ulterior Institutul Politehnic București, în 1975, devenind Inginer Electrotehnic.

Prof. Cornel Panait, decembrie 2014
Prof. Cornel Panait, decembrie 2014

Și-a început cariera la Institutul de Reactori Nucleari Energetici (IRNE) din Piteşti, unde a lucrat timp de trei ani, în perioada 1975-1978. A revenit la Constanța în 1978, fiind angajat dispecer şef tură la CET Palas în etapa 1978-1980, iar din 1980 până în 1981 a profesat ca inginer la Centrala Atomoelectrică de la Cernavodă.

Din 1981 a devenit cadru didactic, asistent universitar, la Institutul de Marină “Mircea cel Bătrân” din Constanța (actuala ANMB). Imediat după schimbarea de regim din 1989, Cornel Panait a ajuns Șef Lucrări pentru disciplinele “maşini şi acţionări electrice”, iar din anul 2000 a fost angajat la Universitatea Maritimă Constanța (UMC) pe poziția de Conferenţiar Universitar, unde a continuat să predea studenților Bazele Electrotehnicii şi Materiale Electrice.

Afaceri cu cereale, fier vechi, pomi fructiferi și curcani

Tot la începutul anilor ’90, familia Panait a dezvoltat mai multe afaceri private, prin intermediul societății G.A.A.D. INVEST, înființată pe 3 martie 1994, care au atins în timp multiple domenii de activitate, dintre care amintim: comerț și depozitare cereale (în danele 8-9 ale Portului Medgidia), cultivarea și comercializare fructelor, operațiuni de mecanică generală, comerț cu fier vechi, transport rutier de mărfuri și, de dată mai recentă, creșterea curcanilor și valoricarea cărnii de curcan.

Firma și-a început activitatea în 1994 prin comercializarea pe piața internă și externă de produse metalurgice, în principal oțel beton și tablă. Acestea erau obținute de la combinatele metalurgice românești, SIDEX Galați în principal, prin contracte de compensare, în schimbul fierului vechi livrat de G.A.A.D. INVEST.

După privatizarea principalelor combinate metalurgice din țara noastră, această activitate n-a mai fost posibilă, dar G.A.A.D. INVEST a continuat să comercializare la export deșeuri metalice feroase și neferoase, colectate din România.

În paralel, societatea dezvoltă activități de mecanică generală, în hala de 8 metri înălțime a firmei Armar din incinta Portului Constanța, rădăcina Mol 3. Trece astfel la producția de piese și subansamble, de toate tipurile, pentru nave și utilaj portuar, realizate prin așchiere, sudare și prelucrare mecanică.

Din anul 1998, odată cu relansarea agriculturii românești, familia Panait a intrat în afaceri cu cereale, folosind în acest scop terminalul situat pe danele 8-9 ale Portului Medgidia. G.A.A.D. INVEST exploata acolo o magazie care putea stoca 3000 de tone de grâu, precum și instalațiile de încărcare-descărcare pentru nave fluviale si maritime.

După încă 6 ani, societatea familiei Panait a achiziționat, în 2004, o livadă de 90 de hectare în localitatea Poiana, lângă Ovidiu, pentru a dezvolta activități de pomicultură și desfacerea fructelor. Astfel, Panait a devenit furnizor de fructe al piețelor constănțene dar și al lanțurilor de hipermarketuri precum: Billa, Auchan, Carrefour și Cora.

Modernizarea fermei s-a facut cu fonduri obținute prin programul SAPARD, printr-un proiect demarat în anul 2005, intitulat “Modernizare fermă pomicolă Poiana” pe Măsura 3.1 “Investiții în exploatații agricole pentru achiziție de utilaje agricole și înființare plantație”, în valoare eligibilă de 136.981 Euro. Cu această ocazie, familia Panait a achiziționat echipamente specifice unei exploatații pomicole, precum: tractoare, remorci, utilaje pentru udare, mașini pentru tocat ramuri și mașini de stropit (tratarea pomilor).

Cu mare lipici la fonduri nerambursabile, în anul 2012, firma lui Cornel Panait a mai obținut 1 milion de Euro, prin PNDR, Măsura 125, pentru amenajarea sistemul de irigații al livezii de la Poiana, lucrările fiind finalizate oficial la începutul anului 2014.

A urmat dezvoltarea unei ferme de curcani, rasa Hybrid XL, în 4 hale dotate cu linii de adaptare și hrănire, unde familia Panait crește anual cca. 5000 de capete în vederea comercializării.

Cel mai bogat Rector

Nu întâmplător, în anul 2004, presa l-a catalogat pe Cornel Panait drept “cel mai bogat rector” din România, cu o avere estimată la câteva milioane de Euro. Însă, din momentul în care s-a văzut în această poziție, Panait a tratat instituția de învățământ ca pe propria afacere, totul devenind „tranzacționabil.”

Așa s-a ajuns la imensul scandal “Mită la UMC”, declanșat în septembrie 2013, atunci când mascații Jandarmeriei, înarmați cu AK47, au descins la sediul universității.

Septembrie 2013, clădirea UMC din Strada Mircea cel Bătrân

În cadrul anchetei, procurorul Zarafina Puiu a pus sub ascultare telefoanele a 40 de cadre didactice din Universitatea Maritimă, iar ceea ce le-au auzit urechile anchetatorilor, cu această ocazie, este demn de o producție hollywoodiană.

În final, pentru toată tevatura avea să plătească doar Profesorul Emilian Costache, condamnat în octombrie 2017 pentru luare de mită și trafic de influență la doi ani de închisoare cu suspendarea executării.

Într-un plan paralel, studentul Adrian N., cel care sesizase Parchetul în 2013 referitor la rețeaua spăgilor din UMC, a renunțat la studii, dobândind între timp cetățenie spaniolă, țară în care s-a și stabilit. Până aici s-a ajuns!

Dovezile irefutabile ale celor petrecute timp de zece ani, în etapa 2004-2014, la Universitatea Maritimă Constanța sunt disponibile și azi, la vedere, în declarațiile de avere ale unor profesori. Pentru că, inexplicabil economic, anumite cadre didactice au dobândit și câte 3 apartamente în perioada de referință, pe lângă mașini și alte bunuri de mare valoare.

Să nu se creadă deci că aceste lucruri au rămas necunoscute sau neînțelese de finii observatori ai fenomenului.

Rector în trei mandate

Acestea fiind notele esențiale, Cornel Panait a ocupat poziția de Rector la UMC în trei mandate, în etapele 2004-2012 și 2016-2020. Când a fost totuși forțat să se retragă din pricina reglementărilor legale în vigoare la data respectivă, a reușit s-o promoveze în poziția de Rector pe Violeta V. Ciucur, pentru ca ulterior aceasta să-i delege tot lui cele mai importante prerogative acordate funcției de Rector.

Aula UMC, 16 noiembrie 2022

Dezlegat de orice responsabilitate, dar cu pixul de Rector în mână, Cornel Panait și-a permis să negocieze în secret, în noiembrie 2022, trecerea Universității Maritime sub umbrela Universității Politehnice din București.

Deși șocant, momentul a fost unul de trezire, factorii direct afectați de o asemenea decizie înțelegând că lucrurile nu mai pot continua pe această linie la UMC, și că autonomia universitară nu poate fi însușită pe persoană fizică.

A sunat retragerea

În ciuda tuturor evidențelor de derivă instituțională, Cornel Panait și-a dorit să ocupe din nou, în februarie 2024, poziția de Rector sau măcar pe cea de președinte al Senatului.

Însă, în urma votului din 19 februarie, colegii din senatul universitar i-au arătat, într-un mod subtil, că vine o vârstă la care vremurile ne depășesc.

Supărat că n-a obținut nicio funcție de conducere la alegeri, Profesorul Panait și-a anunțat retragerea din Universitatea Maritimă și totodată din învățământ, în luna iunie, odată cu încheierea anului universitar.

spot_img
Ovidiu Irimia
Ovidiu Irimia
Are o experiență de 18 ani în presa scrisă. A debutat în 2001, ca simplu colaborator al departamentelor de investigații pentru mai multe publicații din România, apoi consultant, iar ulterior a devenit editor cu normă întreagă. A profesat mult timp în mediul de afaceri din București și din străinătate, fiind specializat în achiziții și analiză de piață, dar pasiunea pentru presa de investigații nu l-a părăsit niciodată.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE